Annonce
Ugeposten Skjern

Nytårsaften skal være en god aften for alle

Det er altid en god idé at give din hvalp et kosttilskud mod angst, så den ikke bliver bange dens første nytårsaften. Dixie, golden retriever hvalp, er her helt rolig og lagt sig til rette med hendes bamse. Privatfoto
Det er dog ikke alle mennesker og langt fra alle kæledyr, der ser frem til denne aften.
Annonce

Dyrehospitalet: Snart starter forberedelserne for nytårsaften, med alt hvad dertil hører af bordbomber og raketter.

Næsten halvdelen af vores hunde er bange eller decideret rædselsslagne denne aften. Reaktionerne fra vores kæledyr kan strække sig fra at være ganske lidt påvirkede til at være panikangste, virke aggressive eller destruktive.

Der er dog hjælp at hente til vores kæledyr. Der er mange gode råd til kæledyrsejerne, hvordan de kan hjælpe deres dyr, så alle kan få en god aften.

Tips og tricks til en god nytårsaften

- Snak gerne med naboer om dit kæledyrs angst og aftal evt. bestemte tidspunkter, hvor der skydes af eller spørg om de vil sende en SMS inden. På den måde kan du være forberedt på det værste skyderi.

- Søg dyrlæge i god tid, med henblik på hjælp til at få en god nytårsaften.

- Undgå bordbomber indenfor.

- Motioner hunden godt inden det værste fyrværkeri begynder. Det kan være nødvendigt at køre til et sted, hvor man ved at risikoen for fyrværkeri tidligt på dagen er lille. Husk at børn ofte starter tidligt med at skyde af.

- Katten bør være indendørs på dagen og gerne have nogle steder at gemme sig.

- Aktiver hunden indendørs om eftermiddagen og i løbet af aftenen. Mentaltræning er vigtig, da hunden på den måde kan komme af med overskudsenergi.

- Luft ikke hunden uden snor i dagene op til nytårsaften, på dagen og dagene efter. Luften i snor, gælder også i haven, da en bange hund kan springe over hegn eller komme uden på anden måde.

- Hold alle døre og vinduer lukket og rul gardiner ned og tænd lyset, så lysglimt mindskes. Bloker brevsprækken, så folk ikke kan komme noget fyrværkeri ind igennem den til dit kæledyr.

- Spil stille musik, gerne CD, for at mindske lydene. Vær opmærksom på, at mange radiokanaler afspiller fyrværkeri kl. 24.00.

- Lad ikke hunden være alene og giv den noget at beskæftige sig med, f.eks. et lækkert kødben.

- Luft ikke din hund i løbet af aftenen, men vent til alle er færdige med at skyde af, du kan være uheldig at din hund bliver bange for et brag tæt på den.

- Trøst gerne din hund eller kat, hvis de søger din opmærksomhed, men du må helst ikke ynke dem. Hvis dit kæledyr helst vil være alene, bør de have mulighed for det.

Annonce

Forebyggelse er alfa omega

Forebyg nytårsangst allerede i hvalpealderen, men også ”gamle hunde” kan lære nye tricks.

Der findes mange gode lyd CD’er eller youtube klip, der er beregnet til at træne din hund til nytårsaften.

For at man får det bedste ud af træningen, skal det dog gribes rigtigt an.

Det er vigtigt man starter i god tid. Vi er for tæt på nytårsaften nu, til at du kan vænne din hund til lydene. Begynd til foråret og spørg gerne din dyrlæge, hvordan du træner det bedst. På denne måde vænnes hunden til, at bragene er en naturlig ting. Dog er det svært at koble glimtene på himlen på, som mange af vores kæledyr er bange for.

Herudover vil det være en god idé at bruge kosttilskud eller dufte, der hjælper med at berolige hunden eller katten. Disse kosttilskud og dufte kan købes ved de fleste dyrlæger. Produkterne er meget milde og derfor meget gode til at bruge til hvalpens eller killingens første nytårsaften eller til hunde og katte, der normalt ikke er bange, men hvor du vil forebygge angst.

Annonce

Når skaden er sket

Skulle man være så uheldig, at ens kæledyr er blevet bange nytårsaften, er der stadig råd at hente.

Mange vælger at sætte deres hund eller kat i pension, da pensionaterne ofte ligger langt ude på landet, hvor der ikke skydes meget af. Har man ikke mulighed for at være sammen med sin hund eller kat nytårsaften, anbefales denne løsning, dog skal man helst booke plads i god tid.

Hvis man ikke ønsker at få sit kæledyr passet ude og har man mulighed for at være hjemme ved den, uden at hele huset er fyldt med gæster, findes der for hundenes vedkommende forskellige typer medicin, der virker angstdæmpende.

Det kræver et dyrlægebesøg for at få angstdæmpende medicin, da dyrlægen skal sikre sig, at hunden kan tåle at få medicinen.

Det er langt fra sikkert, at der bliver valgt den samme løsning som til naboens hund, da nytårsmedicin bliver tilpasset den enkeltes hunds behov. Mange dyrlæger har valgt at lave nytårskonsultationer, hvor der er mulighed for at komme ind og få en snak om, hvad der anbefales til lige netop dit kæledyr.

Fyrværkeri er flot at se på, men det både lysglimt og brag kan skræmme kæledyr. Arkivfoto: Scanpix
Annonce

Mit kæledyr var ikke bange som lille

Mit kæledyr var ikke bange, da den var hvalp eller killing - denne sætning hører dyrlæger ofte.

Forklaringen er den, at din hvalp eller killing ikke ved, hvad det er og derfor ikke har nået at lave en kobling med angst. Ofte bliver kæledyret bange året efter, da det har koblet brag og glimt på himlen med en ubehagelig oplevelse fra tidligere. Det anbefales, at man som kæledyrsejere tager nytårsangst meget alvorligt og forebygger at kæledyret bliver bange, allerede ved dets første nytårsaften.

Hvis dit kæledyr først er blevet bange er det også vigtigt, at man sørger for enten at få fat i kosttilskud eller medicin i god tid før nytårsaften, da dyret ellers bliver mere angste med alderen.

Dyrlæger og veterinærsygeplejersker landet over står klar til at hjælpe alle, for at give dyret en så god nytårsaften som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Nu åbner Rema 1000

Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Annonce