Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Frisk luft i kolonihaven

Billedet er fra den 14. juli 1912. Fotograf ukendt
Annonce

Vejle: På Arkiv.dk kan man læse, at de første kolonihaver dukkede op omkring 1890. Billedet her er fra 1912, og det viser Claus Nielsen med sin hustru i en kolonihave på Uhrhøj. Claus Nielsen var indehaver af butikken Melona, der var en var frugt- og grønthandel beliggende i Nørregade.

De første kolonihaver blev navnlig overtaget af byens arbejdere. Den værste sociale nød kunne afhjælpes ved, at man dyrkede sine egne grønsager, og her kunne børnene lege frit og få frisk luft og sol på kroppen.

Rundt om Vejle blev en række havekolonier udlagt, især i mellemkrigstiden. I Vejle blev haveselskabet "Mølholm" i Mølholmsdalen dannet i 1913 af Gustav Andersen, der året efter blev medlem af byrådet for Socialdemokratiet. Gustav Andersen arbejdede meget for at forbedre de sociale vilkår og mildne eventuel nød. Og det var helt i tråd med hans opfattelse, at det ville være godt for sundheden og ernæringen, hvis arbejderne fik en havelod at arbejde med i fritiden.

Ifølge "Vejles Historie - Moderne Tider" havde Gustav Andersen og hans familie selv et lod i Mølholmsdalen. Hans datter Inger Svendsen fortæller, at det var et fint lysthus med flagstang.

- Flaget blev hejst, når vi kom derud. Mor havde madkurv med, og kaffen blev lavet på primussen. Vandet til kaffen blev hentet i bækken, der løb neden for haverne, fortæller hun.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstider: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce