Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejle-museum skal være familievenligt: Får et oplevelsesrum

Vejle Kunstmuseum har skiftende udstillinger, som her med den unge kunstner Veronika Geiger i soloudstillingen Imprint. Nu har museet fået bevilget penge til at indrette et oplevelses- og aktivitetsrum for børn, voksne og nysgerrige sjæle. Arkivfoto: Veronika Geiger
VejleMuseerne har fået bevilget knap en kvart million kroner til at indrette et oplevelses- og læringsrum på Vejle Kunstmuseum. Samtidig udvides skoletjenesten i et treårigt forsøg.

Vejle: VejleMuseerne har formuleret en visions- og strategiplan, som kræver konkrete tiltag for at blive opfyldt.

En af strategierne går på at revitalisere Vejle Kunstmuseum og gøre museet til et familievenligt sted. Det skal blandt andet ske ved at skabe et sjovt og spændende oplevelses- og aktivitetsrum for børn, voksne, familier og nysgerrige sjæle.

VejleMuseerne beskriver det som et rum, der gennem sjove, udfordrende og fascinerende oplevelser og aktiviteter formidler billedkunstens elementer: Farvelære, perspektiv, komposition, genre, kunsthistorie med mere.

Annonce

Hårdt ramt af besparelser

Museet har i stueetagen fundet et velegnet rum, der i dag bruges til kontor. Rummet er placeret centralt i forhold til publikums bevægelse rundt på museet, og for en investering på 225.000 kroner kan det forvandles til et oplevelsesrigt læringsrum.

De penge har et flertal i kulturvalget besluttet at bevilge, mens et enkelt medlem, Per Olesen (V), stemte imod bevillingen.


VejleMuseerne har været hårdt ramt af statens besparelser og har mistet over en million kroner til driften om året.

Dan Arnløv (K), formand for kulturudvalget


Med pengene i hus kan museet nu gå i gang med at udvikle konceptet og aktiviteterne, ligesom der skal indkøbes møbler og ske en istandsættelse af rummet.

- VejleMuseerne har været hårdt ramt af statens besparelser og har mistet over en million kroner til driften om året, mens museet samtidig har fået nye opgaver med blandt andet Egtvedpigen. De har derfor brug for pengene for at kunne indrette et rum til indlæring, forklarer formanden for kulturudvalget, Dan Arnløv (K).

Annonce

Vil styrke skoletjenesten

De lokale kulturpolitikere bevilgede samtidig 350.000 kroner årligt i et treårigt forsøgsprojekt, der skal styrke VejleMuseernes skoletjeneste.

Tjenesten har til formål "at understøtte børn og unges identitet og rodfæstning i samfundet," som museet formulerer det. Flere børn og unge skal have indsigt i vores fælles historie, og museet har blandt andet en ambition om at gøre dem mere nysgerrige på kunst og kunstens betydning for den enkelte og samfundet.

Potentiale til mange flere

  • I dag fungerer VejleMuseernes skoletjeneste på Vejle Kunstmuseum, på Kulturmuseet i Spinderihallerne og i jernaldermiljøet i Vingsted.
  • I 2020 var antallet af elever, der fik undervisning de tre steder, stærkt præget af coronapandemien, men i 2019 var 1720 elever omkring kunstmuseet, mens 514 børn blev undervist på Kulturmuseet.
  • VejleMuseerne vurderer, at der er et uudnyttet potentiale begge steder, og ambitionen er at undervise mindst 3000 elever hver år på de to vejlensiske museer.
  • 43 klasser med i alt 1550 børn besøgte i 2019 Jernaldermiljøet, der stort set altid er udsolgt af klasser, så her er der med den nuværende konstruktion og antal medarbejdere ikke plads til flere skoletjenesteforløb. Men på sigt har VejleMuseerne et ønske om, at der skal findes en model for at kunne få flere klasser til at besøge jernalderhusene i Vingsted.

Dette skal ske med en styrket skoletjeneste, der skal skabe flere vedkommende tilbud og en tættere dialog med såvel ungdomsuddannelse, grundskoler og dagtilbud som med uddannelsesinstitutionerne. Det kræver ansættelse af en medarbejder, der kan drive skoletjenesten og som kan udvikle en række forløb.

En styrket skoletjeneste vil resultere i en årlig merudgift på cirka 600.000 kroner, men de 350.000 kroner har museumsledelsen fundet i eget budget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce