Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Hagekorsflaget vajer

Det tyske hagekorsflag vajer foran Arbejdernes Forsamlingsbygning i Vejle, som tyske soldater okkuperede under Besættelsen. I dag ligger Føtex i højre side af billedet - og p-huset Albert til venstre (arkivnummer b57539). Fotograf ukendt/Vejle Stadsarkiv
I et samarbejde med Vejle Stadsarkiv vender Ugeavisen blikket mod "de gamle dage". I denne artikel skal vi tilbage til cirka 1940.

Vejle: I 1940 var der cirka 25.000 indbyggere i Vejle. 9. april rettede mange af dem blikket mod himlen, der summede af tyske fly. Besættelsen tog sin begyndelse. Tyskerne opstillede maskingeværreder i strategiske vejkryds, og på Dæmningen marcherede kolonne efter kolonne af syngende og vinkende tyske soldater forbi de mange nysgerrige vejlensere. I løbet af få dage kom der cirka 3000 tyske soldater, mellem 400 og 500 heste og en masse krigsudstyr til Vejle.

Da tropperne ankom, henvendte de sig straks på Rådhuset for at tale med borgmester Niels Peter Nielsen. Tyskerne krævede indkvartering. En af de første bygninger, som man fandt frem til, var Hotel Royal. Senere blev alle byens gymnastiksale også inddraget til indkvartering, og det samme gjorde Arbejderne Forsamlingsbygning.

På det første byrådsmøde efter besættelsen tog borgmesteren ordet. Ifølge Vejles Historie, Bind 2, udtalte han blandt andet:

- En frem magt har anset det for formålstjenligt for at varetage sit lands interesser at overskride vore grænser og besætte visse strategiske byer... Jeg vil gerne appellere til Vejle Bys borgere og borgerinder til at vise resignation og helt og fuldt at følge de anvisninger, som er givet.

Byrådets øvrige medlemmer tilsluttede sig udtalelsen ved at rejse sig.

På ugens foto vajer hagekorsflaget foran Arbejderne Forsamlingsbygning. Ifølge Vejles Historie var de tyske soldater et interessant fremmedobjekt. Allerede et par uger efter ankomsten blev et par unge piger noteret af politiet for uværdig optræden udenfor bygningen.

Indlogeringen af de tyske soldater satte sit præg på Forsamlingsbygningen, for de tog ikke just vare på den. Men den overlevede, og efter krigen var den frem til 1960'erne hjemsted for kongresser, storforsamlinger og politiske møder.

I dag er den Vejles "medborgerhus", og fungerer blandt andet som spillested for kendte og ukendte musikere.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Skyttehuset får livvagt

Annonce