Annonce
Ugeposten Skjern

EV-Shoppen er også et øverum for eleverne på Erhvervsskolen Vestjylland

EV-shoppen er også en del af Borris, derfor bliver byens nye bog, Borris-Poeterne også solgt fra shoppen. Foto: peso
Her kan vores elever lære i deres eget tempo. Nogle kan ekspedere kunder, andre kan kun være i butikken udenfor åbningstid, fortæller Charlotte Tobler fra Erhvervsskolen Vestjylland
Annonce

Borris: EV-Shoppen er ikke en helt almindelig butik. Her bliver solgt To-Go-menuer, borde-bænkesæt, lammeskind og mange andre spændende ting, som eleverne på Erhvervsskolen Vestjylland producerer.

- Det vigtigste i EV-shoppen er ikke salget, men alle de forskellige små opgaver der ligger i at producere og gøre tingene klar til salg. Vores elever er meget forskellige, men i trygge rammer skal de have små opgaver, som de kan bliver gode til, inden de går videre til næste opgave, forklarer viceforstander Charlotte Tobler fra Erhvervsskolen Vestjylland om EV-shoppen.

Annonce

Mange små opgaver

Eleverne er fordelt på landbrug, jern- og metalværkstedet, køkken og butik. På landbrug produceres lammeskind, garn, kød fra kødkvæg og lam, og på værkstedet bliver der blandt andet produceret bord-bænke-sæt, højbede og espaliers. I køkkenet bliver der produceret mad til skolens elever, men også mad til salg i butikken. I butikken er der også mange opgaver.

Her kan eleverne lære om gram og kilo ved at veje kaffe af. Her kan de lære om kroner og ører ved at stå i kassen. Her kan en autist gå for sig selv udenfor åbningstid med en lærer og sætte prismærker på.

EV-Shoppen på Erhvervsskolen Vestjylland

På Erhvervsskolen Vestjylland er der værksteder, et køkken, landbrug og en butik. Fra butikken sælges de produkter, som bliver lavet på skolen. Skolen har 35 kostelever og 17 dagselever.

"Som socialøkonomisk butik, er det erklærede mål med vores virksomhed, at bidrage til, at skabe jobåbninger til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Det være sig i vores egen virksomhed, eller gennem vores virksomhedssamarbejder med eksterne aktører. Vi geninvesterer et eventuelt overskud i yderligere udvikling af vores virksomhed, til gavn for vores tilbud om uddannelse og job.

Når du samarbejde eller handler hos os, bidrager du således til, at flere fra kanten af arbejdsmarkedet kommer i uddannelse og beskæftigelse."

- Det skal være så virkelighedsnært som muligt, så eleverne får en fornemmelse af, hvad der bliver forventet ude i det virkelige erhvervsliv. Kvaliteten af produkterne skal være i orden og der skal ydes en god service. Eleverne får lov til at lære i deres eget tempo, så når de er klar, så kan de komme ud i praktik i en rigtig butik, fortæller Charlotte Tobler.

Annonce

De skal være klar

Karen Marie Bonde er faglærer og har ansvaret for maden i butikken.

- Eleverne er med til at lave maden til butikken. For nogle handler det om at lave en ting mange gange i træk, inden der så bliver føjet nye ting til, når de er klar til det. Der er meget stor forskel på niveauet, som eleverne er på, forklarer hun. Det kan også handle om dagsformen.

- Man kan jo se på dem, om de har en dårlig dag, og så er det ikke lige dagen at sætte dem til noget nyt, påpeger Karen Marie Bonde.

Annonce

Perspektiver i butik

EV-shoppen blev åbnet i november 2018 i forbindelse med skolens julemarked.

- Vi kunne se, at der var nogle gode perspektiver i at have en butik, hvor vi kunne sælge vores egne produkter fra landbrug, værkstedet og køkkenet. Det betyder meget for vores elever, at nogen faktisk betaler penge for noget, som de har lavet, påpeger Charlotte Tobler.


Det vigtigste i EV-shoppen er ikke salget, men alle de forskellige små opgaver der ligger i at producere og gøre tingene klar til salg

Charlotte Tobler


- Lokalbefolkningen har taget rigtig godt imod shoppen. Vi sælger rigtig mange to-go-menuer og andre ting fra shoppen. Vi har udvidet vores åbningstider om fredagen og det kan vi mærke. Mange kører lige forbi på vej hjem fra arbejde, siger Charlotte Tobler.

Nu hvor grill-sæsonen er startet, vil shoppen begynde at sælge BBQ-ben til grillen.

- Der er mange gode processer i at lave grill-ben. Det handler jo hele tiden om at finde på noget, som vores elever kan. Vi kommer aldrig til at lave gourmet-mad, for det kan vores elever slet ikke magte, påpeger Karen Marie Bonde.

Hvis der er mulighed for det, så vil der her i efteråret blive lavet arrangementer i shoppen for besøgende. Mange har stor sympati for målgruppen og vil gerne høre mere om skolens arbejde med målgruppen.

- Mange vil gerne komme på besøg hos og høre om skolen og butikken, så vi overvejer at lave vinsmagninger og lave tapas-aftner, fortæller Charlotte Tobler.

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Hvis du vil vide mere…

Ugeposten Skjern

Mød nisseforfatter

Annonce