Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Ovnhuset på Vejle Gasværk

Billedet her er fra cirka 1910 og viser tre gasværksarbejdere i ovnhuset på Vejle Gasværk (Arkivnummer: B65370). Foto: Hans Albjerg
Annonce

Vejle: I gamle dage fik man lys i gaderne ved afbrænding af tran. De primitive, osende tranlamper blev afløst af gas.

Vejle Gasværk blev bygget på Vejle Havn i 1858 af et privat selskab: Det danske Gaskompagni, som leverede gassen efter kontrakt. Den 7. januar 1859 blev de første gadelygter tændt. De afløste tranlamperne i de vigtigste forretningsgader og hos nogle få af byens velhavere og fabrikanter.

Ugens foto er fra Vejle Gasværk omkring 1910, hvor nogle arbejdere i ovnhuset skovlede kul ind i ovnene med lange skovle, der blev båret af en talje i loftet.

Cirka 10 år efter, at gasværket havde leveret den første gas til gadebelysningen i Vejle, i 1868, tog man også gassen i brug til madlavning. Ifølge VejleWiki.dk var mange utrygge ved at få lagt gasrør ind i husene, og der skulle særlige apparater og gryder til.

Det var langt fra alle medarbejdere på gasværket, der arbejdede med selve gasproduktionen. Der var også folk til at installere gassen og sørge for, at ledningsnettet rundt om i byen fungerede. Der var smede til at lave rør og lygter - og atter andre til at holde gang i gaslygterne. De blev efterhånden erstattet af elektriske lamper fra 1895, hvorefter lygte-tænderne måtte finde andet arbejde.

Vejle Kommune overtog gasværket i 1899. I årenes løb blev værket udvidet flere gange. Den største udvidelse skete i perioden 1919-1922, hvor det oprindelige ovnanlæg blev nedlagt og nye bygninger med moderne ovne blev opført på havnen.

I 1969 standsede gasværkets produktion. I 1974 blev det besluttet at rive bygningerne ned.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

I bestræbelserne på at dæmme op for spredningen af Coronavirus, holder Vejle Stadsarkiv foreløbig lukket.

Normalt er åbningstiderne: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce