Annonce
Ugeposten Skjern

Det er som at skulle vælge mellem sine børn at vælge sin favoritforfatter

Dorthe Frydendahl. Privatfoto
Dorthe Frydendahl er månedens læser. Hun læser meget og har en lang liste med gode forfattere.
Annonce

Månedens Læser:

Månedens læser er Dorthe Frydendahl,  bosætningskoordinator Ringkøbing-Skjern Kommune

Hvilken roman har du sidst læst?

”Jordens salt” af Jeanine Cummins. Det er en hjerteknusende og -skærende fortælling om en mexicansk mor, der sammen med sin lille søn er på flugt fra et narkokartel, der har dræbt hele hendes familie. Den er helt utroligt tankevækkende i al sin gru. Bogen er solgt i hobetal og har fået mange roser bl.a. i Oprah Winfreys bogklub. Bogen er samtidig blevet vanvittigt udskældt og genstand for megen debat i USA. Den er uhyre relevant i en tid, hvor flygtninge- og migrantstrømmene er større end nogensinde før i verdenshistorien.

Hvem er din favoritforfatter?

Jeg ELSKER at læse og har ofte i perioder en crush på en forfatter. Er jeg vild med en bog af forfatteren, kaster jeg mig efterfølgende over ALT, hvad den forfatter har skrevet.

Husker hvordan jeg som 13-14 årige blev helt opslugt af ”Pigen med den blå cykel” af Régine Deforges og drønede på cyklen hen til Frank Boghandler i Hvide Sande og købte de resterende bøger i serien. Det samme var tilfældet med ”Hulebjørnens klan” af Jean M. Auel. Jeg forsvandt helt ind i de verdner.

Nogle af de forfattere, jeg er faldet pladask for, er Jens Christian Grøndahl, Herbjørg Wassmo, Donna Tartt, Anne B. Ragde, Christian Kampmann, Elena Ferrante, Karl Ove Knausgård, Siri Hustvedt, Delphine de Vigan, Morten Pape, Merete Pryds Helle, Kristín Marja Baldursdottir, Maren Uthaug, Jacob Ejersbo, Ida Jessen… Jamen jeg kunne blive ved. Det er som at skulle vælge mellem sine børn at vælge sin favoritforfatter. Umuligt!

Hvad er din favoritgenre?

Skønlitteratur. Uden tvivl. Får i perioder nogle flip, hvor jeg kaster mig over faglitteratur f.eks. adfærdsdesign eller selvudviklingsbøger. Har også for nylig læst alt af filosoffen Morten Albæk. Måske det hænger sammen med, at jeg nu er midaldrende og reflekterer mere over, hvad meningen med livet er… Det har jeg nemlig aldrig tænkt videre over;-) Krimier læser jeg til gengæld utrolig sjældent. Og digte er jeg ligesom aldrig rigtig blevet gode venner med.

Har du nogensinde opgivet en bog?

Det sker sjældent men ”Idioten” af Fjodor Dostojevskij måtte jeg opgive. Jeg nåede til porten i bogen;-) En anden jeg til min ærgrelse også måtte opgive var ”Og verden skælvede” af den russisk-amerikanske forfatter Ayn Rand. For den blev jeg ret nysgerrig på, efter at stifterne af SAXO Bank Lars Seier Christensen og Kim Fournais tilbage i 2008, valgte at trykke bogen og uddele den gratis.

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

Åh der er så mange bøger, jeg gerne ville anbefale. De senere år har jeg dog primært lyttet til bøger. Det er altså helt vildt genialt, når man går en tur eller laver kedelige ting som at gøre rent, ordner tøj o.l.

En af de nyere bøger, der virkelig krøb ind under huden på mig, var ”Et lille liv” af Hanya Yanagihara. Det er en vidunderlig bog. Og bogen blev absolut ikke ringere af, at den blev læst op af min ynglings oplæser Morten Thunbo. Han er vildt god. En anden anbefalelsesværdig bog er ”Max, Mischa og Tet-offensiven” af Johan Harstad. Og ikke at forglemme ”I krig” af Marge Piercy.

Og så SKAL alle unge mennesker læse ”Lykke-Per” af Henrik Pontoppidan. I forbindelse med filmatiseringen genlæste jeg den. Det var en særlig oplevelse, 30 års tid efter jeg læste den for første gang.

Må altså også lige give en kæmpeanbefaling til ”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard, der bor i Velling. Det er så berettiget alt den ros, hun får for bogen. Sikke hun tryller med sproget. Jeg er vild med hendes beskrivelse af ”de korte sætningers land”, kørelærerne og dagplejemoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Annonce