Annonce
Valby

Julies folkekøkken er for alle

Det er her i aulaen på Lykkebo Skole, at Julie Hermansen og en masse frivillige inviterer til Vigerslevs første folkekøkken 4. april. Foto: Benedicte Lorenzen
Annonce

MAD FOR ALLE. Hvor går man hen, hvis man vil nyde en bid mad og hilse på sine naboer rundt om bordet? Det svar manglede i Vigerslev, og det gav Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen idéen om et folkekøkken i aulaen på Lykkebo Skole.

FOLKEKØKKEN: Havde man mødt Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen for et lidt mere end et års tid siden, ville man have hilst på en travl mor til tre med bopæl i Vigerslev og job i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Når man møder hende i dag, er børnene og bopælen den samme, men jobbet er skiftet ud med udlevelsen af en idé:

»Jeg havde et spændende arbejde som projektleder, men til sidst var jeg nået dertil, hvor jeg følte mig færdig med det, og så er jeg sådan en type, der bare siger op uden at have et andet job,« siger hun og uddyber:

»Da jeg arbejdede i Børne- og Ungdomsforvaltningen, cyklede jeg dagligt forbi kulturhuset Absalon på Søndre Boulevard med deres folkekøkken og crazy aktiviteter. Her har jeg ofte tænkt, at det kunne være sjovt at skabe noget lignende i Vigerslev.«

Mødestedet mangler

Allerede inden Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen skrev under på sin opsigelse, gik hun med følelsen af, at hun ville bruge sin kreative aner på at skabe noget. Og det noget skulle komme hendes eget kvarter til gavn, mente valbygenseren, der har boet i Vigerslev i 10 år:

»Efter jeg har sagt op og fået mere tid, er det pludselig gået op for mig, at der faktisk sker mange spændende ting herude. Der mangler dog et sted, hvor jeg kan tage hen og spise med min familie. Et sted, hvor jeg også kan mødes med mine naboer,« siger hun.

Og det er her, tankerne om et folkekøkken i Vigerslev for alvor begynder at banke på.

»Idéen om et folkekøkken for alle områdets beboere opstod hurtigt, og hvis man kunne få foredrag og musik flettet ind i det, så ville jeg være lykkelig og stolt. Men hvor starter man den rejse?« spørger Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen.

Svaret skulle snart vise sig at ligge på Lykkebo Skole, hvor hendes børn går:

»Jeg begyndte med at besøge kulturhuset Absalon nogle gange og blev betaget den store sal og det flotte rum. En dag var jeg så til et arrangement på Lykkebo Skole, hvor jeg pludselig fik øjnene op for aulaen, der jo faktisk næsten var samme slags rum. Pludselig kunne jeg se langbordene stå dækkede derinde, så jeg tog fat i skoleleder Søren Friis, der sagde, at sådan en idé, passede perfekt ind i deres planer om at åbne skolen endnu mere op for lokalsamfundet,« fortæller hun.

Udfordringer og løsninger

Som en Pandoras æske fortsatte udfordringerne med at stå poppe op, hver gang, Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen havde sat hak med løsning. Men hver gang ventede løsningen lige om hjørnet i lokalområdet.

»Jeg kan ikke lave mad, og jeg kan ikke selv sætte borde og stole op til 200 mennesker, så jeg havde brug for hjælp til at afvikle de her folkekøkkener. Jeg fik så den idé, at skrive til Fritidscenter Ydre Valby og spørge, om de havde lyst til at være med. Her sagde deres bydelskoordinator Meryam Bachisse med det samme, at det var et genialt projekt, og at vi kunne ansætte de unge via fritidsjobordningen til at stille borde og stole op, servere og den slags ting. Derudover har klubberne kokken Ole tilknyttet, og han vil gerne være med til at stå for maden,« siger Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen.

Næste udfordring blev så at finde penge til at starte folkekøkkenet op. En udfordring, der fandt sin løsning i Valby Lokaludvalg, hvor man valgte at støtte:

»Pengene skal i første omgang gå til mad, kommunikation og forskellige indkøb. Tanken er så, at vi prøver det her indtil sommerferien som et pilotprojekt. På baggrund af de erfaringer, vi har gjort os, vil vi så søge større fonde og forhåbentlig få skabt et blivende folkekøkken på Lykkebo Skole,« forklarer Vigerslevs flittige iværksætter.

Et folkekøkken for alle

Lige nu knokler Julie Ulrikke Dyrby Aarø-Hansen og de frivillige på at finde ud af, hvordan man får skabt et folkekøkken, der kan lokke hele kvarteret til. En opgave, der ikke er helt nem:

»Det ligger mig meget på sinde, at det her folkekøkken skal være for alle borgere i området, og så nytter det ikke noget, hvis man stirrer sig blind på, hvad man selv synes er fedt. Derfor har vi lavet en workshop, som finder sted 7. marts på Lykkebo Skole. Her inviterer vi på gratis mad og en snak om, hvad det gode måltid er. Her håber vi at blive klogere på, hvordan vi kan skabe verdens bedste folkekøkken for kvarteret,« siger hun.

Det første folkekøkken finder sted 4. april og herefter vil der være et første torsdag i maj og første torsdag i juni. Der vil cirka være plads til 200 spisende gæster, og prisen bliver 50 kroner for voksne og 25 kroner for børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce