Annonce
Valby

Et trist farvel: »Lejrskolen har givet asfaltbørnene et stykke af naturen«

Annonce

AFSKED. I 1947 købte Bavnehøj Skoles lærere et par gamle røde barakker, som de omdannede til skolens første lejrskole i Boserup Skov ved Roskilde Fjord. Nu har Skov- og Naturstyrelsen dog opsagt samarbejdet, og 1. april lukkede lejrskolen.

LEJRSKOLEMINDER: »Jeg har ofte oplevet, at de allersejeste drenge blev de rene kyllinger, når de kom herud i skoven og skulle overnatte med mus, edderkopper og flagermus,« fortæller Pia Corneliussen, der var lærer på Bavnehøj Skole i mere end 30 år.

Vi har bevæget os cirka en kilometer ind i Boserup Skov ved Roskilde Fjord, hvor en lille klynge svenskerrøde træbarakker ligger badet i den tidlige forårssol i slutningen af marts. En gåtur, Pia Corneliussen og stor del af Bavnehøj Skoles lærere har gået et utal af gange gennem årene.

Nu lukker lejrskolen

I 72 år har disse karakteristiske bygninger nemlig dannet ramme om Bavnehøj Lejrskole, som blev skabt af skolens lærere efter 2. Verdenskrig, og som siden har været drevet og finansieret af generation efter generation af lærere. 1. april sluttede den lange, gode tradition dog, fortæller skoleleder på Bavnehøj Skole Pia Grevelund:

»Gennem årene har skolens lærere lejet grunden af Skov- og Naturstyrelsen, og på et tidspunkt flyttede Roskilde Kommune så ind ved siden af, hvor de opførte et naturcenter. De fik endda et stykke af vores grund. Siden havde vi så nogle forhandlinger om at indgå i et samarbejde. Skov- og Naturstyrelsen ville dog hellere indgå et samarbejde med Roskilde Kommune, og de har nu fremlagt en plan for området, som vi ikke er en del af,« siger hun.

Indtil nu har Bavnehøj Skole brugt lejrskolen til dagsture for alle klasser, og så har 3., 6., 7. og modtageklasserne været på todages lejrskoleture. En æra, der altså nu er slut:

»Vi er kede af, at vi må sige farvel, også fordi vi selv synes, vi har formået at skabe vores eget lille naturcenter omkring lejrskolen, hvor børnene ser træer og krible krabler i naturen. Alle børn har brug for at komme ud i det grønne, og det er der selvfølgelig mange af vores elever, der gør til daglig, men der er også mange, der ikke gør,« siger Pia Grevelund.

Lærerne tager afsked

Avisen var med, da Bavnehøj Skole for sidste gang sendte to busser fulde af elever og lærere mod Bavnehøj Lejrskole for at tage afsked med de røde huse i skoven.

Flere af skolens tidligere lærere dukkede også op for at sige farvel. En af dem var Søren Jacobsen, der om nogen kender lejrskolens historie:

»Jeg er formand for Bavnehøj Lejrskole, hvor jeg har været bestyrelsesmedlem i 35 år, så jeg kender stedet rigtigt godt. Det begyndte i 1947, hvor Bavnehøj Skole havde en lærer, der også var i civilforsvaret. På det tidspunkt havde Danmark indkøbt en masse krigsbarakker, som skulle huse tyske flygtninge. De kom dog hurtigere ud af landet, end man havde regnet med, og så endte det med, at civilforsvarsfolk kunne købe barakkerne,« fortæller han og fortsætter:

»Da der var et par barakker tilovers, besluttede lærerne sig for at købe dem for penge, de indsamlede ved forskellige arrangementer. I begyndelsen bestod lejrskolen kun af de to barakker som blev stillet op herude i Boserup Skov, hvor vi havde fået lov til at leje grunden. I 1954 eller 1955 slog forældre og lærere sig sammen om at bygge køkkenfløjen, og senere byggede man også en ekstra sovefløj.«

Asfaltbørnenes frirum

At drive lejrskole har ikke været en ren dans på bonede gulve, for lærerne har aldrig modtaget en krone fra skolen eller kommunen. De har finansieret lejrskolen ved at leje bygningerne ud til skolens ansatte, forældre og andre institutioner.

Og så har de lagt et væld af frivillige kræfter gennem årene. Det fortæller Knud Waldorff, der var ansat på Bavnehøj Skole i 38 år, inden han gik på pension i 2013:

»Jeg har været med i lejrskolen alle årene, hvor jeg lagt gulve, hængt lamper op og givet en hånd med, hvad der nu måtte mangle. Det har dog været det hele værd, for vi ville gerne skabe et sted, hvor asfaltbørnene kunne komme ud og få noget natur. Børnene havde nogle gange svært ved at forvalte al den her plads, fordi de var vant til at være indendørs, så man måtte drive dem ud. Stedet ligger jo heldigvis tæt på stranden, hvor der er en skrænt, man kan løbe op og ned ad, og det er der gået mange timer med,« fortæller han.

Minderne står i kø

Sådan står fortællingerne i kø om de mange dage og nætter, lærerne har brugt sammen med Bavnehøjs børn i skoven. Stedet, hvor man ikke skulle være sart ved sengetid, når man skulle dele seng med både mus, edderkopper og flagermus. Stedet, der sætter sig i erindringen:

»Lejrskolen er et sted, man husker senere hen. Det har vi ofte hørt fra tidligere elever. Jeg har mødt damer, der er ældre end mig, som husker de gode tider, de har haft på Bavnehøj Lejrskole,« siger Pia Corneliussen.

[gallery ids="114118,114099,114127,114120,114122,114121,114123,114125,114124,114126,114117,114128"]

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Valby

En Netto fra en anden verden

Annonce