Annonce
Ugeposten Skjern

Bag Disken: Familien Agerbo brygger på baghavens råvarer

Westjysk Smag sælger primært til gårdbutikker. Både i lokalområdet, men også i Aarhus, Randers, Viborg og Tørring. Foto: Jørgen Kirk.

Benny Agerbos gamle værksted er blevet til et minibryggeri. Her brygger han med familiens hjælp likør og eddike med vestjyske råvarer og vildgær.

BAG DISKEN: Det startede i 2014 som et hobbyprojekt. Benny Agerbo begyndte at brygge diverse sager i familiens køkken.

- Jeg blev smidt ud, fordi der lugtede af gær, siger han med et smil på læben.

Derfor rykkede han sin lille produktion ud i et rum i værkstedet. Efter et halvt år blev vaskerummet inddraget, og sidste vinter blev det sidste af værkstedet lavet om til produktion.

- Så fik det den plads, som det havde brug for. Indtil videre i hvert fald, siger Benny Agerbo, der ikke lægger skjul på, at han gerne vil lave lager på loftet engang i fremtiden.

Dorte og Benny Agerbo

Dorte:


  • 48 år gammel
  • Arbejder på vindmøllefabrikken Dovista i Ringkøbing

Benny:


  • 50 år
  • Uddannet automekaniker
  • Alt efter, hvad ryggen kan holde til, arbejder han 8-10 timer om ugen med brygningen

De er begge født og opvokset tæt ved deres nuværende hjem.

Sammen har de tre børn og to hunde.

Alle råvarer er økologiske, og typisk kigger Benny og Dorte Agerbo ud af vinduet for at få inspiration til likør og eddiker. Foto: Jørgen Kirk.

Ikke Langtbortistan

Bennys hjemmebryggeri hedder i dag Westjysk Smag. Bryggeriet ligger næsten lige uden for Finderup, og hele familien er blevet en del af produktionen. Da Benny startede med at brygge i 2014, prøvede han flere ting af. Han har brygget øl, cider, most og likør. I dag bliver der kun brygget likør og eddiken. Eddiken er dog ikke kommet i salg endnu.

- Vi havde mange æbler i haven, så jeg startede med at lave æblemost og -cider. Senere prøvede jeg også med øl. Men der er alt for mange, der laver gode øl, og rigtig mange, der laver god most. Selvom likør er den samme proces som cider, så er der ikke mange i Danmark, der producerer likør. Og vi er de eneste, der laver det med gær. Vi tilsætter altså ikke alkohol. Kun sukker, siger Benny Agerbo.

Æblerne var egenavl, og i dag kommer de fleste råvarer stadig fra familien Agerbos have.

- I bund og grund handler det om at se ud ad vinduet. Det må kunne bruges, det vi har. Vi bruger ikke ting fra Langtbortistan. Det skal være danske råvarer. Og helst fra Vestjylland. Den ingefær, vi bruger, dyrker vi for eksempel selv, siger han.

Westjysk Smag er et familiebryggeri. Selve bryghuset ligger i et gammel værksted bag huset på Holstebrovej. Foto: Jørgen Kirk.
Annonce

Færre varianter

Det næste skridt for Westjysk Smag er faktisk at reducere. Lige nu har de ti forskellige smage i webshoppen.

- Vi skal gerne ned på en fire til seks stykker, der bare kører. Så skal vores forhandlere ikke have særligt mange til at stå. Det er lidt nemmere på den måde. Det er en balance, vi skal finde. Men der skal stadig være plads til noget nyt at smage hvert år. Til foråret kommer der en likør med hyldeblomst og rabarber, siger Dorte Agerbo.

Hun er netop gået ned på 30 timer på sit job, så hun nu har en ugentlig fridag. Helt fridag bliver det dog ikke.

- Jeg skal bruge den dag på at sælge. Jeg skal banke nogle døre op til forhandlere, og heldigvis plejer vi at blive mødt med stor interesse, når vi præsenterer vores produkter, siger hun.

Annonce

Smager på naturen

Noget helt særligt ved Westjysk Smags produkter er, at de er brygget på vildgær, som familien Agerbo selv fremstiller.

- Jeg har arbejdet lidt på Rækker Mølle Bryghus, og hvis man siger til dem, at man bruger vildgær, så siger de "det kan man ikke". Men så siger jeg "det skal du ikke bestemme", griner Benny Agerbo og fortsætter:

- Vildgær ødelægger deres øl, fordi den ikke er til at styre. Men med vildgær kan man lave en helt anden smagsoplevelse. Man kan smage naturen, og man kan smage råvarerne og ikke kun gær, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne Bøndergaard fik både blomster, vase og vers da hun rundede 25 år i mediehuset

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

4700 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan komme til psykolog med få dages varsel

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Karen Ladekjær udstiller på Skjern Bibliotek

Ugeavisen Ringkøbing

Overtro, varsler og vilde ritualer: Fem overraskende nytårstraditioner

Ugeavisen Ringkøbing

Sådan fjerner du let gulvmærker efter serpentiner

Ugeposten Skjern

Konkurrence: Vind billetter til Ferie for Alle

Ugeavisen Ringkøbing

Spar tusindvis af kroner: Optimér din skat inden nytår

Ugeposten Skjern

Ruhåret hønsehund var væk i en uge - vi troede, at Kenzo lå død et sted

Ugeavisen Ringkøbing

Lær fra michelinkokkene: Disse hovedretter er gode til nytår

Ugeposten Skjern

Nu bliver det dyrere at hoppe i baljen: Lokale svømmehaller varsler prisstigninger på stribe efter nytår

Ugeposten Skjern

Se Esbjergevangeliet i Kirkehuset i Tarm

Ugeposten Skjern

Markedsdage i Tarm fortsætter i Ottos ånd

Ugeposten Skjern

DGI Verdensholdet besøgte fattig bydel i Buenos Aires

Ugeposten Skjern

Nytårskuren er bilforhandlernes Black Friday

Ugeposten Skjern

Julebelysningen er flot igen

Ugeposten Skjern

Tanker over Åen i december 2021: Vi er kommet godt i gang med arbejdet med helhedsplanen

Ugeposten Skjern

Forlader Interflora: Jakob fra Blomsterforum vil selv bestemme

Ugeposten Skjern

Nytårshilsen fra handelsrådet: Tak for at I støtter de lokale butikker

Ugeposten Skjern

Ingen grund til at sidde alene til jul og nytår: Værter og gæster kan mødes i nye netværk

Ugeposten Skjern

Ny kok i Højmark er til både vildt og vilde events

Ugeposten Skjern

Find den personlige julegave: Gå i genbrugsbutik

Ugeposten Skjern

Få sved på panden i en god sags tjeneste: Støt sårbare kvinder og børn i Uganda

Ugeposten Skjern

Henrik vil cykle fra Hemmet til Rom: På Facebook kan folk følge  hans forberedelser og selve turen

Annonce