Annonce
Valby

Jazzen sætter liv i mystikkens hus

Østre Kapel på Vestre Kirkegård i Sydhavnen ligger scene til jazzfestivalen, hvor Jazz Club Loco arrangerer eksperimenterende jazz i samarbejde med Karens Minde Kulturhus. Foto: Benedicte Lorenzen
Annonce

JAZZFESTIVAL. Rammerne er historiske og fulde af mystik, når Karens Minde Kulturhus og den eksperimenterende Jazz Club Loco flytter en musikalsk grænsesøgende del af Copenhagen Jazz Festival ind i Østre Kapel på Vestre Kirkegård.

MEGET MERE JAZZ: Underkæben falder nærmest per automatik et par grader mod syd, når man træder ind i det 106 år gamle Østre Kapel på Vestre Kirkegård i Sydhavnen. En enestående bygning, der har stået tom og forladt i snart 100 år, men som Sydhavn Teater tog i brug i 2016 og omdannede til et fascinerende teaterrum.

I denne uge har Sydhavnens eksperimenterende teater dog lånt det gamle kapel ud til en anden række grænsesøgende kunstnere, nemlig de særligt udvalgte jazzmusikere, der er blevet inviteret til at spille her af Jazz Club Loco og Karens Minde Kulturhus i forening:

»Vi har tænkt meget i, at det er et særligt sted, da vi udvalgte koncerter, og jeg ved også, at musikerne tænker meget i, hvad det er for et rum, de skal optræde i. Vi har ikke planlagt, at der bliver bygget en decideret scene. Musikerne står på gulvet, hvor de er i øjenhøjde med publikum. Jeg tror, det ville virke malplaceret at møve en stor scene ind i det her lille rum, hvor der er plads til cirka 50,« forklarer Jakob Drong fra Jazz Club Loco.

Fra spionskib til kapel

At spille eksperimenterende jazz i et forladt kapel, er ikke en invitation, man får hver dag, men netop de anderledes spillesteder er noget Jazz Club Loco har beskæftiget sig meget med gennem årene, forklarer Jakob Drong:

»Vi skabte oprindeligt Jazz Club Loco på Christianshavn, men vi har altid været sådan et normadested, der har spillet et væld af steder. Vi har spillet i kældre, på tørlofter og i et gammelt spionskib. Vi har virkelig været mange steder gennem årene, men det er første gang, vi spiller i et tidligere kapel« siger han og fortæller videre, hvordan den alternative jazzforening opstod:

»Vi er en forening, der har eksisteret siden 2001, og vi opstod på et tidspunkt, hvor det var meget svært at lave noget på den danske jazzscene, hvis man gerne ville eksperimentere og var lidt genre-nysgerrig. Jeg kom fra et miljø, hvor man var mere interesseret i den slags musik, og der var en masse musikere, som ikke rigtigt havde noget sted at spille, fordi spillestederne ikke tog dem ind,« fortæller han.

To koncerter for én pris

Jazzklubben kender udmærket Karens Minde Kulturhus fra tidligere, hvor de har optrådt i selve kulturhuset. Her fortæller musikansvarlige Martin Zaharkin Pedersen, at Locos eksperimenterende tilgang til jazz passer godt ind i Sydhavnen:

»Karens Minde er også et spillested, som har en kærlighed til lidt mere eksperimenterende kunstnere, som gerne vil rykke nogle grænser og prøve noget nyt. Loco tager det måske lige en ekstra tand længere, end vi ofte gør. For os peger Locos koncerter perfekt ned i, hvordan vi i kulturhuset opfatter Sydhavnen som det her eksperimenterende og farverige sted. Vi er derfor enormt glade for, at Loco ønsker at lege med os,« fortæller han.

Når Jazz Club Loco flytter ind i Østre Kapel 9.-11. juli lover de to arrangører, at der venter en helstøbt oplevelse:

»Vi har tre aftener her i kapellet, og der bliver dobbeltkoncerter alle aftener, så der er fuld valuta for pengene. Og det er stort set eksklusive koncerter alle sammen, der kun spilles denne ene gang under Copenhagen Jazz Festival,« forklarer Jakob Drong.

Koncerterne i Østre Kapel er støttet af Kgs. Enghave Lokaludvalg.

 

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce