Annonce
Ugeposten Skjern

Besøgstallet skuffer: Dejbjerg Jernalder er lukket

Det er slut med Dejbjerg Jernalder i sin nuværende form, fortæller museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Museet vil gentænke Dejbjerg Jernalder, men det ligger fast, at attraktionen ikke fortsætter i sin nuværende form.
Annonce

Dejbjerg: Efter 22 år er det nu slut for Dejbjerg Jernalder, som er en af attraktionerne under Ringkøbing-Skjern Museum. Dejbjerg Jernalder er blevet lukket – og skal gentænkes, fortæller museet.

- Jernalderhusene, der består af jordgravede stolper og lerklinede vægge, blev bygget for knap 25 år siden, og de holder cirka så længe. Det gjorde de i jernalderen, og det gør de i dag. Hvis vi var i jernalderen, ville man rive dem ned, og det skal vi også gøre, men det koster lige så meget at opføre et jernalderhus som et parcelhus. Så det gør man ikke bare, når besøgstallet ikke er til det, siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen.

Lukningen får ingen personalemæssige konsekvenser. Ingen mister deres job.

Efter åbningen af Dejbjerg Jernalder i 1998 var der årligt 5000 besøgende, men i de seneste tre-fire år er det faldet til mellem 1500 og 2000.

- Man har aldrig haft det besøgstal, man drømte om, og i de seneste par år har besøgstallet været stærkt faldende og på ingen måde tilfredsstillende. Man havde drømt om omkring 20.000 besøgende, for det kunne man se på tilsvarende attraktioner andre steder i landet, siger Mette Bjerrum Jensen.

Lukningen hænger ikke sammen med, at museet skal finde 1,6 million kroner på budgettet, hvilket er resultatet af en tvist med Arbejdsmarkedets Feriefond. Museet blev eftergivet gælde gæld på 16,5 millioner – men altså ikke hele beløbet.

- Arbejdsmarkedets Feriefond har givet penge til Dejbjerg Jernalder og har haft pant i jorden, så derfor har vi ikke kunnet gøre noget, men fordi vi har fået en aftale, kan vi tage beslutning om at lukke, siger Mette Bjerrum Jensen.

Dejbjerg Jernalder har et fint udstillingshus, som naturligvis ikke skal rives ned – men gentænkes. Det kunne være noget med tidsrejser og fremtidsrejser, men det er kun på idéplanet, understreger direktøren.

- Når det er svært at trække folk til en attraktion, kræver det, at man tænker sig godt om, siger Mette Bjerrum Jensen.

Museet overvejer også, om Dejbjerg Jernalder fortsat skal bruges i skoletjenestesammenhæng, hvor skoleklasser kommer på besøg. Det medfører samtidig overvejelser, om et enkelt jernalderhus skal renoveres, så jernalderen – der lå fra år 500 før Kristus og frem til 850, hvor vikingerne tog over - stadig kan fornemmes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nu åbner Rema 1000

Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Annonce