Annonce
Ugeavisen Vejle

Virker for gammel medicin?

Har du medicin stående? Er medicinen for gammel, skal den kasseres. Arkivfoto
Bruger du for gammel medicin, kan du ikke være sikker på, at behandlingen virker efter hensigten. Er udløbsdatoen overskredet? Aflever medicinen til destruktion.
Annonce

Vejle: Al medicin er forsynet med en dato, der oplyser dig om den sidste anvendelsesdato. Datoen angives normalt med teksten "holdbarhed" eller "anvendes inden". "03 2021" betyder fx at medicinen kan holde sig til 30. marts 2021.

På en pakning vil der ligeledes være angivet, hvis der er begrænset anvendelsestid på medicinen, efter den er blevet åbnet. Har medicinen ændret lugt eller udseende, skal du heller ikke anvende den.

For gammel medicin eller forkert opbevaret medicin, kan være virkningsløs, og i nogle tilfælde kan den ligefrem være skadelig.

Ikke al medicin har lige lang holdbarhed. Holdbarhedstiden falder, hvis du ikke opbevarer medicinen korrekt. Fx kan varme, kulde, fugt og lys gøre, at der sker ændringer af fysisk, kemisk eller mikrobiel karakter i lægemidlerne.

Eksempelvis er medicin med nitroglycerin så ustabil, at det begynder at tabe virkning, så snart du åbner beholderen. En tablet, som har ligget på et sengebord natten over, skal kasseres næste dag, idet dens effekt er mindsket betydeligt.

Hvad er medicinrester?

 • Medicin, du ikke kan huske, hvorfor du fik.
 • Medicin med overskredet udløbsdato eller med en udløbsdato, der ikke kan læses.
 • Tabletter, der har ændret udseende og lugter.
 • Løse blisterpakninger med tabletter, som du ikke kan huske, hvordan virker.
 • Medicin, som er købt, men aldrig brugt.
 • Brugte kanyler (husk kanyleboks, som kan hentes på apoteket).
 • Løse tabletter som du ikke ved, hvad er.
Annonce

Tørt holder bedre end vådt

Medicin bestående af tørre stoffer, fx tabletter, er normalt mere holdbare end medicin sammensat af våde stoffer, som fx mikstur og dråber. Mange fedtstoffer bliver harske, når de bliver udsat for luft- og fugtpåvirkning. Salver, cremer og lignende, der indeholder vand, er særlig udsatte for at blive harske. Derfor tilsætter producenten konserveringsmidler.

Hvis din medicin bliver forurenet, kan den ligefrem få en skadelig virkning. Risikoen er størst for lægemidler, der er sterile. Øjendråber kan fx blive forurenet af partikler i luften, eller hvis de kommer i berøring med øjenvipper ved drypning.

Forurenede øjendråber kan give anledning til øjeninfektion. Derfor er der begrænset holdbarhed på øjendråber og mange andre lægemidler, efter de er åbnet.

Annonce

Afskaf for gammel medicin

Men hvad skal du så gøre, hvis du har for gammel medicin, eller medicin, som du ikke skal bruge mere? Det er simpelt nok: Du skal aflevere medicinen på apoteket.

Gammel medicin betragtes som farligt affald, fordi det er giftigt for sundhed og miljø. Derfor skal du hverken skylle medicinen ud i vasken, i toilettet eller smide den ud i skraldespanden. Ved at smide medicin i skraldespanden kan du, udover miljøforurening, risikere, at medicinen havner i de forkerte hænder fx hos børn. Recept- og håndkøbsmedicin, medicin til dyr, vacciner og insulinpenne betragtes som medicinaffald.

Du skal ikke aflevere tomme medicinglas og beholdere på apoteket. Dem skal du kassere på samme måde som andet glas- og plastikaffald til genbrug.

Alt kviksølv, herunder kviksølvholdige termometre og batterier (NiMH og knapcellebatterier) skal samles særskilt. Knuste og defekte termometre pakker du, så hverken glasskår eller kviksølvrester kan forårsage skade ved håndtering. Hvis du ikke tager kviksølv-/NiMH batterierne ud, skal du aflevere hele produktet som kviksølvaffald. Affaldet skal afleveres i kemihuset på Genbrugspladsen eller til afhentning i den røde kasse til farligt affald.

Har du gammel medicin, så husk:

 • Medicinaffald må ikke være blandet med andre typer affald.
 • Du skal helst aflevere gammel medicin i original emballage, så er det nemmere at sortere.
 • Du afleverer brugte kanyler og skalpeller i godkendte kanylebokse. Kanyleboksene kan du som privatperson hente gratis på apotekerne. Akupunktører, tatovører, lægeklinikker osv skal selv lave aftale om bortskafning af kanyler og nåle.
 • Ampuller og hætteglas i glas skal så vidt muligt forblive i de tilhørende ampul-/hætteglasæsker. Du skal derfor på forhånd have fjernet kanylerne og anbragt dem i en godkendt kanyleboks.
 • Du skal aflevere brugte og delvis tomme insulinpenne enten i original emballage eller en plasticpose.
 • Tomme insulinpenne må du gerne smide ud til dagrenovationen.
 • Gør opmærksom på, hvis det afleverede affald indeholder kanyler.
 • Kviksølv og batterier afleveres til kommunen.
Claus Holm Slot.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce