Annonce
Valby

Brian kæmper mod butikstyvene

Annonce

BUTIKSTYVERI. Brian Rosensand driver Valbys to Meny-supermarkeder, som hærges af butikstyve, der ripper butikken for varer. I et forsøg på at komme tyverierne til livs, inviterede købmanden torsdag justitsministeren til Valby.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

HANDLING NU: Konsekvensløs. Ikke umiddelbart et ord, der findes i den danske ordbog. Men lige præcis det ord, købmand Brian Rosensand bruger, når han skal beskrive den kamp, han i årevis har kæmpet mod det massive butikstyveri, hans to Meny-supermarkeder i Valby bliver udsat for.

Sidste år kom Brian Rosensand i medierne, fordi han i sin frustration over de mange butikstyve lagde overvågningsbilleder af en tyv på Facebook, hvilket er i strid med Persondataloven. Torsdag valgte købmanden dog at gå lidt mere lempeligt til værks, da han inviterede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Meny ved Toftegårds Plads.

»Jeg har inviteret justitsministeren herud, for at fortælle ham om de butikstyverier, der foregår herude. Som selvstændig erhvervsdrivende er jeg frustreret over den måde, tingene foregår på, og hvor organiserede tyvene er,« siger Brian Rosensand og uddyber:

»Vi døjer meget med bander, som kommer herind i stride strømme og stjæler varer som Marabouchokolade, Red Bull og instantkaffe. Jeg oplever, at det er fuldstændig konsekvensløst at begå butikstyveri. Hvis tyvene bliver fanget og dømt til at skulle betale os vores penge tilbage, ser vi aldrig en krone. Det ender som regel i en fogedsag, hvor de får rettens ord for, at de ikke kan betale, og så lukker sagen der. Der er dermed ikke nogen konsekvens ved at begå butikstyveri.«

Det sikrede supermarked

Da justitsministeren ankommer til Toftegårds Plads, tager Brian Rosensand ham rundt i butikken, hvor han flere steder har måttet indrette sig, så tyvene bliver forhindret i at få fingrene i de eftertragtede varer.

I slikafdelingen glimrer Marabouchokoladen og de kvadratiske Ritter Sport ved deres fravær. De to varer skal man nu finde oppe ved kassen, hvor de ansatte bedre kan holde øje. I vinafdelingen er champagnekøleskabet udstyret med hængelås, mens andre dyre flasker er låst inde i et glasskab. Går man en tur over i afdelingen for personlig hygiejne, finder man ligeledes en hængelås på skabet med barberblade og dyre cremer.

»Når man køber instantkaffe her hos os, finder man varen uden låg på. Det har vi fjernet, fordi det er sværere at sælge videre uden låg. Låget får man så udleveret oppe ved kassen. Vi sætter desuden Meny-klistermærker på, som er svære at fjerne. Det er omstændigt, men sådan er det,« fortæller Brian Rosensand på vejen rundt i det sikrede supermarked.

De tre problemstillinger

En ting er omkostningerne ved de mange tyverier, som købmanden aldrig får erstattet, noget andet er tiden og omkostningerne ved at sikre butikken. Brian Rosensand fremhæver tre problemstillinger over for justitsministeren:

»For mig er der tre ben i den her kamp. Det ene er, at jeg vil have stoppet det her tyveri til videresalg. Så er der hælermiljøet, hvor varerne bliver afsat, og hvor jeg mener, at der er en alt for lille og ringe indsats til at stoppe det. Det tredje er retssystemet, og den måde, det kører på. Når de tre ting ikke fungerer, så bliver det konsekvensløst,« siger Brian Rosensand.

Det risikable tilbagehold

Noget andet er den utryghed de mange butikstyve fører med sig. Købmanden selv har med sine to cirka meter ikke noget problem med at tilbageholde tyvene, men sådan er det langtfra alle hans ansatte, der har det:

»Når vi tilbageholder dem, skal vi samtidig holde øje med, om de har knive eller andet i lommerne. Og når vi så har tilbageholdt dem, går der ofte minimum en time, før politiet kommer. Jeg er helt med på, at man i et samfund som Danmark har den her med, at personfarlig kriminalitet altid må gå forud for butikstyverier. Problemet er bare, at den slags butikstyverier, vi oplever i dag med banderne, kan være ligeså personfarligt som alt muligt andet,« siger Brian Rosensand.

Et kig på hælermarkedet

Besøget hos Meny gør da også indtryk på justitsminister Søren Pape Poulsen:

»Jeg er overrasket over omfanget. Især at man så strategisk skal indrette sin butik efter, at der er folk, der tænker i tyveri af bestemte varer. Man kan dermed ikke indrette sin butik, som man gerne vil, men må tænke i specielle områder. Det er virkelig en øjenåbner,« fortæller justitsministeren.

Han glæder sig over, at Folketinget har vedtaget en ændring af lov om tv-overvågning og lov om retshåndhævende myndigheders behandling af personoplysninger. Det betyder, at erhvervsdrivende har mulighed for at dele billed- og lydoptagelser fra tv-overvågning af blandt andre formodede gerningsmænd med andre erhvervsdrivende.

»Det kan forhåbentligt være en hjælp. Men derudover er der hele indsatsen omkring, hvordan vi får politiet tættere på borgerne, og så kan jeg da høre, at vi skal have kigget på hele det her hælermarked. Forudsætningen for, at der bliver stjålet i butikkerne, er jo, at der er et marked for varerne. Hvis ikke der var det, ville Brian jo slet ikke blive udsat for butikstyveri i det omfang, han gør. Det provokerer jo enhver retsfølelse, hvis man kan gå ind i en kiosk og se en masse ulovlige varer. Det kræver jo ikke nødvendigvis en masse ny lovgivning, så der vil jeg tale med mine politikerkolleger om, hvad vi kan stille op her og nu,« lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Annonce
Annonce
Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce