Annonce
Ugeposten Skjern

Bibliotekerne udvider antallet af digitale lån fra fem til 20 per måned

Vores lånere kan få adgang til både e-bøger og netlydbøger på e-Reolen. Man kan også se film fra Filmstriben, fortæller Dorthe Rosenkjær fra Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Bibliotekerne er lukkede, men du kan stadig låne elektroniske bøger og film
Annonce

Ringkøbing-Skjern: I torsdags lukkede alle biblioteksafdelinger i Ringkøbing, Skjern, Videbæk, Tarm og Hvide sande frem til den 29. marts. Der er således ingen betjening, ingen selvbetjening og ingen arrangementer. Faktisk er der lukket for adgang og personalet arbejder så vidt muligt hjemmefra.

Til gengæld får kunderne i perioden lov til at have 20 digitale lån mod normalt fem per måned.

Lukningen sker som følge af regeringens foranstaltninger den 11. marts mod spredningen af COVID-19, hvor det blev pålagt alle unødvendige kommunale aktiviteter og kulturinstitutioner at lukke ned så hurtigt som muligt - herunder bibliotekerne.

- Lukningen af bibliotekerne foregik hurtigt og effektivt og efter regeringens og Ringkøbing-Skjern Kommunes retningslinjer, oplyser Sofie Torp Hansen, som er PR medarbejder ved Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne.

- Selvom der var mange borgere og stor aktivitet på bibliotekerne torsdag formiddag - formentlig pga. at mange allerede onsdag aften havde hørt Statsminister Mette Frederiksens udmelding på TV om en snarlig lukning – så foregik lukningen helt uproblematisk, fortæller PR medarbejderen også.

Normalt kan man kun se fem film per måned på Filmstriben. Det bliver øget til 20, mens biblioteket er lukket.
Annonce

Lånetider forlænges

Det betyder, at du ikke har mulighed for at gå på biblioteket og låne materialer, læse aviser, benytte borger-pc’ere eller få vejledning hos personalet. Derudover aflyses alle bibliotekets arrangementer helt frem til påske.

Det betyder også, at du ikke kan få lov til at aflevere lånte materialer, hente reserveringer ligesom en række andre biblioteksservices heller ikke er aktive i perioden.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at tilpasse os situationen hurtigst muligt, men der kan opleves løbende ændringer igennem perioden, oplyser Sofie Torp Hansen og opfordrer borgerne til at følge med på hjemmesiden riskbib.dk og på bibliotekernes Facebookside, hvor det også vil blive meldt ud, når bibliotekerne åbner igen.

Det betyder, at:

  • Påmindelser og hjemkaldelser er blevet standset.
  • Der vil ikke blive pålagt gebyrer på materialer, der skal afleveres i perioden, men vi opfordrer til at man, så vidt muligt forsøger at forlænge sine lån online.
  • Reserveringer vil blive stående, så de kan hentes en uge efter genåbning.
  • Man kan ikke bestille materialer på bibliotek.dk og gennem appen Biblioteket.
  • Biblioteket Kommer køres ikke til og med d. 15. april. Biblioteket Kommer er en service, der bringer lån fra biblioteket hjem til borgere, der grundet sygdom, handicap, alder eller andet ikke selv kan komme på biblioteket. Berørte borgere er kontaktet.
  • Læsekredse kan ikke afhente bestillinger i perioden, ligesom bestillinger, der skal hentes umiddelbart efter genåbningen ikke kan forventes opfyldt lige med det samme. Læsekredsene er informeret.
Annonce

Gå digitalt

- Men selvom bibliotekerne fysisk er lukkede, er der heldigvis stadig mange services der er tilgængelige via vores online tjenester, oplyser Dorthe Rosenkjær, som er biblioteksleder ved Ringkøbing Skjern Bibliotekerne.

- Vores lånere kan få adgang til både e-bøger og netlydbøger på f.eks. e-Reolen. Man kan også se film fra Filmstriben, og fordi du ikke kan komme og låne på det fysiske bibliotek for tiden, så har Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne valgt at øge det antal film og bøger du kan ”låne” om måneden fra fem til 20, siger bibliotekslederen.

- For tiden er der også mange på ungdomsuddannelserne, der skal skrive deres store skriftlige opgave. Til dem er der også digitale tilbud at hente. Besøg f.eks. Faktalink, som er en elektronisk ressource med fakta artikler med, litteraturhenvisninger og links på mange populære aktuelle og historiske emner. Eller prøv Masterfile som er en tilsvarende kilde blot på engelsk. Begge dele kan være med til at ”redde” opgaven,” tilføjer Dorthe Rosenkjær.

Læs mere, find links og se alle e-ressourcer under E-biblioteket på hjemmesiden.

Her finder man også RB Digital med et væld af magasiner og tidsskrifter. Man har adgang med sit bibliotekslogin. Og er man ikke allerede oprettet som låner på biblioteket, så kan man hurtigt oprette sig med mit NemID på hjemmesiden.

Endelig er der Biblioteksvagten, som er bibliotekernes fælles digitale spørgetjeneste og den er åben som sædvanlig fra klokken 8-22 ugen igennem og fra 14-22 søndag. Her sidder bibliotekarer fra Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne og resten af landet klar til at hjælpe folk med biblioteksspørgsmål.

På E-reolen kan du låne bøger, mens du ikke kan komme på biblioteket.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce