Annonce
Smitte

Ansatte i tårer efter fugleinfluenza-tilfælde: Det har været forfærdeligt

Her ses nogle undulater fra Dyrelegepladsen i Valby, hvor de sidder i deres voliere. Foto: Dyrelegepladsen i Valby
De ansatte på Dyrelegepladsen i Valby er chokeret over og kede af, at deres kæledyr er blevet aflivet, efter der blev fundet fugleinfluenza, H5N8, i deres voliere.

Flere mistænkelige dødsfald blandt fuglene på Dyrelegepladsen i Valby fik lørdag 6. februar en frygtelig udgang.

Til trods for at de havde fulgt alle forholdsregler, var nogle af fuglene i det store voliere blevet smittet med fugleinfluenza af typen H5N8, der ikke er rapporteret som værende smittende for mennesker.

Det betød dog, at Fødevarestyrelsen var nødsaget til at aflive alle fugle på dyrelegepladsen.

- Det har været en meget voldsom oplevelse at skulle sige farvel til dem. Nogle af fuglene har vi jo haft i 20 år. Jeg har arbejdet her i snart 17 år, og det er alle sammen dyr, vi har reddet fra andre steder for at give dem et bedre liv. Undulaterne er tidligere internat-fugle og hønsene var tidligere burhøns. Så det har været rigtig hårdt, siger Veo Andersen, der arbejder på Dyrelegepladsen i Valby og fortsætter:

- Det var vores kæledyr og hver eneste undulat havde et navn, så vi var tæt knyttet til dem, så vi stod to voksne mennesker og græd hele dagen i lørdags, så det har været en forfærdelig omgang.

Kommet fra vilde fugle

Veo Andersen fortæller, at man endnu ikke ved præcis, hvordan fuglene er blevet smittet. Men det kan kun være kommet fra vilde fugle, så deres teori er, at de er blevet smittet via ekskrementer.

- Vi har fulgt alle retningslinjer, og Fødevarestyrelsen siger, det kun kan være kommet fra vilde fugle. Vores voliere er halvt dækket over, og så består det halvt af trådnet, så de kan få sol ind osv. Hvis en vild fugl med sygdommen har lavet en klat ind gennem trådnettet, så kan de være smittet den vej. Mere skal der ikke til, siger Veo Andersen og fortsætter:


Det har været en meget voldsom oplevelse at skulle sige farvel til dem. Nogle af fuglene har vi jo haft i 20 år. Jeg har arbejdet her i snart 17 år, og det er alle sammen dyr, vi har reddet fra andre steder for at give dem et bedre liv.

Veo Andersen, ansat på Dyrelegepladsen Valby


- Ingen havde regnet med, at det ville være fugleinfluenza, fordi risikoen er så forsvindende lille, så det er ikke til at bære. Det er virkelig kommet som et stort chok for os alle sammen.

Camille Brasch Andersen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, har tidligere sagt til Ritzau, at hun appellerer til, at alle forsøger at beskytte deres fjerkræ.

- Vi afliver fuglene for at forebygge smittespredning til andre fugle, og opfordrer både professionelle fjerkræavlere og folk med hobbyhøns til at beskytte deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, har Camilla Brasch Andersen udtalt.

Annonce

Forhøjet trusselsniveau

I Danmark blev der i november indført krav om indelukning af fjerkræ som følge af forhøjet trusselsniveau for fugleinfluenza.

I december blev 700 fjerkræ aflivet ved Jelling, mens der også blev set tilfælde af smitte ved vilde fugle og en besætning i Randers.

Normalt når en besætning bliver ramt oprettes en beskyttelseszone på tre kilometer og en overvågningszone på 10 kilometer i mindst en måned.

Fra Dyrelegepladsen i Valby på Vinhaven 4. Foto: Dyrelegepladsen i Valby

Ved smitteudbruddet i ungdomsklubben i Valby oprettes dog ikke zoner, da fuglene holdes i et mindre dyrehold, og klubben ligger i et boligområde.

I alt er 20 undulater og parakitter blevet aflivet, ligesom dyrelegepladsens ni høns også er blevet det.

- Her er underligt stille nu. Fuglene er jo dem, man altid kan høre i baggrunden, så da jeg mødte ind på arbejde søndag, var det virkelig mærkeligt, der var helt stille og volieren stod tomt, siger Veo Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

Annonce