Annonce
Ugeavisen Vejle

Vinterdæk betyder ikke, at du kan køre hurtigere

Annonce

Vejle: Du kan ikke køre hurtigere med vinterdæk end med sommerdæk. Og du kan heller ikke bremse blødere op.

Derfor gælder det om at tage sig i agt som bilist, nu hvor vi oplever de smukke, men kolde morgener. Risikoen for glatte veje er størst ved solopgang. Frost, rim og is på vejene, så er der tid til vinterdæk.

Du bestemmer selv, om du vil køre med vinterdæk i Danmark. Der er ingen lov, der kræver, at alle danske bilejere på et eller andet tidspunkt i løbet af året skal ind og have sommerdækkene af køretøjet. Derfor kan det være en god idé at skifte til vinterdæk alligevel.

Og jeg tænker ikke kun på vinter i Danmark som en årstid, hvor vejene er fyldt med sne og glatføre. For i dag er sandheden nok snarere, at vi kører rundt i plusgrader på veje, der er våde af regnvejr.

Brancheforeningen FDM skriver af samme årsag, at man vejer vinterdæks egenskaber på våde veje med 30 procent i den samlede karakter, når foreningen uddeler point til dæk i en stor fælleseuropæisk dæktest. Moderne vinterdæk er da også gode til at stå fast på våd vej ifølge FDM, og det betyder, at vinterdæk i Danmark er ganske sikre at køre med selv i en dansk vinter, hvor der hverken er sne eller sjap i sigte.

Men hvorfor skal man så skifte til vinterdæk i Danmark? Det skal man, hvis man ønsker et bedre vejgreb i årstider, hvor der er reel risiko for, at vejene bliver fedtede, isede og fyldt med sne.

Med dæk på bilen bygget til det glatte, våde og kolde føre får man bedre vejgreb, og man risikerer ikke at udskride i lige så høj grad, som hvis man fortsatte med at køre med sommerdæk. Og selv om en dansk vinter ikke nødvendigvis byder på uger med sne og slud, vil temperaturen om morgenen nemt være så lav, at vejbanen bliver glat i morgentimerne.

En rundspørge for nylig viste mig, at en ud af fire danskere ikke ved, hvornår det er tid til at skifte fra sommer- til vinterdæk. Det er især de yngre danskere, der er i tvivl om det rette tidspunkt for dækskifte.

Og det er især de yngre bilister, der er i tvivl om, hvornår man skal skifte dæk. Godt hver tredje af de adspurgte under 34 år svarer således nej til, at de kender det rette tidspunkt at skifte mellem sommer- og vinterdæk.

Det, der bekymrer mig, er, at børnefamilier med børn i bilen kører på ikke-årstidssvarende dæk, fordi de ikke ved, hvornår dækkene skal og bør skiftes. De udgør ikke blot en fare for bilens passagerer, men også os andre bilister og mennesker, der færdes i trafikken.

Så kære venner: Få nu skiftet de dæk.

Det, der bekymrer mig, er, at børnefamilier med børn i bilen kører på ikke-årstidssvarende dæk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bestseller-forfatter gæster Vejle

Ugeavisen Vejle

Et tæppe til de hjemløse

Annonce