Annonce
Ugeposten Skjern

Overnatning i det fri hitter - mere fri teltning på vej

Laurits, Tina og Martin Pedersen bor normalt syd for Aarhus, men i vinterferien tog familien hunden Bonnie med til plantagen ved Bundsbæk Mølle, og så stod aktiviteten på en 13 kilometer lang tur i Naturens Rige. Foto: Kaj Poulsgaard
Der kommer flere og flere shelters - også i Ringkøbing-Skjern Kommune, og pladserne bliver flittigt brugt.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: De sidste par år er der kommet flere og flere muligheder for at overnatte i det fri i Naturens Rige og i Danmark som helhed. Og pladserne bliver i den grad brugt.

Over 200.000 danskere bookede sidste år en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013, skriver Naturstyrelsen i en ny pressemeddelelse.

Overnatning i naturen

Der er store regionale forskelle på tallene. I front er Sjælland og øerne med knap 125.000 bookede overnatninger, dernæst kommer Jylland og øerne med 81.000, Fyn og øerne med 3.500 og til sidst Bornholm med lidt over 1.000.

På Naturstyrelsens naturområder er det muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningspladser, rulle soveposen ud i skovbunden eller slå et telt op i en af de 201 statsskove, der har fri teltning.

Få inspiration til din næste nat under stjernerne på nst.dk/overnat

Annonce

Mere fri teltning

Ud over at kunne bruge Naturstyrelsens store lejrpladser, kan danskerne også sove på en af landets 250 små, primitive lejrpladser, eller slå telt op i skove med fri teltning. Her behøves ingen booking, og disse overnatninger tæller derfor ikke med i de nye tal.

- Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af. Derfor vil jeg nu sammen med Naturstyrelsen undersøge, om vi ikke kan åbne op for endnu flere muligheder for fri teltning, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Der er allerede fri teltning i over 200 statsskove i hele Danmark. Her må man gratis slå sit telt op og tage en enkelt overnatning uden at søge om tilladelse først. Det er blandt andet på baggrund af et ønske fra Spejderne, at miljøministeren nu vil have undersøgt, om der kan udpeges flere skove til fri teltning.

- Jo mere vi kommer ud i den danske natur og får den ind under huden, jo bedre bliver vi til at passe på den, siger Lea Wermelin.

Det er ikke kun i de lune sommermåneder, at danskerne laver mad over bål og folder liggeunderlaget ud på skovbunden, under teltdugen eller på shelterets planker. Det er en mulighed, som danskerne benytter sig af året rundt. Tidligere undersøgelser har desuden vist, at det især er børnefamilierne, der i stor stil er begyndt at benytte sig af de gode muligheder for at sove udendørs.

Hvis man skal overnatte i det fri, gælder det om at have udstyret i orden. Det har Martin Pedersen. Foto: Kaj Poulsgaard
På pladsinaturen.dk kan man finde og booke primitive overnatningspladser. Her ses pladserne i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce