Annonce
Valby

Køkkenhavedrømme: »Det er fedt med en have, som man kan se gro«

Annonce

UD I DET GRØNNE. Selv om der er stadig er et stykke vej og et par år til Kulbaneparken forhåbentligt står færdig, spirer de spiselige planter allerede nu op fra de opstillede plantekasser, som kvarterets beboere selv passer og nyder.

KØKKENHAVE: At der engang var planer om at anlægge en motorvej tværs gennem Kulbanekvarteret, er svært at forestille sig i dag, når man træder ind i kvarterets nye køkkenhave, der består af en række runde plantekasser, hvorfra de spiselige planter myldrer op.

Dyrk, nyd og spis grønt

Projektet har fået navnet ’Dyrk, Nyd & Spis’ og bag står Områdefornyelse Kulbanekvarteret, den boligsociale helhedsplan Surf Valby og madskolen Jorden Rundt, hvorfra vi møder Irene Folsach:

»Områdefornyelsen Kulbanekvarteret har hele tiden haft i planerne, at der skulle etableres små spiselige haver, og jeg kommer så fra madskolen Jorden Rundt, hvor vi ved rigtig meget om, hvordan man hjælper beboerene i gang med fælles madprojekter. Oprindeligt skulle køkkenhavnen jo have været anlagt i september sidste år, men så blev parkprojektet forsinket af forskellige årsager,« siger hun og fortsætter:

»Nu har vi så sat de her runde bede op, så vi kan komme i gang med det grønne allerede denne sommer. Her ved siden af er de så småt gået i gang med at anlægge områdets udekøkken, som hedder Lanternen, og når det er færdigt, bliver bedene flyttet over i nærheden, så man samler udekøkkenet med haverne,« fortæller hun.

Alle mødes onsdag

Det er onsdag eftermiddag i Kulbaneparken. Den dag på ugen, hvor folkene bag havefællesskabet ’Dyrk, Nyd & Spis’ er til stede ved plantekasserne, og hvor man kan få gode råd, hvis man ikke lige er super stærk i dyrkning af spiselige planter:

»Det foregår sådan, at man får en have, som man selv beplanter og passer. Indtil videre har vi en fast havedag heroppe hver onsdag eftermiddag, hvor vi kommer og vander og hygger. Vi kan dog se, at beboerne også kommer her i løbet af ugen. Tanken er, at man har en plantekasse eller to, og så har man den for en sæson. Det koster 50 kroner,« forklarer Irene Folsach.

Fællesskabet styrkes

Kiliç Mahmure Kilic har boet i kvarteret i 27 år, og hun er glad for, at der endelig sker noget, som gavner fællesskabet. Derfor hun også købt sig en plantekasse, selv om hun faktisk har en lille have derhjemme:

»Jeg har mest den her have for hyggens skyld. Jeg kommer nok heroppe en gang om ugen og passer min lille have. Her har jeg plantet hestebønner, bønner, ligesom jeg havde salat på et tidspunkt, indtil der kom nogle med lidt for lange fingre og stjal det. Jeg har dog selv fået et par radiser med hjem, og de smagte rigtig godt,« siger hun.

Et kig på Kiliç Mahmure Kilic viser med al tydelighed, at hun har styr på de grønne fingre, for denne plantekasser bugner med grønne planter, der strækker sig mod solen. Ud over få fingrene i det grønne, oplever hun også, at kvarteret er begyndt at blive hyggeligere:

»Det har været nogle lange år, mens byggeriet stod på, for der var en konstant banken i godt og vel to år, og det fik ens hjerne til at sige gok, gok hele tiden. Derfor glæder vi os også meget til, at Kulbaneparken en dag er færdig. De er lidt forsinkede, men hellere lidt for sent end aldrig. Og det er jo skønt, at den brune jordvold nu er blevet grøn, for grønt kan man aldrig få nok af,« konstaterer Kiliç Mahmure Kilic.

Jord på fingrene

I en anden plantekasse er det grønne knap kommet frem endnu. Det er Helle Nielsens, hun har dog kun haft den i fire uger, så det skal nok komme. Og tre små radiser har faktisk allerede sendt de første grønne toppe op fra mulden:

»Jeg er kommet lidt sent i gang, men da jeg så tønderne, tænkte jeg, at jeg da lige måtte se, hvad det var for noget. Jeg elsker at have jord på fingrene, og jeg kan godt lide at plante ting, som man også selv kan drage nytte af. Mad skal smage godt, så det er fedt med nogle urter, der giver smag,« siger hun.

Helle Nielsen har også boet en del år i kvarteret, og hun sætter stor pris på det fællesskab, køkkenhaven og på sigt parken skaber:

»Det er fedt at have sådan en have, som man kan passe og se gro. Og så har man den jo sammen med andre, så man får et hyggeligt fællesskab. Jeg håber, at Kulbaneparken en dag vil fortsætte det her fællesskab,« fortæller Helle Nielsen.

 

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Valby

En Netto fra en anden verden

Annonce