Annonce
Ugeposten Skjern

Hvordan får travle forældre fortalt deres børn om holdninger og værdier? Firmaet Simply Family har lavet emnekort om livets vigtige ord og begreber.

Hvordan får travle forældre fortalt deres børn om holdninger og værdier? Firmaet Simply Family har lavet emnekort om livets vigtige ord og begreber.

Opdragelse: Forældre vil gerne gøre deres børn klar til livet og give dem en god rygsæk med ud på livets lange rejse. Men hvordan gør man det i en travl hverdag, hvor arbejde, skole og praktiske gøremål hurtig kommer til at fylde det meste af tiden, og hvor alle familiemedlemmer måske kun er samlet omkring aftensmaden?

De samme tanker gik Johannes Thomsen med. Han er vokset op i Skjern, hvor hans forældre var lærere på Den kristne Friskole. I dag bor han i Brabrand med kone og tre børn.

Johannes Thomsen var frustreret over, at han i sin egen familie savnede at få gode og nærværende snakke med sine tre børn.

- Et blink med øjnene og de er store, to blink og de flytter hjemmefra. Får jeg klædt dem på til livet, givet dem de værdier med jeg ønsker, og får jeg talt med dem om det, som er vigtigt? spurgte han sig selv.

På et gammelt sæt sorteperkort skrev han ord som "tillid", "tålmodighed", "penge" og "bekymringer", og ved aftensmåltidet trak de et kort og talte om det givne emne. Det blev til mange gode snakke.

Simply Family

Bag firmaet Simply Family står Johannes Thomsen og Ann Charlotte Nørremark.

Firmaet vil arbejde for trivsel og styrkede relationer i familier ved at udvikle produkter, der fremmer nærvær, sammenhold og gode vaner.

Go' Samtale er det første produkt fra firmaet, det er ved at blive oversat til engelsk.

De to stiftere kommer også gerne ud og holder foredrag.

Johannes Thomsen er er vokset op i Skjern, hvor hans forældre var lærere på Den kristne Friskole, gift, far til tre og kommunikations- og projektleder i Youth For Christ (YFC)

Ann Charlotte Nørremark er vokset op på en gård i Sædding, er uddannet pædagog og har taget en kandidatgrad i pædagogisk antropologi, gift og mor til to. Er ansat i Det Grønlandske Hus.

75 emner

Sammen med sin bekendte, Ann Charlotte Nørremark, der stammer fra Sædding, og havde haft de samme tanker om familieliv, begyndte de at ideudvikle og kom frem til æsken Go' Samtale med 75 emnekort og 15 selfiekort, hvor de enkelte familier kan snakke om fælles gode oplevelser.

- Hvordan får vi vores værdier givet videre til vores børn? Børn gør jo ikke nødvendigvis, som de voksne siger, men de gør, som de ser, de voksne gør. Og så er det jo en god ting at kunne tale om de tanker, der ligger bag, at man gør, som man gør, påpeger Ann Charlotte Nørremark.

Med arbejde og fritidsaktiviteter uden for hjemmet, kan det at have god tid sammen være en udfordring for børnefamilier i dag.

- Vi ville gerne give familierne noget. Hver familie skal have en snak om, hvordan netop de ønsker at være en familie. Med kortene lærer man også at lytte opmærksomt til hinanden og lade en person tale ad gangen. Det kan også være svært for voksne, påpeger Ann Charlotte Nørremark med et smil.

Snakken skal også sætte forældrene i spil.

- Forældrene skal ikke være eksperter, der har alle svarene som en slags supermænd, der kan klare alt. Som forældre skal vi jo gerne være realistiske rollemodeller, der kan fortælle om egne oplevelser og dele ud af vores livserfaring, som jo indeholder både gode og dårlige oplevelser. Familierne skal forholde sig livets eksistentielle spørgsmål, siger Ann Charlotte Nørremark.

Samtidig lærer kortene børn at italesætte deres tanker og følelser og giver dem nogle kompetencer mundtlig. Samtidig kan børn prøve deres holdninger af i familien under trygge former.

- Man skal heller ikke tage kortene med til alle måltider, men tage dem frem, når der er tid til snak, mener Ann Charlotte Nørremark.

I forbindelse med udviklingen af kortene afprøvede 25 børnefamilier en demoversion af Go' Samtale.

- Vi troede jo, at det især ville være forældrene, der ville tage initiativ til at bruge kortene, men det har vist sig, at det i høj grad er børnene, der gerne vil have gang i samtalekortene, fortæller Ann Charlotte Nørremark.

Både Johannes Thomsen og Ann Charlotte Nørremark er engageret i kristne menigheder, men kortene er ikke specielt kristne, mener Ann Charlotte Nørremark.

Annonce

Kan bruges i alle familier

- Vi har en vision for alle familier i Danmark. Med Simply Family vil vi arbejde for trivsel og styrkede relationer i familier ved at udvikle produkter, der fremmer nærvær, sammenhold og gode vaner, forklarer hun og uddyber:

- Mange frivillige, organisationer, kommuner og andre arbejder med den samme vision for familier og gør et stort stykke arbejde for familiers trivsel, for eksempel Folkekirkens Familiestøtte og Center for Familieudvikling. Vi kan byde ind med konkrete produkter, som havner på køkkenbordet og er lige til at bruge for familierne. Derfor anbefaler vi netop også, at Go’ Samtale tages i brug, mens man spiser sammen eller på køreturen, altså hvor man i forvejen er samlet og på den måde kan dobbeltbruge tiden og gøre den mere nærværende, siger Ann Charlotte Nørremark.

Siden Go’ Samtale kom fra trykkeriet i juli måned har der været god interesse for æskerne på nogle af sommerens kristne camps. Nu kan de også findes hos forskellige legetøjs- og bogforhandlere i både online og fysiske butikker. Det er også en mulighed at bruge kortene uden for familiens ramme, da de tre spørgsmål på hvert kort også kan åbne for meningsfulde samtaler mellem venner, par og andre steder Nogle præster har taget kortene i brug i konfirmandundervisningen, mens skolelærere er interesserede i at bruge samtalekortene i klassesammenhæng.

- Men det giver også god mening, for det er netop vigtigt for børn, at vi som voksne er med til at skabe sammenhæng og forbindelser mellem de vigtige steder, som udgør børnenes hverdagsliv, siger Ann Charlotte Nørremark.

Hun glæder sig over den respons, der begynder at komme fra folk som har taget Go’ Samtale i brug. Mange oplever netop, at det giver nogle dybere og anderledes snakke, end de ellers får taget hul på i løbet af hverdagen, fortæller Ann Charlotte Nørremark med et smil.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Anna Lystbæk fra Spjald indtager Generator

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Vandhaverne er helt klar: Nu kan Skjerns nye samlingssted endelig få sin fest

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Skjerns nye organist begyndte at spille orgel som 11-årig: Henrik West er også teolog

Ugeposten Skjern

10 procent får senfølger af Covid-19

Ugeposten Skjern

Se lysshow i Vandhaverne: På lørdag indvies Skjerns nye samlingssted

Ugeposten Skjern

Som man siger og andre foredrag ved bibliotekerne

Ugeposten Skjern

Koncert med harpeklang

Ugeposten Skjern

Coronaramte Flemming Madsen er hjemme igen: Det går fremad med genoptræning, men ikke så hurtigt som før

Ugeposten Skjern

Tag på svampejagt med eksperter - Tag ud med Æ Skurrehat

Ugeposten Skjern

Landsbyklyngen Friskvind arrangerer guidede cykelture - første gang fra Dejbjerg Kirke

Ugeposten Skjern

Matthias er Danmarks bedste tømrerlærling: Jeg har træ i blodet

Ugeposten Skjern

Vind en tur i en vandflyver og se Vestkysten fra oven

Ugeposten Skjern

Festlig aften: Kendisser kommer til Open by Night i Skjern

Ugeposten Skjern

Mejeriet i Tarm: Skolebørn skal til hip-hop-koncert med HipSomHap

Ugeposten Skjern

Fra reb og børster til cykler og legetøj: Sahl har været i gang i 125 år

Ugeposten Skjern

Børn har brugt sommeren på at læse: Mange deltagere i Sommerlæselyst-konkurrence

Ugeposten Skjern

Prøv ildbowling og bålmagi til åbent hus hos De grønne pigespejdere

Ugeposten Skjern

På svampejagt i skoven: Om 14 dage er der masser af kantareller og pig-svampe

Ugeposten Skjern

Uhæmmet i Hemmet: Mere natur i haver og på stadion skal gavne biodiversitet i den vildeste landsby

Ugeposten Skjern

Drageværksted til Open by Night: Sådan bygger du din egen drage

Ugeavisen Ringkøbing

På job igen efter corona og ferie: Det er slut med at gå forkølet på arbejde

Ugeposten Skjern

Kyllingen blev lynhurtigt voksen

Ugeposten Skjern

Se fremtidens arbejdsmåder: Besøg det nye laboratorium for digitale teknologier i Innovest

Annonce