Annonce
Ugeavisen Vejle

Vi smider årligt 15 kilo tøj og ting til genbrug

Danmission og Frelsens Hær skiftes til at tømme rummet på Vejle Genbrugsplads. 1391 tons tøj og 1426 tons ting blev sat til side i perioden 2014-2019. Det er i snit 470 tons om året. Foto: Jørgen Hasseriis
Vejlenserne tømmer flittigt garderoben og skuret. Årligt stilles der 470 tons tøj og ting til genbrug - alene på genbrugspladsen Vejle. Dertil kommer pladserne i Børkop, Give og Egtved, som der ikke er tal for endnu.
Annonce

Vejle: Vejlenserne er ikke kun forbrugere. De er også genbrugere.

Men hvor meget sender vi egentlig retur til genbrug på genbrugspladserne? Det satte avisen sig for at undersøge, og besøget på pladsen i Vejle blev samtidig et kig indenfor i en verden, hvor der navigeres efter pyramider... affaldspyramider.

I den overordnede værdiskala, kommunen opererer efter, skal en omvendt affaldspyramide lede vejlenserne hen på, at forebyggelse af affald er det bedste, deponi/nedgravning det værste.

Så meget kommer igennem

Genbrugspladserne har siden 2014 vejet de ting, der blev sat af i genbrugsrummet i Vejle. På de øvrige pladser har det ikke været muligt at veje, men fra 2019 lavede kommunen sit eget estimat af aktiviteten på alle pladser. Det gav følgende overblik:

2014-2019: 1426 tons møbler og andet indbo plus 1391 tons tøj kun fra Vejle Genbrugsplads.

Årligt i snit: Det giver i snit 238 tons ting og 232 tons tøj, i alt 470 tons til genbrug om året.

2019: I 2019 var tallet for tøj 244 tons kun fra Vejle Genbrugsplads. Estimeringen af tøjmængden fra de øvrige pladser er ikke påbegyndt endnu.

2019: Det samlede estimat for møbler og indbo fra alle kommunens fire genbrugspladser var i 2019 på 706 tons (ikke tøj).

Så skulle man have fået aversioner mod sin lænestol og spildt øl ud over den, da VB tabte superligapremieren mod AGF, ville det værste være at grave stolen ned i baghaven, det næstværste at brænde den af og det tredjeværste at hive den i containeren med polstrede møbler - mens det bedste ville være at bevare fatningen og ombetrække den. Og så enten beholde den eller sætte den til genbrug.

Annonce

Kun pæn stand

Netop det med at sætte til genbrug er der stor fokus på i Vejle. Tøj, billeder, støvsugere, lænestole og andet habengut, der er i god nok stand, havner på genbrugspladserne.

Der havner desværre også en del ting, som ikke kan sælges videre, fortæller teamleder på genbrugspladserne, Henrik Skaarup Nielsen, men det sørger pladsens medarbejdere eller de organisationer, der tømmer genbrugsrummet på pladsen i Vejle, for at sortere fra.

- Vi opfordrer til, at man kun sætter det tøj og de ting ind i genbrugsrummet, som man tænker, at man selv ville kunne finde på at købe. Det skal være i en pæn stand, pointerer Henrik Skaarup Nielsen.

Opfordringen til genbrug er en vigtig del af hele den affaldsstrategi, Vejle Kommune i dag følger, og siden 1. januar 2014 haft kommunens genbrugspladser haft en aftale med velgørende organisationer om at tømme for ting, der kan sælges videre.

Det samarbejde opererer under navnet "Fællesforeningen for genbrug", hvor foreninger og organisationer hjælpes ad med at samle genbrugsting ind i Vejle, Børkop, Give og Egtved og sælge videre i genbrugsbutikkerne.

En kommunikationskonsulent, en udviklingskonsulent og en teamleder. Vicki Lund (t.v.), Anette Priess Gade og Henrik Skaarup Nielsen - alle AffaldGenbrug i Vejle Kommune - har deres blik rettet mod at hjælpe vejlenserne til at blive bedre til at sortere deres affald og bruge rummet for genbrug. Foto: Jørgen Hasseriis


Organisationerne sorterer selv det fra, de ikke kan sælge. En madras med en plet på eller brugte tæpper kan for eksempel ikke sælges videre.

Henrik Skaarup Nielsen, teamleder genbrugspladserne


Sidste år gik kommunen så i gang med at indhente tal for, hvor meget der kom igennem genbrugsrummene på alle fire pladser. Hidtil har man kun fulgt tallene i Vejle - og den praktiske forklaring er, at det kun er her, der er en vægt. Sidste år begyndte kommunen dog at estimere, hvad "omsætningen" af genbrugsting var på de øvrige pladser, og Henrik Skaarup Nielsen fortæller, at man gjorde det ved at måle trafikken og aktiviteten på pladserne og analysere data.

Facit var 706 tons ting (ikke tøj) fra alle kommunens fire genbrugspladser i 2019.

Annonce

15 kilo per person

Tallene for Vejle alene er, at der fra 2014 til 2019 blev sat 1391 tons tøj og 1426 tons ting til genbrug. Da tallene fra Vejle tyder på, at borgerne sender lige så store mængder tøj som ting til genbrug, vælger avisen at antage, at det også er tilfældet i resten af kommunen.

Den antagelse skal selvfølgelig tages med et gran salt, da der også er tøjcontainere ved butikkerne i oplandet, og der kan være forskellige vaner og udsving i, hvem der gør hvad.

Genbrug og genanvendelse

Der er forskel på genbrug og genanvendelse i affaldspyramiden. Genanvendelse er alt det, vi sorterer hjemme i husholdningen, og som vi deler op i metal, glas, madaffald, restaffald osv.

Hvad genanvendelse angår, er Vejle dog godt med, ja en del forud for sin tid. I 2019 genanvendtes nemlig 62 procent - EU's målsætning er 50 procent for 2020. I 2025 stiger EU's målsætning til 55 procent, og i 2030 til 60 procent.

Men holder avisens antagelse stik, lander kommunens fire genbrugspladser på at levere cirka 1400 tons tøj og ting årligt til de velgørende organisationer. En mængde, der dermed ender i den rigtige ende af affaldspyramiden og ikke belaster miljøet nær så meget som ved nedgravning eller afbrænding.

Spredes mængden ud på kommunens cirka 90.000 indbyggere over 18 år, er det altså cirka 15 kilo genbrug, som vi hver især bærer hen på genbrugspladsen og sætter af til videresalg hos de velgørende organisationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce