Annonce
Ugeposten Skjern

Frustreret sommerhusejer: Skal jeg gøre klar til to eller tre affaldsspande?

Klegod: Hasse Lander har et sommerhus på Klitsvinget. Ligesom alle andre i Ringkøbing-Skjern Kommune er han ved at gøre klar til den nye affaldsordning, hvor han skal sortere sit affald i madaffald og restaffald.

På Klitten blæser det meget, så de fleste sommerhusejere har et beholderskjul, så affaldsspanden ikke blæser væk

- Vi har jo fået at vide, at vi skal sørge for, at den nye affaldsspand skal stå på et stabilt underlag, så jeg og mange andre er ved at lave et nyt skjul, men nu har jeg hørt, at vi snart får endnu en affaldsspand og det kan da endda være, at vi skal have to nye spande. Det kunne jo være smart, hvis kommunen havde meldt det ud, så vi husejere kunne bygge det rigtige skjul første gang, påpeger Lasse Lander.

HER MÅ DU PLACERE DIN AFFALDSBEHOLDER, HVIS DU ER SOMMERHUSEJER

 Når du skal placere affaldsbeholderen ved huset, er der nogle ting, som du skal tage hensyn til. Det handler især om at. sikre arbejdsforholdene for skraldemændene. Den nemmeste løsning i sommerhusområderne er at placere standpladsen ved vej eller skel, gerne ved postkassen. 

1. Kørevejen skal være jævn og kunne bære en renovationsvogn. 

2. Beplantning langs kørevejen skal være beskåret, så der minimum er en fribredde på 4 meter og en frihøjde på 4 meter. 

3. Affaldsbeholderen skal stå på et jævnt og fast underlag af fx asfalt, fliser eller beton og eventuelt være afskærmet med et beholderskjul, så den ikke vælter. 

4. Beplantning skal være klippet, så der er fri passage i mindst 1 meter i bredden og 2 meter i højden. 

5. Det faste underlag skal være på mindst 25 cm på begge sider af affaldsbeholderen og 1 m. foran beholderen. Opsættes et beholderskjul, anbefales min. 10 cm luft på hver side af beholderen. 

6. Er beholderskjulet ved skel eller vej, skal skjulets åbne side vende ud imod vejen. Alternativt laves fliser hele vejen rundt til den åbne side. 

7. Håndgreb og hjul skal vende udad imod skraldemanden. 

8. Adgangsvejen må ikke være blokeret, den skal være uden trin, plan og med jævnt og fast underlag af fx asfalt, fliser eller beton. ! Hvis dine adgangsforhold ikke opfylder kravene, kan du i stedet sætte dine affaldsbeholdere frem til skel på fast underlag ved kørevej på tømningsdagen kl. 5.30.

I kommunens afdeling for genbrug sidder projektmedarbejder Mette Dahl Vestergaard.

- Det kunne være rigtig smart, hvis vi kunne fortælle husejere, hvor mange spande de skal gøre plads til. Kommunen ved det bare ikke i øjeblikket. Alle kommuner i Danmark afventer en affaldsbekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, der skal ensrette affaldssortering i hele Danmark, forklarer hun.

Alle i Danmark skal med tiden sortere i ti fraktioner.

- Noget skal måske sorteres i hjemmene, mens andet kan afleveres på centrale steder. I bekndtgørelsen kommer der til at stå, at noget skal sorteres husstandsnært. Hvordan skal husstandsnært fortolkes? Der er store afstande i Ringkøbing-Skjern Kommune, så hvor langt må borgerne have til et centralt opsamlingssted? Hvor godt skal tingene sorteres, må glas komme ned til metal? Indtil vi har svar på de spørgsmål ved vi ikke, om borgerne skal have to eller tre spande i alt, fortæller Mette Dahl Vestergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Corona-år var også trailer-år

Ugeposten Skjern

Ny hos Sahl Cykler

Annonce