Annonce
Ugeposten Skjern

Kommunen har fået 1.000 energitjek til godt 1.000 kroner stykket

Et energitjek kan betyde store besparelser for husejere, der sætter projekter i gang.
Annonce

Energitjek: Ringkøbing-Skjern Kommune har tilbudt 1.000 husejere i landdistrikter gratis energitjek, og ordningen slutter snart. Der mangler kun at blive lavet godt 50 energitjek. Bag energitjekkene står Energitjenesten og Scanenergi.

En af de energikonsulenter, der har været med i Projekt Landsbyenergi, er Carsten Vejborg fra Energitjenesten.

Han har blandt andet været med til de arrangementer, som energigrupperne i Dejbjerg, Bork-Hemmet, Hoven, Hover-Torsted, Faster-Astrup og Stauning har holdt.

- Energigrupperne er lavet i samarbejde med de lokale borgerforeninger og sogneforeninger, hvor interesserede i energi har kunne mødes og udveksle erfaringer. De har også været med til at skabe interesse for energitjek. Nogle steder har de været med på energimesser, forklarer Carsten Vejborg.

Han har også været med til at arrangere møder for lokale håndværkere om energiregler. Der har også været møder med pengeinstitutter og ejendomsmæglere.

I foråret 2020 kommer der en rapport om projektet.

- Ikke alle energitjek fører til et projekt med det samme, der er en vis inkubationstid, men det er med til spore folks tankegang ind på tanken om energiprojekter. Nogle projekter er jo store, så folk skal spare sammen til det, eller de har et energianlæg, der kører udmærket i øjeblikket, så det skal de lige have afskrevet, inden de køber nyt. Vi sætter viden ind i banken, der indløses senere, forklarer Carsten Vejborg.

Med Projekt Landsbyenergi er kommunen også med til at forbedre boligmassen i landdistrikterne, så det er nemmere af fastholde borgere og tiltrække nye.

- Projekterne giver jo også arbejde til lokale håndværkere.

Selvom projektet nu er slut, så udfører Energitjenesten stadig gerne energitjek i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Fremover koster det 3.500 kroner at få et energitjek, siger Carsten Vejborg.

Energitjek i Ringkøbing-Skjern Kommune

• De første energitjek blev udbudt i projekt "100 huse" i 2012. Her deltog 100 private husejere og opnåede en gennemsnitlig besparelse på 4.784 kroner per hus per år.
• Lyne og Sdr. Vium var i 2013-2015 Energilandsbyer. Her gennemførte 12 husejere energirenovering med en gennemsnitlig besparelse på 7.306 kroner per hus per år.
• 75 sommerhusejere har i 2018-2019 også fået gratis energitjek.
• Senest er 1.000 gratis energitjek blevet udbudt gennem det EU-støttede projekt Landsbyenergi, der nu er tæt på at være afsluttet. Projektet har koster 2,2 millioner, heraf har kommunen betalt halvdelen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Mød nisseforfatter

Annonce