Annonce
Ugeposten Skjern

Tillykke med jobbet, men send lige dine karakterer

Dan Rasmussen: Sørg for balance i livet - allerede i studietiden. PR-foto
Annonce

De, som kender mig, ved, at det aldrig helt var givet, at jeg skulle træde i min fars eller storebrødres fodspor med maskinstation og traktorarbejde. Jeg er bedst til at brænde motor af på sådan en krabat. Så det blev handelsskolen, jeg skulle gå i kast med og efter handelsskolen var jeg meget i tvivl om, hvad min vej skulle være. Efter et år som pædagogmedhjælper blev målet mere klart, og jeg søgte ind i Ringkøbing Bank (nu Vestjysk Bank) som finanselev. Jeg gjorde mig umage med ansøgning og CV og fik det sendt afsted med et positivt tilbagesvar.

Med svedige håndflader og en nystrøget (tak mor), men aldeles svedig skjorte, trådte jeg ind i bestyrelseslokalet på 1. sal i hovedafdeling i Ringkøbing. Jeg skulle til samtale med personalechefen og en HR medarbejder.

Efter en hyggelig snak om min personprofil og ellers lidt løst og fast blev jeg 60 minutter inde i samtalen tilbudt en finanselevstilling. Det var fantastisk smertefrit og herligt. På vej ud af døren sagde personalechefen: ”Hov Dan” ….. og jeg tænkte bare ”Åh nej, hvad nu?”

”Vil du lige være sød at sende dine karakter og uddannelsesbevis fra Handelsskolen”?

Jeg nikkede og svarede hurtigt: ”Ja, det kan du tro, men var de ikke vedhæftet ansøgning”,fik jeg nervøst svaret retur.

”Nej, det tror jeg du har glemt, men det er nu også en formalia, sådan som du snakker, så kan det ikke være helt skidt”

What!

”Hva’ fanden var nu det. Nu har jeg knoklet i tre stride år med karakter, erhvervsjura, matematik, analyse af diverse samfundstider, eksamensræs og bekymringer for nogle hæderlige karakterer på handelsskolen, og så skulle jeg egentligt ikke engang bruge dem.”

Forvirringen var total, men om end ikke andet så parkerede jeg i indkørslen og fortalte mine forældre stolt, at jeg fik jobbet. De var glade og stolte på mine vegne, og min far nok også taknemmelig for, at jeg ikke skulle brænde flere motorer af på maskinstationen

Da forvirringen havde lagt sig, blev jeg sindssyg positiv på oplevelsen i bestyrelseslokalet. Det stod helt klart for mig, at de kiggede på mig som person, de værdier og indsatser jeg stod for. Det gjorde mig egentligt kun sikker på, at jeg havde gjort et godt valg, fordi det var en arbejdsplads der ville mig og min person.

Lige siden har det været en favorit-anekdote på skoler og videregående uddannelser, fordi den fortæller noget meget centralt og samfundsrelevant. Særligt i disse tider. Uanset hvad dine karakterer er, så erstatter det ikke din fornuft, din person, dine værdier, dine oplevelser i rygsækken, dine holdninger og dine ønsker for, hvordan du vil bidrage til den virksomhed, som du søger.

Et uddannelsesliv i balance kræver, at du er i balance. Din økonomi i balance. Balance mellem slid og fritid. En balance på rigtig mange ting. Det er svært – og i nogle tider umuligt. Men det er derfor, at du skal give den gas i skolen. Få et fritidsarbejde, hvor du kan få erfaringer med erhvervslivet, hvordan man arbejder, hvordan det foregår og så videre. Det giver ekstra penge på bankkontoen. Den kan give dig den ro til at få større balance i de pressede perioder med eksamener, mere tid til venner og familie og så videre.

Derfor:

Gør dig umage med at få de allerbedst mulige karakter, du kan få. Men vær tro mod dig selv. Du skal ikke gå på kompromis med, at du skal være et helt menneske med balance i livet med både familie, venner, fritid, fritidsarbejde, frivillig i foreningslivet, ro, refleksion og overskud til at yde en ekstra indsats for andre.

Jeg er helt overbevist om, at hvis jeg kun havde mine karakter er at prale med, så var jeg ikke blevet ansat den forårsdag i 2007 i bestyrelseslokalet på 1. sal i Ringkøbing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Klap kunsten i Ringkøbing

Annonce