Annonce
Ugeposten Skjern

Økologien stagnerer på trods af stor fokus

Kim Nielsen er økologisk landmand på 20 år, og han kunne ikke drømme om at droppe den økologiske produktion selv om den er mere besværlig og omkostningskrævende end konventionel landbrugsdrift. Foto: Johan Gadegaard
På trods af stor fokus fra blandt andet fødevarebutikker er salget af økologiske varer stagneret på omkring 13 procent af det samlede salg i Danmark. Økologisk landmand i Velling, Kim G. Nielsen ønsker ingen ekstra hjælp fra politikerne. Han regner med, at der skal et generationsskifte til, før økologien vil rykke igen.
Annonce

Velling: Hvis man åbner sit tv eller en avis, og falder over en profilerings-reklame fra Aldi, Lidl, Coop, Rema 1000 eller Netto, er der ret stor chance for, at butikken slår på at det bugner med økologiske varer på hylderne.

Hvis man tjekker madopslag på Facebook, stå der ofte et fint rødt økologi-mærke på indkøbet, og spørger man folk på vej ud af butikken med fyldte indkøbsposer, om de har købt økologisk, så vil en ret høj procent helt sikkert nikke, "ja, ja, naturligvis".

Men virkeligheden er en anden.

Det ved økologi-konsulent i Vestjysk, Ringkøbing, Karsten Simonsen, alt om:

De sidste fem-ti år er arealerne med økologiske afgrøder steget en del, men lige nu stagnerer det. Det er hele tiden et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og da den økologiske mælkepris og kornpriserne har været lidt faldende hen over det seneste år er incitamentet til at dyrke økologisk blevet mindre.

Annonce

Forbrugerne vil undre sig

Landmand Kim G. Nielsen, Vennervej 28  i Velling, ved det også.

- Hvis du sagde det her til forbrugerne, ville de undre sig. For de ser og hører det modsatte. Men fakta er, at 87 procent af de fødevarer, der bliver solgt i Danmark, stammer fra konventionelt landbrug, og at stigningen i salget af økologiske varer er gået i stå, siger Kim G. Nielsen.

- Den store stigning i økologiske landbrug kom fra sidst i 90érne og nogle år frem. Men i perioden fra 2012 til 2014 var det virkeligt svært. Der var overproduktion, og mange landmænd faldt fra. Det er gået bedre fra 2015 og frem. Men det stagnerer nu, og hvis du spørger mig, så skal der et generationsskifte til, før økologien for alvor vil rykke igen. Vores børn går i skoler, hvor de lærer meget om bæredygtighed og dyrevelfærd med mere. Det vil påvirke dem til at træffe andre valg, når de står ved køledisken, siger Kim G. Nielsen.

Annonce

Skal være dyrere

- De store supermarkedskæder så gerne, at økologi blev mainstream, og at de økologiske varer var lige så billige som de konventionelle. Men det er ikke realistisk i en global verden. Derfor vil det ødelægge økologien, for det koster mere at producere økologisk. Derfor er der for mig at se kun én vej frem, og det er, at forbrugerne bevidst vælger at blive ved med at betale ekstra for de økologiske varer, siger Kim G. Nielsen.

Han interesserer sig meget for den historisk, økonomiske udvikling i verden, og ved derfor, at det først og fremmest er forbrugerne, der med deres valg, kan ændre udviklingen.


Det koster mere at producere økologisk. Derfor er der for mig at se kun én vej frem, og det er, at forbrugerne bevidst vælger at blive ved med at betale ekstra for de økologiske varer.

Kim G. Nielsen


- De danske politikere kunne for eksempel godt vælge at støtte økologien ved at give os et specielt ekstra tilskud. Men det ønsker jeg ikke, for vi skal kunne konkurrere på at globalt marked, og det kan vi kun, hvis det sker på lige vilkår. At drive en gård kræver at du er dygtig til det, altså til at drive virksomhed. Landbruget er ikke anderledes der, end så mange andre brancher. Hvis en tømmerhandel overlever, mens en anden lukker, så er det fordi den ene tømmerhandler er bedre end den anden til at drive tømmerhandel, og ikke på grund af tilskud, siger Kim G. Nielsen, der heller ikke kunne drømme om at tale skidt om hans konventionelle landmænds-kolleger.

Annonce

Vokset op med økologi

Kim G. Nielsen er 43 år og nærmest vokset op med økologi. Han kunne derfor ikke drømme om at opgive økologien, selv om det giver større udgifter at køerne skal på græs, at foderet skal være økologisk, og at der ikke må bruges sprøjtegifte eller gødning.

Han har 600 sortbrogede køer i sin besætningen og 800 hektar med korn, majs og andre afgrøder. Det gør, at han ikke er så afhængig af priserne på korn, men "bare" skal tænke på afregningsprisen på mælk.

Siden 2014 har han solgt sin mælk til Tyskland, og har har skrevet kontrakt på fem år mere til Tyskland.

Hvorfor det?

- Jeg har kæmpe respekt for både mine konventionelle landmands-kolleger og for andelsbevægelsen, så der er ikke noget der, men at sælge til Tyskland er jo en af de områder, hvor du selv kan være handelsmand, og det kan jeg godt lide. Jeg tror også på, at prisen på sigt vil være bedre i Tyskland. I dag er der ikke så stor forskel, siger Kim G. Nielsen.

Kim har ejet "Troldholm" siden 2009, og han er meget, meget taknemmelig for at gården ligger tæt ved Holmager økologi og andre økologiske landmænd, der har holdt ved gennem alle modgangstider for økologien.

- Den erfaringsudveksling, der finder sted, og den praktiske glæde vi har af hinanden, er helt uvurderlig. Det fantastiske ved at være landmand er jo netop, at ikke to år er ens. Men netop derfor er det rart at kunne dele erfaringer om, hvad man gør, når vejret eller noget andet er en udfordring, siger Kim G. Nielsen.

Kim G. Nielsen har 600 sortbrogede køer på "Troldholm" på Vennersvej mellem Velling og Lem. Foto: Johan Gadegaard
Al den økologiske mælk, der produceret på "Troldholm", sælges til Tyskland, fordi Kim G. Nielsen tror på at priserne der på sigt vil være højest. Foto: Johan Gadegaard
Kim Nielsen er økologisk landmand på 20 år. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nu åbner Rema 1000

Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Annonce