Annonce
Ugeavisen Vejle

Vi skal  turde tale om døden: Da Morten mistede sin hustru forsvandt vennerne

Da Morten Trebbien i 2015 mistede sin hustru til en sjælden kræftsygedom, forsvandt vennerne. Det ville han godt have været foruden. PR-foto
Morten Trebbien bebrejder ikke vennerne, for det er ikke let at tale om døden. Derfor har han i snart syv år kæmpet for bedre støtte til efterladte og aftabuisering af døden, og med en udvidelse af Vejle Kommunes sorgstøtte er han et skridt tættere på målet.

Vejle: I marts 2015 mistede Morten Trebbien sin kone Rikke til en sjælden kræftsygdom. De havde planlagt bisættelsen sammen og talt med deres drenge om, hvad der snart ville ske – alligevel blev hverdagen uoverskuelig, da Rikke ikke længere trådte ind ad døren til deres fælles hjem.

Før hun døde sås de ofte med venner, og til bisættelsen deltog over 200 af deres venner og bekendte. Men bagefter føltes der tomt; folk holdte op med at komme, gik over på den anden side af gaden og så den anden vej, når Morten Trebbien og drengene var ude at handle.

Berøringsangst

- Der var en form for berøringsangst. Folk vidste ikke, hvordan de skulle agere i sorgen og tabet, eller hvordan de selv ville reagere. Derfor sagde de intet og trak sig, børnene lagde også mærke til, at der nu ikke kom så mange. Det var hårdt, for man har brug for støtten, siger Morten Trebbien.


Det bedste man kan gøre, er at være der. Man behøver ikke stille en masse spørgsmål, men har den efterladte brug for at tale om dødsfaldet, skal man være klar på det.

Morten Trebbien

Han understreger i den forbindelse også, at selvom man som efterladt kan have brug for at tale om tabet, er det ikke altid tilfældet. Nogle gange vil man bare gerne føle sig normal og tale om andet.

- Det bedste man kan gøre, er at være der. Man behøver ikke stille en masse spørgsmål, men har den efterladte brug for at tale om dødsfaldet, skal man være klar på det. Samtidig er jeg sikker på, man skal tage initiativet på sig, så man for eksempel siger "jeg kommer i morgen og så går vi en tur". Det er til at overskue, og den efterladte skal nok sige fra, hvis det er for meget, forklarer Morten Trebbien.

Morten Trebbien har i syv år kæmpet for sorgstøtte, da minderne på væggen ikke er nok. Privatfoto

Sorgstøtte

  1. Alle, som mister en ægtefælle eller samlever, kan bruge Vejle Kommunes sorgstøtte.
  2. Den består af samtaler med en sorgvejleder, der kan hjælpe den efterladte med at bearbejde sin sorg og guide dem i alt det praktiske, der følger et dødsfald i familien.

En sag at kæmpe for
Efter sin kones død fik Morten Trebbien hjælp fra Kræftens Bekæmpelse. De stod klar med psykologhjælp og en sorggruppe, hvor han kunne dele sit tab. Det gjorde ham dog opmærksom på, at ikke alle efterladte fik den støtte, han fik.

Det kunne ikke være rigtigt. Derfor tog han kontakt til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune, som nu har ændret sorgstøtten, så alle over 18 år, der mister en ægtefælle eller samlever, kan få en samtale hos en sorgvejleder. Tidligere har det kun for ældre over 65 år.

Den ændring glæder Morten Trebbien sig over.

- Det var helt i min kones ånd at kæmpe for, at andre også fik støtte. Jeg kunne efter mit gode forløb i Kræftens Bekæmpelse have sagt, at vi har det fint, men jeg synes, at det var vigtigt, at andre efterladte også kunne få hjælp fremadrettet, siger han.

Han håber desuden, at den udvidede sorgstøtte vil bidrage til, at det bliver nemmere at tale om døden. I den forbindelse har han også allerede en idé til, hvordan omgivelserne kan blive klædt på at håndtere sorg.

-Der er ingen, som bliver stille af ond vilje. Det er ikke let at vide, hvordan man skal håndtere døden. Derfor håber jeg, at vi bliver bedre til at tale om døden, for vi får alle døden tæt på flere gange i livet og døden skal ikke være et tabu. Måske der på sigt kan laves en form for drejebog til de pårørende til efterladte, så de også kan finde råd og vejledning til, hvordan de kan støtte op, siger Morten Trebbien.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Der blev fyret 15.000 klimakroner af om året: Nu kan Stefan drikke rødvin for pengene

Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejles svar på Emil fra Lønneberg sørgede for at byens udsatte fik deres livs bedste måltid

Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Ugeavisen Vejle

Så mange vil gerne drive ishusene ved to af Vejles strande: Sikærs forslag har skubbet efterspørgslen i vejret

Ugeavisen Vejle

Ny og helt anderledes restaurant åbner på Vejles gågade: Restauratør vil give gæsterne et show ved bordet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce