Annonce
Ugeposten Skjern

Projekt Plus er et los i røven og et øre når det gør ondt

Søren Rinhack Winther har været med i Projekt Plus, og er nu med til at starte Mandeklubben Vest. Foto: Kaj Poulsgaard
Søren Rinhack Winther var en af de første deltagere i Projekt Plus for mænd med angst og/eller depression. Projektet har betydet, at han nu er i balance i sit liv, og at han er tilbage på arbejdsmarkedet. Søren er nu med til at starte Mandeklubben Vest, der er for alle mænd i kommunen.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Når man sidder der i solen i haven i Vorgod og hører en fuldstændig afslappet Søren Rinhack Winther fortælle, at han flere gange i sit liv har tænkt, at det ikke ville være så forfærdeligt, hvis han ikke var her mere. Så tror man ham næsten ikke. Men historien er hudløs ærlig, og at Projekt Plus spiller en stor rolle i hans liv, står også hurtigt klart.

43-årige Søren Rinhack Winther lider af epilepsi, ADHD og for højt blodtryk. Han er også kraftig overvægtig, har svært ved at møde nye mennesker og døjer med lavt selvværd.

Hvordan kan man så være med til at starte en ny mandeklub?

- At komme ud af døren til den første gang i mandeklubben er den sværeste, for det er der, man har sommerfugle i maven. Men jeg tænker, at når jeg kan deltage, så kan alle deltage, siger Søren med et smil.

- Projekt Plus er både et los i røven og et øre, der kan lytte, når det gør lidt ondt. I Projekt Plus har alle noget at tumle med, men en gang imellem er det dejligt at mødes med nogen, der ikke døjer med noget, men måske "bare" er ensomme og gerne vil med i en mandeklub, siger Søren Rinhack Winther.


I mandeklubben skal det være plads til at snakke - også for de mænd, der måske ikke er så gode til det.

Søren Rinhack Winther


Han håber, at rigtig mange mænd vil give klubben en chance.

- I mandeklubben skal det være plads til at snakke - også for de mænd, der måske ikke er så gode til det. Når man er sammen med mænd i længere tid og lærer dem at kende, så tør man godt sige noget, som man ikke tør sige til en kvinde. Klubben skal være en mulighed for at få gode venner, som man typisk ikke altid får på en arbejdsplads, hvor man mere er kolleger, siger Søren Rinhack Winther.

Annonce

Ud af uheldig spiral

Mandeklubben kan i begyndelsen mødes tre steder; I Streetparken i Skjern, hvor der er masser af muligheder for bevægelse. Men også et sofahjørne. Røde Kors Caféen i Skjern lægger også lokaler til, og så er der også en hytte ved Skjern Birk Plantage, hvor der er mulighed for bålplads og andre udendørs aktiviteter.

- Vi skal ramme lige midt i mellem håndbold, fodbold eller badminton, og gerne lige komme et spadestik dybere ned, uden at vi skal tale følelser hele tiden. Mænd, der er ensomme, kommer tit ud i en uheldig spiral. Den kan vi forhåbentlig være med til at knække. Mandeklubben Vest skal være et sted, hvor man kan komme, som man er, også selv om man for eksempel er overvægtig, siger Søren Rinhack Winther.

Første møde i Mandeklubben Vest er onsdag aften den 19. august. Invitationen ligger på klubbens facebookside.

Annonce

Tilbage på VM Tarm

Lang historie kort: Søren Rinhack Winther arbejder fuldtids som smed på VM Tarm, da han i 2018 ender på psykiatrisk skadestue efter et totalt sammenbrud. Sammenbruddet skyldes blandt andet hans diagnoser og en lang periode, hvor der var rod med hans ADHD-medicin.

Uden Projekt Plus, og 100 procent opbakning fra hustruen Heidi på hjemmefronten, er det usandsynligt, at Søren Rinhack Winther var kommet tilbage på arbejdsmarkedet, men i dag arbejder han 18 timer om ugen på VM Tarm, og det er han lykkelig for:

- Jeg har fuld forståelse fra min arbejdsgiver, og VM Tarm er et rart sted at være. Jeg har altid lyst til at tage på arbejde, uanset om jeg har ondt eller ikke har sovet godt. Det giver meget mere end at være herhjemme, siger Søren Rinhack Winther.

Hvad er det Projekt Plus og Mikkel kan?

- Det er mange ting. En af de første gange spillede vi fodbold, og knoklede bare i gennem. "For når man spiller fodbold, så har man ikke tid til at være deprimeret," som Mikkel siger.

- Mikkel forklarer altid, hvorfor vi gør noget, og hvorfor det for eksempel er en god ide at gå en tur, hvor man ikke siger noget i ti minutter. Mindfull Walking er ikke nemt, når man som mig har rod i hovedet, siger Søren Rinhack Winther.

For et år siden vejede Søren over 150 kilo. På et tidspunkt fik han tilbudt en gastrisk bypass-operation, hvis han selv kunne komme ned på 138,8 kilo. Det lykkedes på et hængende hår, og i dag vejer han 130 kilo og er fast besluttet på, at vægten skal længere ned, derfor deltager han også fortsat i den fysiske træning i Projekt Plus.

Han er mest vild med fodbold, gåture, cykelture, og forskellige former for træning.

- At træne betyder utroligt meget for mit psykiske velbefindende. Vi snakker og griner og får pulsen op. På et hold presser man hinanden til at yde lidt ekstra. Det gør det bare nemmere at komme af sted og få det gjort, siger Søren Rinhack Winther.

Søren Rinhack Winther har under coronaen fået fat i et traktordæk og købt en stor hammer. - Den øvelse er god for hele kroppen. Du øver alle muskelgrupper, siger han. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

Fløjshandsker - ikke boksehandsker

- Mikkel bearbejder også mit og de andre mænds "mindset". Han har den tilgang, at man som udgangspunkt skal tænke på, at folk egenligt gerne vi hjælpe, når man tager dem med fløjlshandsker og ikke med boksehandsker. Ingen lytter til dig, hvis du råber og skriger. Det har han ret i, og min tur gennem systemet og over på flexjob har været forholdsvis let, siger Søren Rinhack Winther.

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Ny elev hos Coast i Skjern

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Kunsten på Tarm Station

Ugeposten Skjern

To timers byvandring i Tarm

Ugeposten Skjern

Raku, malerier og træ

Annonce