Annonce
Ugeposten Skjern

Kaninen er også en del af familien

En kanin kræver lige så meget som en hund eller kat, så forældre skal hjælpe børn med pasningen.

Fra dyrehospitalet: Mange børn ønsker sig et kæledyr, som de kan tage sig af. Det er dog vigtigt, at man som forældre i denne sammenhæng sætter sig godt ind i kæledyrets behov og hjælper barnet med at passe dyret, hvad end det er en hund, kat, kanin eller hamster.

Et barn må aldrig stå alene med ansvaret for at tage sig af kæledyret. Mange børn får en kanin, da mange voksne fejlagtigt tror, at kaninen ikke kræver så meget som en hund eller kat.

En kanin kræver kærlig omsorg, masser af plads, dyrlægebesøg og godt foder. Når det så er sagt, så jo mere tid man bruger med sin kanin, desto mere vil man opdage omkring den.

Annonce

Kaniner kan holdes som hunde

Kaniner er fra naturens side meget nysgerrige og intelligente, hvilket gør dem lærenemme. Derfor kan man nemt lære sin kanin blandt andet at blive renlig og små tricks. Desuden har kaniner brug for aktivering i form af motion og legetøj, hvor de skal tænke. Der findes mange gode forslag på aktiveringslegetøj, blandt andet kan man købe aktiveringsspil til kaniner og foderbolde, samt der er også mulighed for at lave noget selv ud af f.eks. tomme toiletruller, hvor man kan komme hø/foder i.

Flere og flere begynder at holde kaniner som frikaniner. En frikanin er en kanin, der ikke er i bur, men derimod hopper frit rundt i dit hjem. Har man ikke mulighed for at have frikanin, skal kaninen have mulighed for at bevæge sig frit rundt dagligt og gerne have et så stort bur som muligt.

Det er også en god idé, at give kaninen mulighed for at kunne udleve dens naturlige adfærd. Kaniner elsker at grave huller/gange, hvor de i naturen opholder sig. Dette kan man gøre enten ved at give kaninen adgang til udearealer eller ved at give den en sandkasse. Alternativt kan man have stof-tunneler til kaninen.

Annonce

Neutralisering af kaninen

Der er mange fordele ved at få kaninen neutraliseret. For at man kan have flere kaniner til at gå sammen, uden at de kommer op at slås eller får mange unger, bør hannerne kastreres og hunner steriliseres. Ved at vælge at din kanin bliver neutraliseret, blive de ofte også mere rolige og omgængelige.

Hvis man har børn, er neutralisering desuden en god idé da du minimerer hormonel betinget adfærd, herunder aggressivitet og urinmarkering. En kanin der er bange eller føler sig truet, vil dog stadig bide.

Når man får sin hunkanin steriliseret, udelukker man desuden risikoen for kræft i livmoderen, som mange hunkaniner desværre får.

Annonce

Den rigtige ernæring er vigtig

Mange nye kaninejere klør tit sig selv lidt i håret, når jeg præsenterer dem for kaninens kostpyramide. Mange tror desværre, at kaninens vigtigste spise er kaninfoder-blandinger og gulerødder. Men en kanins kost, bør bestå af meget mere end dette. Kaninens foder bør bestå af 80% hø, for at sikre, at den får nok fibre og dens mave/tarm fungerer normalt. 10% af foder bør være frisk grønt, om sommeren kan det f.eks. være mælkebøtter, urter og andre grøntsager, om vinteren er det nemmest med grøntsager.

Kun 5% af kaninens foder indtag bør være kaninfoder og 5% må være frugt og sunde snacks.

Annonce

Vaccination af kanin? – Er det normalt?

Det helt korte svar til dette er Ja, det bør din kanin. Der findes nogle kaninsygdomme, vi desværre ikke kan behandle, men som vi kan vaccinere for. Kaninen bør vaccineres og sundhedsundersøges 1xårligt. Her vil dyrlægen bl.a. også tjekke din kanins tænder og klippe dens negle. Hvis din kanin har skæve tænder eller andre tandproblemer kan det gå ud over dens generelle trivsel og i sidste ende være dødelig for den.

Nogle dyrlæger tilbyder sundhedsprogrammer til kanin, der blandt andet indeholder vaccinationer og fri negleklip – kontakt din dyrlæge for nærmere information.

Gode links og bøger:

·https://frikanin.dk

·”Den store kanin håndbog” af Marit Emilie Buseth

·”Jeg elsker min kanin” af Tine KotenBarch

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Skjern i rødt og hvidt

Ugeposten Skjern

Hele kommunen i din lomme

Annonce