Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Teglværket Vindingland

Blandt de mange teglværker, der blev etableret i sidste halvdel af 1800-tallet var Teglværket Vindingland, her fotograferet omkring 1895 (Arkivnr: B68335). Fotograf ukendt.
Hver uge bringer avisen et foto fra Vejle Stadsarkiv. I denne uge skal vi tilbage til 1895.
Annonce

Vejle: Der var stor aktivitet i byggeriet i begyndelsen af 1850'erne, og der blev anlagt flere kalk- og teglværker.

Tidligere var murstenene blevet sendt til Vejle-området fra Slesvig, men det var ikke nødvendigt længere, for værkerne i Vejle kunne ifølge "Vejles Historie, bind 3" levere et virkelig godt produkt.

I midten af 1870'erne var der to teglværker i Vinding-området. Det ene hed Teglværket Vindingland. Her var der seks arbejdere, som arbejdede 13 timer om dagen i sommerperioden.

Man fremstillede mursten ved "håndstrygning". Leret, der med håndkraft blev klasket i fyrretræsrammer, skulle have en speciel, meget blød konsistens, for at formen kunne fyldes helt ud. Herefter blev stenene vendt ud på et bræt og sat på højkant for at tørre.

Lufttørringen kunne tage op mod fire uger, afhængig af vejret. Det foregik i tørrelader, hvor man ved hjælp af nogle måtter kunne beskytte stenene mod for kraftig vind. Tørremetoden betød, at der ikke kunne produceres teglvarer om vinteren.

De små teglværker var meget følsomme over for det danske vejrs luner. Frost uden for "sæsonen" eller vådt brændsel gav svingende produktionstal. Selv med maskiner og overdækning blev teglproduktion ved at være sæsonarbejde.

Teglværket Vindingland var placeret på engen op mod Stampes Skov. Hans Sørensen blev den sidste ejer af teglværket, som blev nedlagt i 1902.

Vejle Stadsarkiv

Ugeavisen bringer ugens foto i samarbejde med Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17.

Åbningstiderne er: Mandag til torsdag klokken 10-16, fredag klokken 10-12. Den første lørdag i måneden kan læsesalen også benyttes klokken 10-14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tid til hygge og halloween

Ugeavisen Vejle

Spil Dansk: Dansktoppens kendte solister står på scenen i Restaurant Skyttehuset

Ugeavisen Vejle

Koncert i Bredballe Kirke

Ugeavisen Vejle

Blueskoncert i Bygningen

Annonce