Annonce
Valby

Københavner-løsning tiltrækker måger og rotter: ‘Det er ulækkert og til stor gene for os, der bor her’

Peter Væver er træt af svineriet på sin vej, Erik Ballings Vej. Synderen er designet på områdets skraldespander, der er til fordel for måger og rotter. Foto: Jens Mouvielle
På Erik Ballings Vej, der grænser op til Storbyhaven Valby, har man et problem med de offentlige skraldespande, der i de tidlige morgentimer tiltrækker måger og det, der er værre.
Annonce

Besøger du den lille strækning foran Storbyhaven Valby, der hedder Erik Ballings Vej, en tidlig morgen, vil det højst sandsynligt hverken være parkens flotte grønne buske eller lejlighedskompleksets varme gule facader, der vil fange din opmærksomhed.

Nej, for hvis Storbyhaven Valby har været velbesøgt af mennesker med pizzabakker, sushi-sæt og andre henrivende ting aftenen forinden, så vil området i de tidlige morgentimer fra 4.30 og frem tilhøre mågerne og de små pelsede skabninger, der hedder rotter.

Peter Væver, der er administrator og beboer i ejendomsforeningen Erik Ballings Vej, fortæller, at det af og til kan stå så slemt til med svineriet, at vejen er søbet ind i skrald, pizzaskorper, ketchup og andre ting, der bør hører sig til på den indvendige side af skraldespanden.

Annonce

Mere skrald, flere rotter

- Skraldespandene er lavet sådan, så der ikke er noget låg på. Og jeg forstår godt, at det er fordi, folk ikke skal have grisset fingrene, når de skal bruge skraldespanden, men det afleder bare nogle problemer, som vi i den grad døjer med. Hvis skraldespandene er fyldt godt op, så kan mågerne nemt få fat i det, og ligeså snart de er færdige, så kommer rotterne, siger Peter Væver og fortsætter:

- Nogle gange kan det blive rigtig slemt, særligt når det har blæst meget. Så ligger det overalt.  Når skraldet spredes på den måde, er det jo også med til at sørge for, at rotterne har en levevej. Det er ulækkert og til stor gene for os, der bor her.

Erik Ballings Vej døjer med dyr, der går i affaldet og spreder det ud over området. Foto: Peter Væver

En opgørelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen viser, at de i første halvår af 2020 har modtaget 476 anmeldelser om rotter i Valby, hvilket er en stigning på ca. 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

Peter Væver fortæller, at de ikke døjer med rotter i bebyggelsen, men der er folk, der bor i stuen, som har været uheldige og fået dem ind ad døren, hvis den har stået på klem. Derfor ligger det dem meget på sinde, at problemet med affald bliver løst på en effektiv måde.


Nogle gange kan det blive rigtig slemt, særligt når det har blæst meget. Så ligger det overalt. Når skraldet spredes på den måde, er det jo også med til at sørge for, at rotterne har en levevej.

Peter Væver, administrator og beboer i ejendomsforeningen Erik Ballings Vej


- Kommunens folk gør et kæmpestort stykke arbejder og samler alt muligt affald op med små næb, og det gør de, uanset om det er søndag eller helligdag. Men det er fast arbejde for dem, så jeg forstår ikke, at man ikke tager fat om problemets rod. Det er synd, det skal foregå på den måde, siger Peter Væver.

Annonce

Arbejder på en løsning

Hos Københavns Kommune er man klar over problemet med skraldespandene uden låg.

Derfor er man mange steder i byen i færd med at skifte nogle af dem ud med større, lukkede affaldskurve, som gør det sværere for dyr at rode i affaldet.

- Problemer med fugle og andre dyr, der går i affaldsspandene, er velkendt, og vi arbejder løbende med at finde løsninger. F.eks. skifter vi mange steder i byen de små, runde, åbne Københavnerkurve ud med større, lukkede affaldskurve, hvilket gør det sværere for dyr at rode i affaldet, siger enhedschef i Københavns Kommune, Jakob Hjuler Tamsmark og fortsætter:

Peter Væver er træt af svineriet på sin vej, Erik Ballings Vej. Synderen er designet på områdets skraldespander, der er til fordel for måger og rotter. Foto: Jens Mouvielle

- De firkantede kurve har også den fordel, at de rumme større typer af affald, så folk kan komme af med f.eks. pizzabakker. På den måde håber vi også at minimere den mængde affald, folk efterlader ved siden af affaldsspandene, for det tiltrækker jo i særdeleshed dyr på skralde-jagt.

Der er i København godt 5.000 offentlige affaldsspande og p.t. er ca 75 procent af dem den runde, åbne model, som også kaldes Københavnerkurven, da den er designet specielt til København tilbage i 2000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce