Annonce
Valby

Corona og kernevelfærd: Ingen penge til det nye Valby Bibliotek - og 0 kroner til Sydhavnen

Fatamorgana? Sådan kan Toftegårds Plads komme til at tage sig ud. - Foto: Illustration: Schønherr, Rolvung og Brøndsted Arkitekter

I sidste uge kæmpede Valby Lokaludvalg efter eget udsagn »med næb og kløer« for at skaffe de sidste 26 millioner kroner til den ideelle udgave af det kommende bibliotek på Toftegårds Plads. Det lykkedes ikke.

Annonce

I sidste uge forhandlede rådhusets politikere om, hvordan størstedelen af kommunens ubrugte finanser fra sidste år skal spenderes. Og her havde Valby Lokaludvalg en stor bøn:

»Vi kæmper med næb og kløer for, at der bliver bevilget 26 mio. kroner ekstra til biblioteksbyggeriet på Toftegårds Plads i overførselssagen, der forhandles på rådhuset i denne uge. Det bibliotek, der kan blive råd til med pengene fra Budget ’20, rækker nemlig kun til en skrabet model, som Valby ikke kan være tjent med,« skrev udvalget på sin hjemmeside.

Men bønnen blev ikke hørt: Den politiske aftale fokuserer på corona-relateret hjælp og såkaldte ’need-to’ projekter med fokus på kernevelfærden i København. Sydhavnen er forbigået og Valby er blot repræsenteret med en million kroner - ud af 582 - til et kvalitetsløft af herberget Kollegiet på Gl. Køge Landevej, 6,2 millioner til genhusning af Mændenes Hjem fra Vesterbro på det gamle plehjem Solterrasserne i Valby og en hensigtserklæring om Toftegårds Plads:

»Parterne noterer sig, at der i den nye helhedsplan for Toftegårds Plads indgår mulighed for etablering af en ny plads, almene ungdomsboliger samt en udbygning af det kommende bibliotek på pladsen. Sagen indgår ved forhandlingerne om Budget 2021,« hedder det.

Lokaludvalgsformand Michael Fjeldsøe ser denne bemærkning som en halv sejr i forhold til den situation, kommunen står i netop nu:

»Det ville selvfølgelig have været fedt at få bevillingen nu og her, men at det nævnes her, betyder jo også, at der er en politisk aftale om at tage det ind i budgetforhandlingerne til august-september. Det er et fint tilsagn fra partiernes forhandlere, og jeg er godt tilfreds med, at de nu har taget stilling til, at det skal tages i betragtning,« siger Fjeldsøe.

Annonce

Skrabet model

Tegnestuen Schønherr og Rolvung og Brøndsted Arkitekter, der vandt konkurrencen om helhedsplanen for Toftegårds Plads, hvor det nye Valby Bibliotek indgår, måtte sidste år lave en ‘light’-udgave af projektet, så det kunne holdes indenfor de 72 millioner kroner, der var afsat i budgettet.

»Selv med de ekstra 26 millioner taler vi ikke om et dyrt bibliotek – og ekstrabevillingen er nødvendig for at bygge et bibliotek, der kan få en sammenhæng med pladsen, der skal udbygges senere.

Den nedskårne version er en firkantet udgave forklædt som grøn, og den lever slet ikke op til det, vi er blevet stillet i udsigt, og heller ikke til det, konkurrencevinderen har tegnet,« skriver lokaludvalget videre.

Annonce

»Kulturens plads«

Visionen er en »kulturens plads i Valby«, som skærmes fra trafikken og gøres til et indbydende byrum – en ny livsnerve i Valby og ikke blot et trafikknudepunkt.

Det kræver en ny lokalplan for pladsen senere på året, før biblioteket kan anlægges. Den kan bane vej for hele projektet ‘Bølgen’, som arkitekterne vandt konkurrencen på, der inkluderer en renovering af den nordlige del af Toftegårds Plads til et indbydende grønt byrum med plads til kulturarrangementer og en opdateret legeplads i Trekronergade.

Et forslag om at finansiere hele herligheden med boliger foran Movia-bygningen er dog ikke en, der er opstået i lokaludvalget:

»Det er heller ikke et ønske vi har hørt fra Valbys borgere i forbindelse med inddragelsen om brugen af pladsen. Det er derfor afgørende for os, at alt yderligere byggeri bidrager til pladsens funktion som et kulturelt og samlende centrum i Valby, og at der ikke tillades mere byggeri end foreslået,« skriver de.

Læs mere om planerne på www.valbylokaludvalg.kk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Byliv

Lokale børnehaver modtager frugtplantager

Indsamling

Valby samlede ind til dyrene

Annonce