Annonce
Ugeposten Skjern

Nu skal du vælge en beholder: Kommunen forbereder ny affaldsordning

Fra efteråret skal madaffald sorteres fra i en særlig beholder. PR foto
Det er en proces i flere trin, når en hel kommune inklusive virksomheder og sommerhuse skal ændre affaldsvaner. Første trin for borgere, virksomheder og sommerhusejere er at vælge en ny beholder.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: I de kommende uger sender Ringkøbing-Skjern Kommune breve ud i e-boks til alle, der har en affaldsbeholder eller et sækkestativ til affaldssække om, at de skal bytte til en to-delt affaldsbeholder.

Det sker for at gøre klar til, at madaffaldet fra november skal sorteres fra det øvrige restaffald.

Der er automatisk valgt en ny to-delt beholder baseret på, hvad den enkelte hidtil har haft, og i brevet er der information om, hvad man kan gøre, hvis man ønsker en anden størrelse end den, der er valgt på forhånd.

Baggrunden for den kommende affaldsordning er, at Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom landets øvrige kommuner, skal hæve andelen af det affald, der bliver genanvendt fremfor at ryge direkte til forbrænding.

I øjeblikket ligger genanvendelsesprocenten i Ringkøbing-Skjern på cirka 31 procent og det tal skal hæves til minimum 55 procent i 2025.

Med den nye ordning kan madaffaldet bruges til at lave biogas. Biogas kan bruges til at producere varme og strøm ligesom på forbrændingsanlæggene.

Desuden kan biogas bruges som brændstof i transportsektoren i stedet for f.eks. benzin og diesel.

Efter der er blevet dannet biogas af madaffaldet, findes der stadig mange værdifulde næringsstoffer i restproduktet, som f.eks. fosfor og kvælstof, der eksempelvis kan bruges som gødning på landbrugsjord.

5500 ton madaffald

I dag bliver der årligt indsamlet cirka 14.500 ton dagrenovation i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det svarer til cirka 414 kg. pr. husstand om året. Heraf vurderes cirka 38 procent at være madaffald.

Med den nye ordning vil man altså årligt kunne genanvende op til 5500 ton madaffald.

De nye beholdere vil være opdelt i to rum, et til madaffald og et til restaffald. På denne måde kan de nye skraldebiler, der tages i brug med den nye ordning, tømme begge rum i beholderne - uden at affaldet blandes, da de nye skraldebiler ligesom beholderne også er opdelt i to.

Opdelingen af beholderne vil være 40 procent til madaffald og 60 procent til restaffald. De nye beholderstørrelser vil fremover være 240 liter, 360 liter, 400 liter og 660 liter.

Annonce

Fra 1. november

De nye beholdere bliver bragt ud fra august til september, og den nye affaldsordning træder i kraft 1. november, så indtil videre skal man blot tage stilling til, om man er tilfreds med den forudbestilte beholder eller ønsker at ændre størrelsen. Og så i øvrigt fortsætte med at benytte den nuværende beholder lidt endnu.

Med den nye ordning vil det være slut med at aflevere restaffald på kommunens miljøstationer.

Det betyder samtidig, at bringeordningen i sommerhusområderne, hvor ejere eller lejere bringer deres restaffald til nærmeste lokale miljøstation, også ophører.

I stedet skal hver enkelt sommerhus udstyres med sin egen affaldsbeholder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nu åbner Rema 1000

Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Annonce