Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Her blev der pakket margarine

Pakkeriet ved H. Steensens Margarinefabrik, Horsensvej 37, Vejle. Billedet er fra cirka 1910. Fotograf ukendt.
Annonce

Vejle: Mændene på billedet er i gang med at pakke margarine. Billedet blev taget for over 100 år siden, omkring 20 år efter at fabrikant Hans S. Steensen etablerede landets første margarinefabrik, der fremstillede ren plantemargarine. Fabrikken, der så dagens lys 29. oktober 1889, begyndte med fire-fem medarbejdere og en produktion på 1.000 pund om dagen.

Fabrikken voksede hurtigt. Steensens Margarinefabrik blev et aktieselskab i 1903 med en aktiekapital på 600.000 kroner, og ved fabrikens jubilæum i 1914 var der ansat 130 arbejdere og funktionærer i Vejle. Der var afdelinger i København, Århus og Odense. I 1916 blev aktiekapitalen udvidet til 1,2 millioner kroner, oplyser HistoriskAtlas.dk.

Første Verdenskrig førte til stop i produktionen. Efter krigen blev aktiekapitalen udvidet til tre millioner kroner - og der blev satset på nye markeder, blandt andet det amerikanske - men næsten alle virksomheder havde det svært i begyndelsen af 1920'erne - med en skærpet konkurrencesituation, handelsrestriktioner og afsætningsvanskeligheder.

Det medførte konflikter med arbejderne og netop Steensens Margarinefabrik var i 1922 indblandet i hård arbejdskonflikt. Roen blev dog genoprettet, men det gik ikke rigtig godt for fabrikken. Margarinemarkedet var benhårdt. Den amerikanske satsning slog fejl, firmaet mistede mange penge og i 1928 måtte Steensens Margarinefabrik give op. Den hollandske koncern N.V. Margarine-Unie, Rotterdam, overtog Steensens Margarinefabrik den 15. juli 1928. Året efter blev fabrikken lukket og hele produktionen blev flyttet til Sønderborg.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstider: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce