Annonce
Ugeposten Skjern

Månedens læser: Mit natbord er kirkegård for mange ikke-færdig læste bøger

Sara Jørgensen er månedens læser. Lige nu er hun i gang med Hummerens Skjold. Det er egentlig en lidt forvirrende roman, som jeg flere gange har været ved at opgive, fortæller hun.
Månedens læser er Sara Jørgensen, der er videnkoordinator ved Ringkøbing-Skjern Kommune. Hun er uddannet bibliotekar. Hendes natbord er kirkegård for bøger, hun ikke fik læst færdig.
Annonce

Månedens læser: De fleste tror, at når man er uddannet bibliotekar, som jeg er, så læser man nok en masse fin litteratur og kender en masse forfatterskaber udenad. Ingen af delene gælder for mig. Jeg læser skønlitteratur for at slappe af og for en stund rejse ind i et andet menneskes sind og ud i en anden verden. Derfor læser jeg også alt muligt forskelligt. I den letbenede genre er jeg lige blevet færdig med "De voksnes rækker" af Anna Grue. Den kan anbefales, hvis man er til hurtig læst og ligefrem skønlitteratur. Lige nu er jeg i gang med Hummerens skjold af Caroline Albertine Minor. Det er egentlig en lidt forvirrende roman, som jeg flere gange har været ved at opgive, fordi jeg ikke kan finde hoved og hale i romanens personer og deres indbyrdes forbindelser. Men jeg er blevet ved, fordi den alligevel har et eller andet spændende i sig, der handler om hvad det vil sige at være familie.

Annonce

Stærke kvindelige forfattere

Jeg er troløsheden selv, når det kommer til forfatterskaber. Jeg er stor fan af flotte forsider og catchy bagsidetekster og tager gerne det ned fra hylden, der ser mest appetitligt ud uanset forfatternavn. Når det er sagt, så har jeg stor respekt for stærke kvindelige forfattere. Som teenager var jeg meget optaget af Leonora Christina Ulfeldt, og brugte mindst én skoleopgave på at analysere hendes roman Jammersminde. Langt længere op i tid tager jeg hatten af for Sara Omar. Hun skriver meget stærkt om kvindeundertrykkelse - faktisk så ubehagelig læsning, at jeg knap kunne komme igennem hendes første bog og aldrig har taget fat på to'eren. Endnu værre gik det med Naja Maria Aidts bog om at miste hendes egen søn "Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage". Den kunne jeg ikke læse færdig. Det lyder måske mærkeligt, men på den måde, er mine favoritforfattere ikke dem, jeg læser mest af. Det er dem, der har sat sig størst indtryk.

Annonce

Litteratur-jeg-ikke-behøver-at-tænke-nærmere-over

Jeg har to favoritgenrer - den ene hedder "litteratur-jeg-ikke-behøver-at-tænke-nærmere-over". Den anden hedder "romaner-jeg-kan-identificere-mig-med". Til sidstnævnte hører fx Stine Pilgaards nyeste roman "Meter i sekundet", som indrammer mange af de stemninger, jeg selv har oplevet, da jeg flyttede til Vestjylland. Har du mod på noget andet, der også indrammer temaet "ung kvinde - nyt skridt i livet", så prøv "Nye rejsende" af Tine Høeg. Jeg læste det som ét langt digt, men det hedder vist retteligt kortprosa. Digte er ikke normalt det, jeg hiver ned af hylden, men den her fik jeg anbefalet af en dygtig bibliotekar - og det der med de korte og meget præcise sætninger og valg af ord - det kan altså noget. Især når man så kan identificere sig selv med de følelser og tanker, de udtrykker. Prøv det!

Annonce

Kirkegården på mit natbord

Mit natbord er en kirkegård for ikke-færdiglæste bøger. Jeg vil sjældent indrømme over for mig selv, at jeg har opgivet en roman, så jeg lader den ligge på natbordet og lægger diskret en anden bog ovenpå. På den måde vokser stakken indtil den dag, hvor bibliotekslånet ikke kan fornys længere og jeg må aflevere den nederste i stakken. Så ryger resten som regel med og jeg starter på en frisk.

Annonce

En bog, der forandrede mig

Jeg glemmer tit, hvilke bøger jeg egentlig har læst. Men nogle sætter sig fast og nogle ganske få har faktisk forandret mit liv. Jeg husker tydeligt, at jeg som ung pige læste "Sofies Verden" af Jostein Gaarder. Der er en roman om filosofiens historie men skrevet som den opleves af den 15 årig pige, Sofie. Jeg SLUGTE den bog, og jeg husker stadig fornemmelsen af at lukke den sidste side og sidde tilbage med en helt grundlæggende tvivl om min egen eksistens og væren i verden. Det lyder måske ikke så positivt, men det var det for mig. Den bog var med til at give mig evnen til at undres og turde stille spørgsmål ved de grundlæggende ting i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Børn pynter træet

Ugeposten Skjern

Nye malerier i Tarm Elnyt

Ugeposten Skjern

Opskrift på vaniljekranse

Ugeposten Skjern

Send et billede af din snemand

Annonce