Annonce
Ugeposten Skjern

Bier og blomster søges: Ringkøbing-Skjern vil have bierne tilbage

Anders Thorre Kristensen er biavler og underviser både nuværende, garvede og kommende biavlere, men han så gerne, at der kom flere nye til. Foto: Cecilie Thusing Nielsen
De seneste år er flere blevet bevidste om, at der skal en aktiv indsats til at sikre og udvide bestanden af bier, der mange steder har været på retur. Både kommuner, private og landmænd gør nu noget for at blive mere bivenlige.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Bier er ikke kun et irriterende insekt, der med sin summen kan sætte en skræk i livet på de fleste. Det er også et hårdtarbejdende insekt, der ikke kun er vigtig for det søde biprodukts skyld.

Nej, de sorte og gule summende insekter er også vigtige for både landbruget og frugtproduktionen her i området, for mange blomster skal bestøves af bier for at kunne give frø til nye planter, som både vi, landbrugsdyrene og andre vilde dyr får glæde af.

Danmarks Biavlerforening anslår, at værdien af biernes bestøvning af afgrøder årligt bidrager med en milliard kroner til landbrugets og frugtavlernes indtjening.

- Bier er ufatteligt vigtige, for de er vores fødegrundlag, siger Anders Thorre Kristensen, der er formand for Skjern-Egvad Biavlerforening, hvor der omfatter alle biavlere i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce

Landmænd træder til

Rundt om i kommunen vil man bemærke, at der langs vejkanten er et tilgroet skel mellem markerne og vejen med et væld af blomster.


Vi mangler biavlere. Der er blevet mange færre med årene, og vi mærker det på hele samfundet, at det kniber med bestøvningen.

Anders Thorre Kristensen, formand for Skjern-Egvad Biavlerforening


Disse blomstrende skel er et forsøg på at få flere bier og andre insekter til kommunen.

- Jeg synes, at vildtstriberne er et godt eksempel på, at landmænd er interesserede i at gøre mere for faunaen (dyrelivet, red.). Jo flere bestøvere du har, jo bedre er det for de planter, du har. Man får et større udbytte af det, siger Niels Buch, teamleder ved Vestjysk Landboforening.

Bag faunastriberne står blandt andet en række landmænd, der kan se en fidus i at afgive et stykke jord til formålet, fordi netop manglen på blomster og dermed føde er en af grundene til, at bierne dør.

Ligeledes er biavlerforeningen på udkig efter flere nye biavlere, der kan hjælpe med blomsterbestøvningen.

- Der er rigtig meget mangel på bier til bestøvning, og vi mangler biavlere. Der er blevet mange færre med årene, og vi mærker det på hele samfundet, siger han.

Fem råd til at blive mere bivenlig

1) Så nogle bivenlige planter som purløg, hyacinter og krokus og plant nogle blomstertræer

2) Lad mælkebøtterne stå

3) Udskyd hækklipningen, så den når at blomstre

4) Lav nogle små bunker af dine visne planter, sten eller grene, der falder af træerne

5) Undgå sprøjtemidler

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Hvis du vil vide mere…

Ugeposten Skjern

Mød nisseforfatter

Annonce