Annonce
Ugeposten Skjern

Ejstrupsøerne er en skjult skat i Naturens Rige

Lejerne, hvor der engang blev brudt brunkul, er i dag blevet et unikt naturområde. Foto: Leif Møller

Ubådskrigen under 2. Verdenskrig er indirekte skyld i, at naturelskere og motionister i dag kan nyde den meget varierede fauna ved Ejstrupsøerne. De tidligere brunkulsbrud er hjemsted for masser af svampe og ingredienser til snapsefremstilling. Det fortæller naturvejleder René Bautista Hankelbjerg med stor indlevelse på en rundtur.

Annonce

- Hov - der står en stresset eg. Den skyder til alle sider. Men det forstår man jo godt, når den står med rødderne i vand hele tiden ...

Den 31-årige historiker René Bautista Hankelbjerg er med sin passion for natur- og naturformidling på hjemmebane, da han viser vej mellem de små og store søer i det tidligere brunkulsbrud mellem Skjern og Videbæk.

Vandet i de mange huller fra brydningen af brunkul under 2. Verdenskrig er dækket af et tyndt lag frost og danner sammen med faldne træer, kringlede stejle småstier og stilhed mest en kulisse fra en eventyrfilm.

- Hvis ikke ubådskrigen under 2. Verdenskrig havde sat en stopper for næsten al skibstransport af brændsel til Danmark, så havde dette område nok stadig været en flad mark, siger naturvejlederen.

Ejstrupsøerne

Man kan booke en naturvejleder hos http://www.levendelaering.dk/ under Ringkøbing-Skjern Museum til en svampe- eller snapsetur og indsamling af ingredienser eller til en fortælling om de mange planter og dyr rundt om Ejstrup-søerne.René Bautista Hankelbjerg stammer fra Spjald. Han er uddannet historiker fra Aarhus Universitet og nu ansat som naturvejleder hos Ringkøbing-Skjern Museum.

I den ene af søerne lever der fisk.

Det nuværende vestjyske landskab blev skabt for cirka 23 millioner år siden. På et tidspunkt, hvor Danmark lige akkurat dukkede op på landkortet fra bunden af et delta.

René Bautista Hankelbjerg er uddannet historiker fra Aarhus Universitet, stammer fra Spjald og er nu ansat som naturvejleder hos Ringkøbing-Skjern Museum. Foto: Leif Møller
Annonce

Et dansk westernmiljø

Han fortæller, at man på egnen i 1800-tallet godt var klar over tilstedeværelsen af brunkul, men at deres brændværdi var for ringe sammenlignet med stenkul til at bryde frem.

Lige indtil 1. Verdenskrig og igen under 2. Verdenskrig udviklede brunkulslejerne sig i Vestjylland på et tidspunkt til en af Danmarks største arbejdspladser sammen med bunkersbyggeriet langs Vesterhavet.

På et tidspunkt var det rent Klondyke. Et slags fattigmandswestern, hvor arbejderne, der levede et farligt liv, fik udbetalt løn i brunkulslejernes egen valuta. Det var gangbar valuta i området, endda på DSB-kontoret, hvor det meste af lønnen enten blev spillet væk, byttet til togbilletter eller sprut.

Det var oftest arbejdsløse, risikovillige unge mænd, der med få maskiner og mest muskelkraft gravede hullerne og byggede højene ved siden af. Høje med små skinnesystemer til tipvogne fulde af brunkul, tilføjer René Bautista Hankelbjerg.

På informationstavler kan man læse om brunkullets historie og tilblivelsen af Ejstrupsøerne. Foto: Leif Møller
Annonce

Nu til offentlig brug

Efter krigen mistede brunkullene deres værdi, da man igen fik adgang til billigt stenkul, så de mange huller blev fyldt med naturligt grundvand.

Med årene blev højene plantet til med mange forskellige både lokale og nye udenlandske træsorter, og det har nu udviklet sig til et helt særligt naturområde med en mangfoldighed af planter og dermed også dyr, der har fundet sig til rette i dette helt unikke landskab.

Ringkøbing-Skjern Kommune har anlagt en række afmærkede stier samt en MTB-bane rundt blandt søerne tillige med en "madpakkehytte" og tre flotte shelters på en bakkekam med udsigt over den største af søerne.

Her kan man se tværs over vandspejlet, både til den stressede eg og til en stor grill med bænke, hvorfra man kan nyde sin egen mad - eller de svampe, som man lige har plukket i skoven bagved. Sammen med den snaps, man også har brygget på for eksempel friske bøgeblade.

- Området her er et rigtig godt svampested. Der er mange arter, og faktisk skal man allerede begynde jagten sidst på sommeren i modsætning til for år tilbage. Det skyldes vores mildere og fugtigere klima, der kommer til at ligne Sydenglands engang.

Men man kan også med stort held plukke friske bøgeblade, egeknopper eller eksperimentere med andre ikke-giftige planter fra Ejstrupsøerne. Naturvejlederen råder - af egen erfaring - til ikke at lave for små mængder af især bøgesnapsen.

- Den er nem at lave, og smagen er mild og god. Så lav ikke for lidt, når familie og venner kommer på besøg. I modsætning til egesnapsen, der bliver mere nøddeagtig og med en længere trækketid ændrer karakter, lyder de gode råd.

Ringkøbing-Skjern Kommune har anlagt en række afmærkede stier samt en MTB-bane rundt blandt Ejstrupsøerne samt en "madpakkehytte" og tre shelters på en bakkekam med udsigt. Foto: Leif Møller
Annonce

Natur med vejleder

På informationstavler i "madpakkehuset" kan man læse om brunkullets historie og tilblivelsen af Ejstrupsøerne. Gode afmærkede stier i flere farver leder naturgæster rundt, og det er vanskeligt ikke at nyde områdets særegne karakter - især når man kender forhistorien om den flade mark, der nu er blevet et grønt og blåt åndehul for både planter, dyr og mennesker.

- Vi har så mange naturskatte i kommunen. Dette er bare én i en lang perlerække. Og vi er heldige med, at de er så forskellige, så Naturens Rige er ikke løgn, siger René Bautista Hankelbjerg, der er ansat hos Ringkøbing-Skjern Museum som naturvejleder og -formidler.

Der er også opstillet en stor gril med bænke, hvor man kan nyde sin egen mad ? eller de svampe, man lige har plukket i skoven bagved. Foto: Leif Møller
Stier giver rig adgang for både gående og cyklende gæster. Foto: Leif Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce