Annonce
Ugeposten Skjern

Læsernes bedste juleopskrifter: Julesnaps og honninghjerter

Honninghjerter kan både spises og bruges som julepynt. Foto: Lottie Holm
Julesnapsen med solbær skal laves i en gammel mælkeflaske, så det bliver det rigtige forhold mellem solbær, sukker og snaps
Annonce

Læsernes opskrifter: Tak til alle der har sendt deres bedste juleopskrifter ind.

Vi bringer dem her:

Annonce

Jule-solbærsnaps

Opskriften på solbærsnaps er kommet fra Mary Søegaard, Røgeriet i Hvide Sande, der skriver:

- Opskriften stammer fra min far, som har den fra Sigrid jensen i Ringkøbing. Når solbærrene er modne, kommes de i en gammeldags mælkeflaske op til der, hvor der står mælk/fløde. Flasken fyldes så op med sukker. Der hældes Aalborg Akvavit oveni så meget det kan trække. I december sies indholdet og en kop sukker opløst i kogt vand hældes på. Det smages til og smager himmelsk. Man kan godt får en kæp i øret.

Annonce

HONNINGHJERTER

Opskriften kommer fra Lottie Holm, der er biavler på Bigaarden mellem Hede og Hav.

Hun har sammen med sin opskrvet, at honninghjerter er gode både som nostalgisk julepynt og som traditionel julesmåkage.

I julesangen Højt fra træet grønne top, lyder teksten: "Først skal træet vises, siden skal det spises."

Teksten refererer til dengang, hvor gaverne var spiselig pynt.

Hos os hænger jeg Honninghjerterne op som julepynt i vinduer og på juletræet

Honninghjerterne kan også nemt gemmes sammen med al det andet julestads og der er mange juleminder forbundet med at hænge Honninghjerter op fra flere år tilbage.

Men som småkage, fortrækker jeg nu de Honning Hjerter der er bagt i år

Det tager ingen tid at bage honninghjerter, opskriften er let og dejen er meget børnevenlig.

Til Honninghjerter med glasur skal du bruge:

130 g. smør

200 g. Honning, fra din lokale biavler

150 g. brun farin

• smeltes ved svag varme. Tag gryden af varmen.

10 g. stødt ingefær

10 g. stødt kanel

10 g. stødt allehånde

4 g. stødt nellike

• tilsættes det smeltede smør, honning og farin.

1 æg, fra høns der løber frit

500 g. hvedemel

2 stk. natron

•Bland natron med melet og rør det sammen med ægget i den smeltede honning blanding. Rør det godt sammen.

•Lad dejen hvile natten over eller en uges tid.

•Rul dejen ud og stik honninghjerter ud.

•Bag kagerne v. 175 grader i 7-10 min.

•Afkøl og pynt med glasur.

Til glasur skal du bruge:

1 dl. æggehvide

ca. 300 g. flormelis

Røres sejt, således du får en glasur der er let at tegne med.

De færdige honninghjerter kan opbevares i kagedåse.

Annonce

Figensovs

Fra Nadine Malmberg er der kommet en opskrift på figensovs til risalamande. Hun skriver:

I vores familie er det en tradition at få figensovs i stedet for kirsebærsovs, som jo ellers er det mest almindelige for de fleste.

Skær cirka

fem tørrede abrikoser i små stykker/tern

seks svesker i små stykker/tern

otte tørrede figner i små stykker/tern

En lille håndfuld rosiner

Alt blandes og overhældes med kogende vand, så det dækker godt ( husk lidt ekstra vand da frugterne suger godt )

tilsæt cirka to spsk sukker

Blandingen stilles til side til dagen efter...

Her efter koges det hele op, smages til... og jævnes med kartoffelmel

(Herefter må sovsen må ikke koge, da den ellers bliver "lang" )

Spises lun oven på risalamande.

Anne-Marie Meller har sendt sine to bedste juleopskrifter. Hun skriver:

- Brune kager, som min mor lavede dem og som mine to ældste børnebørn nyder at hjælpe med at bage.

Annonce

Brune kager

500 g. mørk sirup

750 g mel

250 g farin

250 g smør

15 g potaske

½ dl øl

8 g nelliker

15 g kanel

100 g mandler til pynt

Brune kager. Foto: Anne-Marie Meller

Sæt sirup og margarine over ilden - når det koger, kommes potasken, der er opløst i øllet, i. Når det bruser op, løftes gryden af og afkøles lidt.

Sukker og mel røres sammen med krydderierne og den lidt afkølede sirupsblanding blandes i.

Dejen skal stå og hvile et ikke for koldt sted i et døgns tid.

Dejen rulles tyndt ud, og derefter stikkes figurerne ud. Mandlerne skæres i halve og lægges på som pynt.

Bages ved 190 grader i cirka 7½ minutter.

Anne-Marie Meller skriver videre:

- En anden opskrift, som jeg også er blevet meget glad for, har jeg fundet i et tysk blad, Landlust - Weihnachten, og derefter indsat i juleafsnittet i min tyskbog til 6. klasser "Deutsch mit Hansi 6. Klasse." Fuggerbrotopskriften var nem at forstå. Det er søde småkager, som eleverne godt kunne lidt, og jeg selv kan godt lide nødder, chokolade og rosiner.

Annonce

Fuggerbrot

3 æg

200 g sukker

200 g mørk chokolade, der hakkes til mindre stykker

200 g hele hasselnødder

200 g mel

200 g rosiner

Æg og sukker røres sammen, chokolade, mel, nødder og rosiner blandes i.

Dejen lægges i en bradepande, der er dækket med bagepapir.

Bages i en forvarmet ovn på 175 grader i 20 minutter.

Skal stå overdækket på et ikke for koldt sted i et lille døgns tid, inden de bliver delt i små stykker.

Fuggerbrot. Foto: Anne-Marie Meller

Fra Ninna Ahle Møller er der kommet en opskrift på klejner, som oprindelig stammer fra Ugeavisen.

Ninna Ahle Møller skriver:

- Da jeg lige var flyttet hjemmefra i 1975, udkom Ugebladet under Ringkøbing Amts Dagblad. Og den første jul var  der denne side, og klejnerne er stadig de bedste, vi kan få.

Annonce

Sprøde lette klejner

(cirka 80 stk.)

2 hele æg, 100 g sukker, revet skal af 1 citron, 100 g smeltet smør eller margarine, 50 g kartoffelmel, 250 g hvedemel, ½ tsk Friis bagepulver.

Til kogning: Olie, palmin eller raffinol.

Hele æg og sukker piskes, til det ikke knaser mere. Citronskal tilsættes, Smeltet, afkølet smør rørers. Kartoffelmel, hvidemel og bagepulver sigtes sammen i blandes i lidt efter lidt. Dejen lægges koldt, til den er fast, Rulles ud så tyndt som muligt, skæres i 2 cm brede strimler, der dels i ca. 5 cm lange stykker. Hver kage gives et snit i midten og vrides til klejner. Klejnerne lægges koldt, Fedtstoffet varmes i en tykbundet gryde til 180 grader. Klejnerne koges hurtigt lysebrune heri, 3-4 stykker ad gangen, de affedtes på fedtsugende papir og gemme i kagedåser, når de er kolde.

Opskrifter, blandt andet på klejner. Foto: Ninna Ahle Møller

Opskrifter er herefter til fri afbenyttelse og kan bruges på eget ansvar. Pas på mavepiner og kæp i øret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Annonce