Annonce
Historie

Beretning fra lægens datter: Mange druknede i Valby Mose

Valby Mose. Foto: John Durloo.
Annonce

På et stort område afgrænset af Valby Langgade, Søndermarken og Roskildevej lå Valby Mose, lige der hvor det nuværende Nordisk Film ligger i dag.

Gadenavnene ved Nordisk film bærer præg af områdets tidligere karakter af mose: Mosedalvej, Mosestykket, Skelmosevej, Bymosevej og Gadekærvej.

Mosen var stor og vidstrakt. Det var en veritabel mose, Søndre Fasanvej kunne ikke gennemføres til Langgade, fordi der lå mosehuller og hængedynd, ellepur og andet krat dér.

Mosejorden svuppede dyndet, og vandhullerne lå i solen og skinnede som dybbrune røg-topazer, når sollyset falder i dem. I mosens iskolde vand badede valbyungerne - og druknede!

Ellen Durloo, der voksede op i Valby Langgade nr. 15 husker mange episoder fra sin barndom, med druknede børn i mosen. Hendes far, lægen og socialpolikere John Durloo, var mere eller mindre eneste læge i et kæmpeområde bestående af Valby, Hvidovre og Rødovre.

Lyden af klaprende træsko på trappen og voldsom banken på hoveddøren og en høj stemme der råbte: Lægen må komme, der er en drunknet dreng i mosen! Og så måtten John Durloo op på sin cykel og spurte afsted til mosen.

Ellen fortæller at det mange gange lykkedes, at redde drengene, men en del druknede fordi det var for sent!

Kilde: Valby Lokalarkiv og beretning fra Ellen Durloo i bind I af 'Landet mellem Hav og Bælt', 1940 red: Jørgen Bukdahl

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce