Annonce
Ugeposten Skjern

Kunstmaler: Der skal virkelig være tænding på til sidst

Kari Thygesen er med i Kunsten inviterer indenfor 2020. Malerierne bag hende er "Den bundne frihed" til venstre og "Skabelsen" til højre. Foto: Kaj Poulsgaard
- De første 80 procent er en leg. De næste 18 procent er hårdt arbejde, og de sidste to procent er meget svære. Der skal virkelig være tænding og intensitet på de sidste penselstrøg i et maleri, siger Kari Thygesen. Hun elsker dialogen med kunderne om hendes malerier, der for det meste udspringer af hendes kristne livssyn.
Annonce

Skjern: Kari Thygesen var en af initiativtagerne til Kunsten invitere indenfor for ti år siden. De sidste par år har hun udstillet sammen med Birgit Haugstrup fra deres fælles værksted og udstilling på Industrivej 11 C i Skjern. Og hun glæder sig som sædvanligt rigtig meget til at vise sine malerier frem.

- Det er nogle virkeligt hyggelige dage, hvor folk kommer rundt og kan gøre en fin handel. Det er en god måde at få vist flaget på. Det er fedt, at det er hele kommunen, og at der mange steder er åbne værksteder. Jeg står altid og maler, så man kan se mig i arbejde, siger Kari Thygesen.

Et udvalg af Kari Thygesens malerier i galleri og værksted på Industrivej 11 C i Skjern. Foto: Kaj Poulsgaard

Når gæsterne kommer forbi, er hun dog altid i den absolut tidligste fase af et nyt maleri:

- Jeg er lidt sårbar, når jeg sætter de sidste penselstrøg på et maleri. De første 80 procent går som en leg. De næste 18 procent er hårdt arbejde, men de sidste to procent er virkelig svære. Der skal virkelig være tænding og intensitet på de sidste procenter, hvorfor jeg helst vil gøre det, når jeg er helt alene, siger Kari Thygesen.

Annonce

Guds skaberværk

- Jeg er lidt perfektionist. Det hele skal sidde lige i øjet, før jeg kan slippe et maleri. Men jeg håber, at den skabende del kommer mere til udtryk, end den perfektionistiske del, siger Kari Thygesen med et smil.

Kari Thygesen er uddannet på Skolen for Hverdagskunst og har gået på Aarhus Kunstakademi. Hun har også taget kurser hos en lang række anerkendte kunstnere, ligesom hun selv har undervist mange kreative hold.


Jeg plejer at sige, at mine malerier er "skabt i glæde til eftertænksomhed". Det er værker skabt uden bogstaver, men med en fortælling i former og farver.

Kari Thygesen.


Kari Thygesen drev butikken Creative Brugskunst i Skjern seks år, men for 18 år siden valgte hun at satse fuldtids på maleriet.

- Jeg har det sådan, at jeg ikke kan lade være, siger hun.

Siden har hun udstillet og udsmykket et væld af steder - senest i Kirkehuset i Sindbjerg Sogn ved Løsning Kirke. Det er ikke tilfældigt:

- Jeg arbejder altid ud fra min kristne baggrund, og de store spørgsmål i livet. Hvis et billede skal kunne noget, så skal du have noget på hjerte. Det skal komme indefra, og jeg er inspireret af Gud og hans store skaberværk, når jeg arbejder i mit værksted, siger Kari Thygesen.

- Jeg plejer at sige, at mine malerier er "skabt i glæde til eftertænksomhed". Det er værker skabt uden bogstaver, men med en fortælling i former og farver, siger Kari Thygesen.

Annonce

Stor stoflighed

Til Kunst i Slusen i år, der jo desværre blev aflyst, havde Kari Thygesen blandt andet arbejdet meget med stofligheden i to malerier over emnet "Skabelsen".

- I bunden er der helt specielt håndstøbt papir fra Nepal. Derefter helt tynde farver, hvor jeg arbejder med den kontrast, der ligger i at sprit og vand skyer hinanden. Jeg har aldrig en færdig skitse. Billedet arbejder med. Men det handler om at få fortalt de historier, jeg synes er spændende. Jeg har for eksempel arbejdet med temaet "Den bundne frihed". Hvis du plukker vilde valmuer, for at sætte dem i vand i dit hjem, så falmer de. Som menneske ønsker vi den ultimative frihed, men vi er også bundne af nogle grundvilkår. Det er spændende at arbejde med som kunstner, siger Kari Thygesen.

- Der er noget fantastisk i mødet med mennesket, og i snakken om livet. Den kontakt er helt unik for en kunstner. Vi springer det felt over, som vi kalder vejr og vind, fordi folk bliver berørt af et eller andet i maleriet. Det er berigende for mig som menneske. Den kontakt får man ikke, hvis man “bare” sælger sine ting i et galleri, derfor foretrækker jeg at have et åbent værksted. Jeg har også kunder, der er kommet her i mange år. Det gør, at vi kan følge med i hinandens liv. Det er vildt charmerende, siger Kari Thygesen.

Annonce

Vil dialogen

Kari Thygesen finder sin inspiration i naturen, men sætter den ind i en anden kontekst.

- Jeg gengiver ikke naturen, som den er, så en valmue ligner måske ikke altid en valmue, men der er meget af det, der sker i naturen - både åbenlyst og i det skjulte i små celler, som vi kan lære noget af som mennesker. Et grantræ og et birketræ kan for eksempel hjælpe hinanden med kulstof under jorden, siger Kari Thygesen, der især elsker den dialog, der kommer, når en beskuer ser noget i en billede, som hun måske ikke selv havde tænkt.

Hun har ikke solgt så meget under coronakrisen, fordi der ikke har været nogle udstillinger, men hun fornemmer, at der er blevet større interesse for god kunst til væggen.

- Der er flere mennesker, der er blevet bevidste om, at de gerne vil sætte penge i nogle ting, de bliver glade for at kigge på i lang tid, siger Kari Thygesen.

Kari Thygesen

Kari Thygesen, Skjern, er 57 år og fuldtids kunstmaler.

Hun er gift med Carsten Thygesen. Parret har fire børn og snart tre børnebørn.

Kari Thygesen følger, som sin husbond, "naturligvis" godt med i Skjern Håndbold. Der ud over er hun meget engageret i foreningsarbejde, glad for musik, gåture, kunstudstillinger og kunsthåndværkermarker.

Som kunstner begyndte hun med collage og brugte symaskinen som pensel. Siden blev det mere akvarel, men i dag arbejder hun mest med akrylmaling - samt med raku.

Kari Thygesen er uddannet på Skolen for Hverdagskunst. Hun har også studeret på Aarhus kunstakademi, samt taget kurser hos en lang række anerkendte kunstnere, ligesom hun selv har undervist i mange år.

Se eventuelt mere på karithygesen.dk

Kari Thygesen deler galleri og værksted med Birgit Haugstrup, der naturligvis også er med i Kunsten inviterer indenfor 2020. Her er et lille udpluk af Birgits værker. Foto: Kaj Poulsgaard
Kari Thygesen deler galleri og værksted med Birgit Haugstrup, der naturligvis også er med i Kunsten inviterer indenfor 2020. Her er et lille udpluk af Birgits værker. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nu åbner Rema 1000

Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Annonce