Annonce
Ugeposten Skjern

Litteratur der udvikler os og hjælper os gennem kriser

Litteratur kan være med til at udvikle os og få os gennem kriser, skriver Sofie Torp Hansen, PR-medarbejder på Ringkøbing-Skjern bibliotekerne. Pressefoto
En god roman kan berøre os, få os til at græde, grine, tænke, undre os og på sin vis også udvikle og forandre os
Annonce

Klumme: Kan litteratur forandre os? Jeg vil mene, at en god roman kan berøre os, få os til at græde, grine, tænke, undre os og på sin vis også udvikle og forandre os. Følelsen, når man netop har afsluttet en rigtig god roman, hvor hovedpersonerne og handlingen er kommet helt ind under huden på én, kan noget særligt. Men også faglitteraturen, hvor fokus er på enkelte fag og emner fra et faktuelt synspunkt, kan være med til at forandre os. Gennem faglitteraturen kan vi blive klogere og mere oplyste og endda tilegne os redskaber, som kan udvikle os og hjælpe os gennem udfordringer og kriser.

Annonce

Brug biblioteket

Søg på riskbib.dk eller i appen 'Biblioteket' på f.eks. parforhold, depression eller selvhjælp og finde spændende fagbøger indenfor de emner, der interesserer netop dig. Når du har fundet de bøge, du gerne vil låne reserverer du det blot. Når du får besked om at det er klar, henter du det i døren ved DIT bibliotek. Vi kalder det ’Bestil og hent’. Du kan også reservere f.eks. magasiner, blade, musik, film, quizbøger og spil til både voksne, børn og familier.

Annonce

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Hvis du er blevet corona-træt og føler dig lidt nede i denne tid, så er du ikke den eneste. Sundhedsstyrelse har udgivet pjecen ”Mental Sundhed - Gode råd til hvordan du og dine nærmeste kommer godt igennem epidemien med ny coronavirus”. Det er helt naturligt og menneskeligt at opleve et markant fald i den psykiske trivsel under de nuværende omstændigheder med lock-down og hjemsendelser. Også flere studier og artikler peger i retning af, at mange har det svært, føler sig ensomme og at det tærer på parforholdet og familielivet at være hjemsendt. Men hvordan overkommer vi det så?

Netop nu - de 10 mest populære:

1. Stine Pilgaard: Meter i sekundet

2. Sara Blædel: Den tavse enke

3. Anders Agger: Kærlighed

4. Camilla Läckberg: Vinger af sølv

5. Katrine Engberg: Isola

6. Lise Ringhof: Det er de danske som flygter

7. Camilla Läckberg: Nådeløse kvinder

8. Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara

9. Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden

10. Anne-Grethe Bjarup Riis: I Guds rige

I folderen omtales gode råd som søvn, motion, kost og struktur, men det tilrådes også at holde sig mentalt aktiv. Hold din hjerne i gang ved at lave forskellige slags aktiviteter. Læs en bog eller et blad, løs sudoku, læg puslespil, lyt til musik eller spil et spil. Biblioteket er her for dig, så brug det, hvis du også har fået lidt ekstra tid i hverdagen, eller hvis du vil udvide din horisont, udvikle dig og skabe forandring og komme stærkere igennem coronakrisen.

Annonce

Husk også eReolen

Søg også på ereolen.dk eller i appen eReolen og find e-bøger og netlydbøger, som kan berige dig med viden og udvikle dig eller vælg i stedet en feel-good-roman, som kan bidrage med adspredelse i en udfordrende tid. Søg på ereolen.dk/tema/feel-good-romaner.

Annonce

Bøger der kan udvikle dig

1) Jytte vender tilbage: den umoderne guide til at skabe forandringer imod alle odds af Morten Münster (2020). En bog med humor og et glimt i øjet, men samtidig en praktisk guide til at lykkes med at skabe forandring på alle niveauer i en organisation, det være sig en kommune, en virksomhed eller et parforhold.

2) De 10 vise sten af Milena Penkowa (2020). En selvhjælpsbog for mennesker i krise, bygget op om ti trin - som man skal anvende til at rejse sig fra sin livskrise, samt infobokse om, hvad der sker i krop og hjerne, når man er i krise.

3) Kærlighed af Anders Agger og Mingo (2020). En portrætbog om stærke kærlighedshistorier fra vidt forskellige danskere fortalt til og af Anders Agger med billeder af fotografen Mingo. En bog for voksne med interesse for smukke kærlighedshistorier fra det virkelige liv.

4) Sunde relationer: de grundlæggende principper bag gode forhold med din partner, din familie, dine forældre, dine børn, dine venner, dine kolleger og alle de andre mennesker i dit liv af Barbara Berger (2020). En bog for voksne med interesse for selvhjælp, om sunde relationer, som man ifølge forfatteren opnår ved at komme i harmoni med sit sande selv og den store universelle intelligens.

Annonce

Hvad med en anti-selvhjælpsbog?

Synes du i bund og grund at selvhjælpsbøger er proppet med klichéer, så kast dig i stedet over en af Mark Mansons bøger. "Livet er fyldt med problemer, og du slipper aldrig for dem". Sådan lyder budskabet fra den provokerende forfatter. Mens de fleste selvhjælpsbøger har et optimistisk budskab har Mansons bøger det stik modsatte budskab: Nøglen til et godt liv er ikke at fokusere på det, du gerne vil opnå. Du skal hellere finde ud af, hvilke problemer du vil have i dit liv. Find bøgerne på riskbib.dk eller på eReolen.

1) Kunsten at være f*cking ligeglad (2018) En bog med gode råd til hvordan man vælger de rette problemer, skærer ind til benet, fokuserer på det vigtige og er temmelig ligeglad med resten - eller er fucking ligeglad - som en omvendt strategi til at leve det gode liv.

2) Alt er f@*cked : en bog om håb (2019). Refleksioner over en moderne livsstil, hvor stress og overfladiskhed skaber håbløshed. Håbet skal tilbage, men hvordan? Det skal ske ud fra en ændring i den måde, hvorpå vi anskuer livet. Forfatteren trækker referencer til filosofi, religion og videnskab men også den moderne popkultur.

Så brug litteraturen, bliv klogere med en inspirerende fagbog, slå tiden ihjel med en god roman, spil et spil med familien eller nyd et aktuelt magasin. Du finde det hele på riskbib.dk, hvor du kan bestille og hente. På gensyn ved døren til DIT bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm El Nyt

Ugeposten Skjern

Fastelavn: Sammen hver for sig

Ugeposten Skjern

Yoga og coaching for unge

Annonce