Annonce
Historie

Byggematadoren fra mindepladen med hjerte for de nødlidende

Mindepladen for Hans Pedersen. Foto: Claus Ib Olsen

Over indgangsdøren til Valhøjvej 4, er sat en mindeplade, som du kan se i billedet.

På den står:

‘Her som nr. 100 står et Minde

Annonce

Om flittig og stræbsom Mand og Kvinde

Thi uden støtte og Klogskab i Hjemmet

Bliver Mandens Virksomhed aldrig fremmet’

Baggrunden for det, i dag måske lidt politisk ukorrekte budskab, var at Tømrermester Hans Pedersen havde fået opført sit hus nr. 100 i året 1893 . Gennem 40 år byggede han omkring 150 ejendomme, de fleste i Valby. 100 af ejendommene står endnu.

Hvem var denne Hans Pedersen? Hans Pedersen var født under trange kår i en husmandsfamilie i Avedøre i 1833, men han må have haft en kraftig iværksættertrang og held, for i 1860 bygger han sit første hus i Lillestræde, der dengang hed Nygade, og siden bygger han masser af huse. Da han dør i 1906, er han en rig mand og har bygget omkring 150 ejendomme.

I Inskriptionen ser man i venstres side bomærket for H.P og i højre side bomærket for hans hustru Anne Kirsten Pedersen.

Ejendommen i Lillestræde blev revet ned i 1980, men mange af hans ejendomme står endnu. Bl.a. de mange 'byggeforeningshuse' man ser på Valby Langgade, Valhøjvej og Gl. Jernbanevej. Ligeledes har han bygget mang af husene på Trekronergade og Karensgade, samt de store etagejendomme 'Jerntoften' og 'Rugtoften' , der støder op til Toftegaårds Allé, og hhv Gl. Jernbanevej og Rughavevej.

Selv boede Hans Pedersen i et stort hus på hjørnet af Kirstinedalsvej og Valby Langgade, med navnet Kirstinedal, efter hans kone Kirsten. Huset er nu er revet ned. Kirstinedalsvej skulle være opkaldt efter huset.

Hans og Kirstine Pedersens børn klarede sig også godt. Næstældste søn F.N. Pedersen giftedes sig med en datter fra Skovbogård og havde i en menneskealder trikotage- og manufakturforretning på Hjørnet af Valbhøjvej og Valby Langgade, hvor nu Lån og Spar Bank har sin Valby filial.

Hans Pedersen blev en stor mand i Valby, selvom han i status ikke nåede op i gruppen af storbønder, som var det øverste lag. Hans Søn F.N. Pedersen giftede sig dog med en datter af Skovbogård, så det hjalp jo lidt på det. Han var desuden en velynder der for de nødlidende i sognet og gjorde mange tiltag for at forbedre forholdene for de unge og fattige og fik bygget Valby Asyl Børnehave på Valby Tingsted.

Sønnesønen Poul Pedersen, som blev udlært manufakturhandler i sin fars forretning, var en ivrigt fotograf, og allerede i 1925 tog han en række billeder af lokaliteterne omkring Valby Langgade fra Søndermarken til Toftegårds Allé. Hans fotografier findes på det Kgl. Bibliotek, i Valby Lokalhistoriske arkiv, Københavns Kommunes fotosamling og hos fotobureauer

Kilder: Peter Tiemroth: Der var engang et Valby, Valby Bladet 1984 og Peter Olesen: Den forsvundne Landsby, Borgen, 1990.

Blå bog Claus Ib Olsen

Claus Ib Olsen skriver fra tid til anden om lokalhistorie i Valby.

Claus Ib Olsen er en engageret valbyborger, der har boet i vores bydel siden 1970 og som har stor interesse for  Valbys lokalhistorie.

Han blev pensionist i 2008, hvilket betød, at han fik mere tid, og derfor begyndte han for sjov en blog om København og Valby.

_

Annonce
Annonce
Alarm112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Annonce
Annonce
Alarm112

To år efter farligt knivstik mod teenager venter sag på retten

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Alarm112

Dommer fængsler mand for at skubbe kvinde ud foran tog

Alarm112

Tog måtte nødbremse for kvinde skubbet ned på skinnerne

Alarm112

Fire mænd er fængslet efter knivstikkerier i København

Alarm112

Motorcyklist afgået ved døden efter ulykke i København

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Annonce