Annonce
Ugeposten Skjern

Månedens læser er forfatteren Stine Pilgaard, der har fået gode anmeldelser for sin seneste bog.

Forfatter Stine Pilgaard.Foto: Astrid DalumBilledet må bruges frit af forlaget.
Annonce

Månedens læser:

Stine Pilgaard

Stilling:

Skønlitterær forfatter

Aktuel med romanen Meter i sekundet, der udkommer på forlaget Gutkind 15. maj 2020.

……………..

Hvilken roman har du sidst læst?

Jeg er næsten færdig med Lev Tolstojs Anna Karenina, en af de russiske klassikere, som jeg altid har følt, at jeg burde have læst for længst. Det er ikke en overdrivelse at sige, at jeg har bygget op til at læse denne roman i mange år. Sådan har jeg det med mange kanoniserede værker, der står og samler støv på min bogreol. Så laver jeg en læseplan og begynder det, jeg kalder tvangslæsning. Jeg beordrer mig selv til at læse 100 sider om dagen og der er ingen undskyldninger. Det er på den måde, jeg har fået læst bøger som Middlemarch, Forbrydelse og straf, Ulysses og På sporet af den tabte tid. Hvad jeg altid glemmer er, at der som regel er en god grund til, at klassikere bliver klassikere og at læsningen, der egentlig er begyndt som en litterær pligt, ender med at have en glæde og lethed over sig, som gang på gang overrasker mig. Selv om Anna Karenina er fra 1878, er den meget genkendelig for mig i sine menneskeskildringer og sine betragtninger af kærligheden.

Jeg beundrer Tolstoj mest for hans præcise karaktertegninger. Der er noget levende i hans skrift, som jeg ikke kan regne ud hvor kommer fra, men sandsynligvis skyldes det forfatterens blik på verden og dens mennesker.

Hvem er din favoritforfatter?

Jeg har mange yndlingsforfattere, men jeg vender altid tilbage til Tove Ditlevsen, der var en af mine første heltinder. Hendes digte var grunden til, at jeg begyndte at skrive, fordi jeg allerede som barn var meget berørt af hendes inderlighed og musikalitet. Derudover skriver hun også fra en anden tid og et andet miljø og Tove Ditlevsens tekster kan føles som en form for tidsrejser, hvor man gennem sproget får en lang række erfaringer og en menneskekundskab, man umuligt ville have kunnet trække ud af sit eget liv. I hendes romaner findes ofte både en foragt, skuffelse og irritation over menneskene, der står side om side med en fascination af og kærlighed til de personer, der omgiver hende. Det sammenstød, synes jeg, er utrolig inspirerende. Af nyere forfattere er Helle Helle en stemme, jeg aldrig bliver færdig med og jeg har læst hendes bøger et utal af gange. Det var hendes romaner der lod mig forstå, at romaner ikke behøver være båret af et plot for at have litterær berettigelse. Da jeg selv ikke arbejder særlig intuitivt med handling, var det ligesom at få lov til at skrive romaner, der kunne handle om noget, selv om der måske ikke var så meget handling.

Har du nogensinde opgivet en bog?

Hvis jeg går i gang med en bog, gør jeg den også færdig. Måske er det fordi, jeg selv er forfatter. Jeg synes simpelthen, at det er uhøfligt at stoppe undervejs, ligesom jeg heller ikke lægger røret på midt i en samtale eller vender mig bort fra en person, der taler til mig.

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

Jeg har været meget betaget af Alice Munros fortællinger. Der er mange og de er alle store oplevelser, men Pigeliv og kvindeliv eller Tiggerpigen er gode steder at starte. Hendes sprog har en lethed og præcision, der virkelig inviterer læseren ind i hendes canadiske univers, hvor teksterne tit er centreret omkring mindre byer eller samfund og menneskene, der lever der. Uden at kunne pege på nøjagtig hvorfor føler jeg mig klogere hver eneste gang, jeg har læst en bog af Alice Munro.

Bliv månedens læser:

Kunne du tænke dig at blive månedens læser og dele dine læseoplevelser i avisen? Kontakt bibliotekar Karin Kinch på karin.kinch@rksk.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce