Annonce
Ugeposten Skjern

Grøn omstilling: Årets højdepunkt var at presse halm men jeg elsker alligevel varmepumpen

Carsten Haunstrup Møller og familie har 316 kvadratmeter at boltre sig på, og derfor også god brug for billig opvarmning. Foto: Kaj Poulsgaard
Carsten Haunstrup Møller har en husstandsvindmølle og en varmepumpe. Han troede, at han ville komme til at savne den daglige tur ud til fyret, men sådan gik det ikke, og han elsker at være med til at spare verden for CO2 og penge samtidig.

Ringkøbing-Skjern: Carsten Haunstrup Møller med familie bor utroligt naturskønt, grønt og med hjorte i bunden af den dybe have på Gl. Kirkevej 27 tæt ved Fiskbæk.

Det giver derfor rigtig god mening, at familien gerne vil være med til at passe på naturen.

- Vi var færdige med at renovere gårdens gamle stuehus i 2007. Men det arbejde fik vi kun glæde af i to år, for huset brændte og blev totalskadet i 2009. Kun skallen stod tilbage. Det var ikke sjovt midt i finanskrisen. Allerede dengang overvejede vi en varmepumpe, men der var rigeligt andet at tænke på, og halmfyret og oliefyret fungerede jo. Men vi forberedte os med gulvvarme i hele huset, så det var lettere at skifte til noget mere miljørigtigt senere, siger Carsten Haunstrup Møller.

Han valgte at slå til i 2016, hvor det var muligt at sælge den CO2-kvote han sparede ved at udskifte olie- og halmfyret og i stedet gå over til en varmepumpe.

- På det tidspunkt kunne vi også bruge håndværkerfradraget. Det tog toppen af investeringen, der i vores tilfælde var på 130.000 kroner, fordi det er så stor et hus. Til gengæld kan vi nu varme hele hytten - inklusiv det varme vand - op for under 10.000 kroner om året, hvis man skulle ud at købe strømmen, siger Carsten Haunstrup Møller.

Aftaler kan let laves om

Han har ikke regnet specielt på afbetalings-tiden på investeringen. Dels fordi han er glad for at være med til at gøre noget for naturen, og dels fordi han som vindmølleejer for længst har lært, at priser og aftaler let kan laves om.

- Vi satte vores husstandsvindmølle op i 2012. Det var en favorabel ordning på det tidspunkt, men den ordning er blevet kastreret flere gange siden. Det har solcelle-ejerne også oplevet. Man kan godt undre sig over, at man kan indgå en aftale med staten, og så kan den ene part ændre aftalen utallige gange, siger Carsten Haunstrup Møller.


Det er lidt sjovt. Jo ældre man bliver, jo mere miljøbevidst bliver man. Vi skal give en god verden videre.

Carsten Haunstrup Møller


- Jeg regner stadig med, at det kommer til at gå i nul på et tidspunkt. Men under alle omstændigheder er det rart at kunne producere sin egen strøm. Det er lidt sjovt. Jo ældre man bliver, jo mere miljøbevidst bliver man. Vi skal give en god verden videre, siger Carsten Haunstrup Møller.

Annonce

Savner ikke fyret

- Jeg troede, at jeg kom til at savne det med at gå ud og kigge til fyret. Men det gør jeg slet ikke, og når vi før tog på skiferie, så skulle vi havde nogle til at kigge til fyret. Nu kan det hele styres via en app på mobilen, så der er varmt, når vi kommer hjem. Så faktisk har det værste været, at vores tre børn, der nu er 18, 16 og 13 år er kede af, at vi ikke længere skal presse halm - og køre halmen hjem i laden. Det var årets højdepunkt før. Nu har vi valgt at sælge alle maskiner, siger Carsten Haunstrup Møller.

Han vil klart anbefale alle, der i dag har olie-, gas-, pille- eller halmfyr at overveje en varmepumpe. Hans anlæg er et jordvarmeanlæg med 600 meter slanger i jorden, men i dag sælges der langt flest anlæg, der bruger luft, og derfor ikke kræver slanger i jorden.

- For mig at se, er det vigtigste, at man lader sig råde af fagfolk. Man skal gøre sit hjemmearbejde ordentligt og finde en autoriseret vvs’er, som man har tillid til, og så skal man vælge et mærke, der har været på markedet i flere år, og hvor man kan regne med at kunne få reservedele i mange år. Pris og kvalitet hænger sammen. Man skal ikke hoppe på en eller anden lykkeridder, der kun er i markedet så længe staten yder tilskud, siger Carsten Haunstrup Møller.

- Jeg sad tilfældigvis som projektkoordinator i Nr. Vium Sports- og Kulturcenter på det tidspunkt, hvor vi privat overvejede at skifte til en varmepumpe. Her mødte jeg Ole Kragh fra VVS Centret i Videbæk. Derfor blev det ham jeg valgte, og det har jeg absolut ikke fortrudt. Anlægget kører perfekt, og servicen er i orden, siger Carsten Haunstrup Møller.

Carsten Haunstrup Møllers varmepumpe. For ham er det ikke mærket, der er afgørende, men mere VVS-installatørens kompetence. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Corona-år var også trailer-år

Ugeposten Skjern

Ny hos Sahl Cykler

Annonce