Annonce
Ugeposten Skjern

En lidt usædvanlig patient med et meget usædvanligt problem

Dumbo havde mistet halvdelen af sin hale, her sammenlignet med sin rottekammerat. Privatfoto
En kælerotte måtte have amputeret sin hale.
Annonce

Fra dyrehospitalet: En mandag eftermiddag midt i maj fik dyrlæge Helga Rude en lidt speciel opgave, som hun ikke var bleg for at påtage sig.

Vi laver mange forskellige operationer og behandlinger hver dag, for at hjælpe kundernes kæledyr bedst muligt. Denne mandag eftermiddag midt i corona-tiden var det dog både operationen og patienten, der var speciel. Patienten var Dumbo – en sød lille kælerotte. Dumbo var på mystisk vis kommet voldsomt til skade med sin hale, mens hun var i sit bur.

Fakta om tamrotter

  • Tamrotter bliver normalt to-tre år, men kan også blive ældre.
  • Rotter kan blive kønsmodne allerede omkring fem-ugers alderen, men de yngler normalvis først, når de er to-tre måneder gamle
  • Rotter er drægtige i ca. 22 dage og kan få tre-fem kuld om året, hvor de får 10-15 unger pr. gang
  • Tamrotter er også flokdyr og der bør derfor altid holdes mindst to sammen
  • Tamrotter kan modsat vildrotter, have alle mulige forskellige farver og pelstyper

Er du blevet nysgerrig på at vide mere om tamrotter, kan du læse mere på www.dansktamrotteforum.dk eller på www.dyrenesbeskyttelse.dk under pasnings vejledninger.

Annonce

Kan en rotte leve uden sin hale?

Halen stod desværre ikke til at redde, og dyrlægen blev derfor nødt til at amputere Dumbo’s hale. En rotte bruger halen til at holde balancen med, når den klatrer rundt. Haleløse rotter, eller rotter der har fået amputeret halen, kan derfor have en dårligere balance, der nogle gange komme til udtryk gennem den måde, hvorpå de bevæger sig. Hvis Dumbo’s hale amputeres, skulle hun til at lære at bevæge sig og klatre rundt uden at have det yderste af halen til at holde balancen med. Hendes ejere var dog heldigvis ikke et sekund i tvivl – den højtelskede rotte skulle opereres med det samme.

Dyrlægen bedøvede straks Dumbo efter nøje udregninger. På trods af Dumbo’s vægt på kun 260 gram skal så lille et dyr have forholdsvis meget medicin, men får den for meget, vågner den ikke igen.

Da den lille rotte sov trygt, gik dyrlægen og veterinærsygeplejersken straks i gang med at operere halen væk. Dyrlæge Helga havde ikke tidligere haleamputeret en rotte, men hun har tidligere opereret andre dyr, der er kommet til skade med halen, og hun havde også tidligere opereret andre ting på rotter.

Selve huden på halen var faldet af efter tilskadekomsten, så derfor var haleknoglen blotlagt. Huden på en rottes hale er meget tynd. Er der derfor sket skade på halen, anbefales det næsten altid, at halen bortopereres, da blodforsyningen i det område, hvor skaden er sket, er ødelagt.

Efter operationen vågnede Dumbo stille og roligt op, under nøje overvågning af sygeplejersken – fuldstændig som hvis Dumbo havde været en hund. Sidst på eftermiddagen blev Dumbo genforenet med sine ejere, der glade tog hende med hjem i vante omgivelser.

Annonce

Kun en halv hale tilbage

På trods af at Dumbo nu mangler halvdelen af sin hale, trives hun i bedste velgående hjemme. Hendes ejere fortæller, at hun næsten ikke har lagt mærke til, at hun mangler halvdelen af sin hale. Den lille rotte, der elsker at ligge på maven af sine ejere, lever et dejligt rotteliv sammen med sin rottekammerat med masser af godbidder og nus hver dag.

Dumbo klarer sig fint med sin stumphale. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce