Annonce
Byliv

Bodil vil løse problemet med skrald i Valby: Jeg har kastet alt mit hjerteblod i at gøre en forskel

Bodil Fosgaard gør en indsats for et rent Valby. Og du kan hjælpe til. Foto: Jens Mouvielle
Klimaaktivist Bodil Fosgaard flyttede for et halvt år siden til Valby fra Rødovre. Hun har påtaget sig en kæmpe opgave til glæde for os alle sammen, men hun har brug for hjælp. For kun hvis vi løfter i flok, kan vi komme af med skraldet, der flyder i vores gader.
Annonce

Pizzabakker, slikpapir, øldåser, madrester, plastikposer og nu også mundbind.

Skrald i gaderne er desværre blevet en del af dagligdagen, også i Valby. Hvad enten det ender på Valbys gader, fordi det smides, blæser ud af overfyldte skraldespande eller dumper ned fra himlen, så skal det ikke være der. Det kan vi alle blive enige om.

Alligevel er det få mennesker, der gør som Bodil Fosgaard og kaster sig ind i kampen mod affaldet med liv og sjæl.

Bodil Fosgaard samler ofte andres skrald op i Valby, hun laver kunstværker ud af eksempelvis mundbind for at gøre folk bevidste om problemet, og så har hun lavet en gruppe, hvor folk kan igangsætte skraldeindsamlinger eller blot vise deres fangst frem. Gruppen hedder Ren By Valby og er åben for alle, der vil gøre en forskel.

- Jeg har igangsat alt det her med at komme skrald til livs, fordi jeg ikke kan lade være. Der er brug for, vi alle sammen tager ansvaret på os i stedet for at påpege, at det er dem, som smider skraldet, der har problemet. For med de briller på, kommer vi ingen vegne, siger Bodil Fosgaard og fortsætter:

- For mig er det her med at samle skrald blevet til en passion. Jeg elsker at det, jeg gør, gavner miljøet, og jeg kan godt lide at finde nye veje til at gøre folk opmærksomme på skralde-problemet eksempelvis gennem min kunst, som jeg har fået rigtig meget feedback på.

Bodil Fosgaards kunstværk i Valby med mundbind. Foto: Bodil Fosgaard

Bodil Fosgaard laver også kunstværker ud af cigaretskod, der før mundbindene var et af de største skraldeproblemer i Valbys bybillede.

Annonce

Stod ved en skillevej

Det her med at samle affald og være passioneret for at gøre noget godt for miljøet på både den korte og den lange bane er ikke bare kommet ud af den blå luft for Bodil Fosgaard.

I 2017 stod hun ved en skillevej i sit liv. Hun manglede et projekt at kaste sig ud i ved siden af sit daglige arbejde på en produktionshøjskole.

Det skulle være noget, hvor hun kunne udleve sine ambitioner og drømme om at gøre en forskel for dyr, mennesker, miljø eller sundhed. En dag gik det op for hende, at problemet med affald tjekker alle bokse af, og så var det bare om at rulle ærmerne op.

Fangsten ved en af skralde-indsamlingerne af Ren By Valby. Foto: Bodil Fosgaard

- Jeg er konkurrencemenneske til fingerspidserne og har en ildsjæl i mig, der brænder for at gøre en forskel. Alt affaldet er jo meget synligt, og hvad er federe end at tage turen på en vej, hvor der er meget affald og efterfølgende vende sig om og se, den er ren? Det er hurtig handling og hurtig resultat, siger Bodil Fosgaard og fortsætter:

- Det kan godt være, der er affald igen i morgen, men man kan se en reel forandring, og så tjener det et højere formål og kombinerer både sundhed og miljø. Så nu har jeg kaster alt mit hjerteblod i at gøre en forskel den vej rundt.

Annonce

I samlet flok

Bodil Fosgaards store engagement nyder vi nu alle sammen godt af. Men hun kan ikke løfte opgaven alene, og derfor appellerer hun til, at man melder sig ind i gruppen Ren By Valby, så de lokale kan være fælles om at gøre noget godt for bydelen.

- Jeg brænder virkelig for det her, men det er en kæmpe opgave, og hvis vi skal opnå de bedste resultater, skal vi løfte i samlet flok. Derfor vil jeg opfordre til, at man melder sig ind og hjælper, når man har tid og overskud, siger Bodil Fosgaard og slår fast:

- Formålet med Ren By Valby er, at den bliver selvkørende, så man ikke venter på at andre tager initiativ, men at den i høj grad opfordrer til at borgere selv tager initiativ til at organisere skraldeindsamlinger. Vi håber på, at gruppen kan få sponsorer til hjælp med køb af handsker og tænger, så vi kan udlevere materiale til frivillige.


Jeg er konkurrencemenneske til fingerspidserne og har en ildsjæl i mig, der brænder for at gøre en forskel. Alt affaldet er jo meget synligt, og hvad er federe end at tage turen på en vej, hvor der er meget affald og efterfølgende vende sig om og se, den er ren?

Bodil Fosgaard, klimaaktivist


Selv brygger Bodil Fosgaard på en række tiltag, der skal hjælpe med at få affald væk fra gaderne. Både i form af præventivt arbejde med at ændre folks bevidsthed om skrald gennem sine kunstværkerne, men også i form af samarbejde med forskellige lokale aktører.

Bodil Fosgaard er nemlig ved at udvikle et særligt logo til de lokale virksomheder, der ønsker at bidrage i kampen mod affaldet.

- Jeg er ikke helt færdig med det endnu, men det er en proces, jeg er i gang med løbende. Det er også det, der gør det sjovt. At man kan håndtere udfordringen på mange forskellige måder, siger hun og leverer et sidste budskab:

- Det er ikke et tabu at samle skrald. For mig er det en passion.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce