Annonce
Ugeposten Skjern

Folk kommer langvejs fra for at få en kvalificeret rådgivning

Vi har kunder fra Gedser til Skagen, fortæller Bent Pedersen fra Herborg Planteskole.
Annonce

Herborg: De kunne bruge endnu en ansat på Herborg Planteskole, men det skal være en udlært gartner, og de er svære at finde.

- Kunderne skal have kvalificeret rådgivning, når de kommer her. Det har de en naturlig forventning om, så derfor skal personalet vide noget om plantesygdomme, jordbund og sammensætning af planter, siger Bent Pedersen, ejer af Herborg Planteskole.

Han har drevet planteskolen siden 1973, hvor han overtog sin forældres gård.

- Det var et helt almindeligt landbrug på 14 hektar, som blev lavet om til en planteskole. Naboerne var sikre på, at det ikke ville gå, for hvem ville købe planter, det var da noget man byttede sig til, men jeg mente nu nok at der var et behov her i området. De nærmeste planteskoler lå jo i Skjern eller Ringkøbing, fortæller Bent Pedersen.

Herborg Planteskole

Ejes af Inga og Bent Pedersen.

Planteskolen startede i 1973. Der blev bygget om i 2008-2009.

I starten var der en stor egenproduktion og kun lidt salg til private. Salget til private er steget kraftigt gennem årene, mens egenproduktionen er faldet.

I øjeblikket to ansatte.

Bent Pedersen har to børn fra et tidligere forhold, Dan og Katja, mens han har Martin og Anita sammen med Inga Pedersen.

Annonce

Mindre produktion

De første år arbejdede han også udenfor planteskolen.

- Fra man planter en stikling til en busk eller et træ til det kan sælges, så går der jo en fem-otte år. De første år producerede vi hækplanter, buske og træer samt roser. Salg til private udgjorde kun en mindre del. Vi var oppe på at lave 50.000 roser om året og 75.000 hækplanter om året. Salget til private er bare steget og steget, mens produktionen er faldet. Produktion i et gartneri er meget løntungt, så vi kan ikke konkurrere med lande med et andet løn-niveau, fortæller Bent Pedersen.

Planteskolen producerer prydbuske og stedsegrønne planter samt blomstrende hækplanter.

- Vi bruger efterhånden kun to hektar til planteskolen, siger Bent Pedersen.

Planteskolens kunder kommer langvejs fra.

- Vi har faktisk kunder fra Gedser til Skagen, men selvfølgelig flest kunder i Jylland. Vi har et meget bredt udvalg og folk kan åbenbart lide den måde, vi driver forretning på, siden de kører så langt, fortæller Bent Pedersen tilfreds.

Han kan godt lide snakken med kunderne.

- Det er dejligt at opleve, når kunder kommer langvejs fra. Så må de jo være tilfredse med betjeningen, mener Bent Pedersen.

Annonce

Flere planter

Der er sket en kraftig udvikling i folks haveinteresse gennem årene.

- Folk har jo mange flere midler i dag, så derfor er der interesse for mange flere planter. Folk rejser også mere og får øjne op for andre planter. Det skal afspejle sig i vores plantesortiment. Dette er en planteskole, ikke et supermarked, påpeger Bent Pedersen.

Herborg Planteskole blev renoveret i vinteren 2008-2009.

- Stedet var ved at være nedslidt, og vi kunne ikke længere være her, så vi byggede drivhuset og ændrede salgsarealet, fortæller han.

Det er Bent Pedersens erfaring, at når der kommer kriser, så mærker planteskoler det med det samme.

- Folk behøver ikke at bruge penge på haven, så der kan der spares i krisetider, men her i coronakrisen har vi haft ekstra travlt oveni forårstravlheden, fordi mange blev sendt hjem og så gik i haven, forklarer Bent Pedersen.

Inga og Bent Pedersen har ingen planer om at gå på pension.

- Specialforretninger har bestemt en fremtid, for kunderne vil gerne handle hos ildsjæle med specialviden. Skulle der komme en forbi, der gerne vil drive planteskolen videre, så vil jeg da ikke afvise et salg, men der er ingen øjeblikkelige planer, siger Bent Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce