Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Her blev der eksperimenteret

Billedet er fra Vestergade i Vejle i begyndelsen af 1950'erne. I dag har "Løberen" lokaler i bygningen, og karnappen findes ikke længere. Foto: Johs. Rønvig
Annonce

Vejle: Axel Ditlev Friis var provisor (farmaceut) ved Løveapoteket. Han var en af de driftige borgere, der gjorde Vejle til provinsens førende industriby sidst i 1800-tallet.

I 1880'erne begyndte han at eksperimentere med produktion af bagepulver, essenser og krydderier. Virksomheden fik adresse i Vestergade 17 i Vejle - ejendommen med karnappen.

Efter nogle års eksperimenteren viste det sig, at de produkter Axel Ditlev Friis fremstillede, kunne sælges - og i 1889-90 oprettede han egen virksomhed. De følgende år oplevede fabrikken en stor fremgang, og omsætningen steg fra i 1890 at være på blot 17.000 kroner til at være på 1,75 millioner kroner i 1915. Axel Ditlev Friis døde i 1917, hvorefter hans enke videreførte firmaet. I 1920 omdannedes virksomheden til et aktieselskab med sønnen Axel Friis og Niels Nielsen som direktører. I Vejle Bys Historie fra 1927 betegnes virksomheden D. Friis A/S som den største i landet inden for teknisk-kemiske artikler til næringsmiddelbranchen. I 1962 indgik D. Friis et samarbejde med Valdemar Tørsleff & Co., København, og det betød kort tid efter stop for produktion og virksomhed i Vejle.

Axel Ditlev Friis blev i øvrigt begravet på Gamle Kirkegård i Vejle. På et nedlagt gravsted i kirkegårdens nordøstlige hjørne står et monument sat over fabrikanten.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstider: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce