Annonce
Ugeposten Skjern

Hans Pedersen: Startede bedemandsforretning hjemme i garagen med ti kister og en brugt rustvogn

Bedemand Hans Pedersen fra Videbæk åbner en filial i Skjern. Han har overtaget Genegas forretninger i Skjern og Tarm og har lejet sig ind i lokaler i Bredgade, der er ved at blive renoveret. Foto: Johan Gadegaard.
Hans Pedersen startede sin bedemandsforretning i Videbæk på bar bund. Siden åbnede han afdeling i Kibæk. Nu åbner han ny butik i Bredgade i Skjern for Skjern-Tarm-området.

Skjern-Videbæk: Hans Pedersen fik en flyvende start på sin bedemandskarriere.

- Jeg stoppede fredag den 30. juni 2006 som kædechef hos ABC, og regnede så med, at jeg kunne komme langsomt i gang. Jeg havde først min annonce i den lokale ugeavis i ugen efter, så jeg havde sagt ja til at være leder for en Luthersk Mission pigelejr, der startede lørdag en 1. juli. Klokken 9 om morgenen ringede en kvinde, der havde mistet sin mand, om jeg ville stå for begravelsen. Hun ville godt give mig muligheden efter at have læst et interview om mig i den lokale ugeavis, fortæller Hans Pedersen om sin første begravelse.

Familien satte efter begravelsen en taksigelsesannonce i ugeavisen, hvor de takkede alle, der havde deltaget i begravelsen.

Annonce

- Til sidst stod der tak til bedemand Hans Pedersen. Det var jo den bedste reklame, jeg kunne få, for vi bedemænd er afhængige af folks tillid og hvad folk hører om os, siger Hans Pedersen.

Startede hos ABC

Hans Pedersen er udlært købmand hos ABC.

- Jeg var faktisk den første flaskedreng i ABC. De kunne ikke helt se, hvad de skulle bruge sådan en til, men jeg blev da ansat, og jeg elskede det. Siden kom jeg i lære og brugte rigtig meget tid i butikken. Jeg blev siden butiksbestyrer og siden kædechef for de dengang ni ABC-butikker, forklarer Hans Pedersen.

Han var begyndt at overveje om han skulle prøve noget andet, og daværende bedemand Jørgen Andersen havde spurgt ham, om han ville overtage hans bedemandsforretning.

- Jeg havde ikke selv tænkt på det, men vi snakkede om det derhjemme. Jeg vidste, at der var flere interesserede i Jørgen Andersens forretning og nok også andre på vej til Videbæk, så jeg turde ikke købe en eksisterende forretning. I stedet valgte jeg at starte helt fra bunden i min garage. Jeg købte ti kister og en brugt rustvogn, og så var jeg i gang, siger Hans Pedersen.

Alle kan starte som bedemænd, det kræver hverken uddannelse eller autorisation.

- Det kræver jo nærmest flere papirer at blive pølsemand end at blive bedemand, hvilket kan synes underligt, når bedemænd har kontakt med folk i en virkelig svær situation. Jeg sparrede med en kollega, som jeg også var med ude et par gange, inden jeg gik i gang, men det var først, da jeg meldte mig ind i foreningen Danske Bedemænd, at jeg kom på kurser og blev eksamineret bedemand, forklarer Hans Pedersen.

Udover annoncering i ugeavisen lavede Hans Pedersen også en hjemmeside for sin forretning, men ellers forsøgte han at holde omkostningerne ned.

- Jeg er jo udlært i ABC, så det ligger nærmest i blodet at være omkostningsbevidst, smiler han.

Den bedste form for reklame for en bedemand er mund-til-mund-metoden, for det handler om tillid og kendskab til bedemanden.

- Mange i Videbæk vidste jo, hvem jeg var, mine forældre har været lærere her i byen, min kone stammer herfra, og jeg har været aktiv i kirken og i idrætsforeningen, så forretningen voksede. Da jeg startede, var der tre bedemænd i Videbæk, nu er der kun mig tilbage, påpeger han.

De fleste kommer kun i forbindelse med en bedemand to-tre gange.

- Jeg kommer ud til en familie og hjælper dem gennem en svær tid, for der er mange ting at huske, og en begravelse kan ikke gøres om. Man giver også meget af sig selv, så man kan godt være træt, når man har været ude til mange begivenheder, siger Hans Pedersen.

I 2008 åbnede han en filial i Kibæk, og i 2019 ansatte han Thorkild Vad, der også er eksamineret bedemand.

Annonce

Åbner i Skjern

Nu åbner Hans Pedersen så i Skjern-Tarm-området.

- Der er flere grunde til, at jeg åbner en bedemandsforretning i Skjern-Tarm-området. Genega i Herning ville gerne sælge deres afdelinger i Skjern og Tarm. Jeg er jo kommet her i området alligevel, men for at være lokal, skal man også have et lokale. Mange samtaler foregår selvfølgelig hjemme hos familien, men nogle vil gerne mødes hos mig, så derfor er det godt at have et lokale. Jeg var ikke ikke så glad for Genegas lokale i Østergade. Jeg vil gerne have et lokale mere centralt, så derfor åbner jeg i Bredgade ved siden af bageren, forklarer Hans Pedersen.

Annonce

Engagerer mig

Hans Pedersen sidder også i byrådet, valgt for Kristendemokraterne.

- Jeg var blevet spurgt et par gange, om jeg ikke havde lyst til at stille op, men havde sagt nej. Da Kristian Andersen så spurgte mig, kunne jeg ikke sig nej. Jeg syntes, at han kunne blive en fin borgmester i kommunen, så mit håb var, at jeg kunne hjælpe ham med at få nogle stemmer , men ikke selv blive valgt. Nu endte det jo så med, at Kristian Andersen ikke blev borgmester, men at jeg selv blev valgt ind, men det er meget spændende, for jeg sidder i et spændende udvalg, teknik- og miljø. Derfor har jeg også besluttet mig for at genopstille, fortæller Hans Pedersen.

Han har da overvejet, om hans politiske arbejde vil afholde nogen fra at bruge ham som bedemand, men det har han nu ikke mærket.

Bedemand Hans Pedersen

52 år.

Født i Kibæk, opvokset i Videbæk.

Var ABC første flaskedreng. Udlært kommis hos ABC.

Siden butiksbestyrer og så kædechef hos ABC

Startede i 2006 som selvstændig bedemand.

Åbnede filial i Kibæk i 2008.

Ansatte 2019 Thorkild Vad som bedemand.

Har overtaget Genegas bedemandsforretninger i Skjern og Tarm, åbner butik i Bredgade i Skjern i maj 2021.

Gift med Rikke Slot, der er deltids kontorleder for bedemandsforretningen.

Sammen har de Emilie på 24 år, Caroline på 22 år, Mathias på 19 år og Alberte på 15 år.

Hans Pedersen sidder i Ringkøbing-Skjern kommunalbestyrelse, valgt for Kristendemokraterne. Her sidder han i Teknik- og Miljøudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Skjern i rødt og hvidt

Ugeposten Skjern

Hele kommunen i din lomme

Annonce