Annonce
Protest

Kommunalt byggeri tvinger bygningsejer til opråb: I ødelægger Valby Langgade

Kaare Jørgensen mener at Københavns Kommune undsiger deres egen lokalplan i nyt byggeri på Smedestræde 2. Foto: Jens Mouvielle
Byggeriet på Smedestræde 2, der grænser op til Valby Langgade, har fået bygningsejer Kaare Jørgensen til at råbe op. Han mener nemlig, at Københavns Kommune undsiger sig deres egen lokalplan med byggeriet.

På Budget ‘20 blev der afsat penge til opførelsen af de 24 ungdomsboliger til unge med handicap, som har været planlagt på Smedestræde 2 siden 2016.

Selvom formålet med boligerne er prisværdigt og kærkomment, så mener bygningsejer Kaare Jørgensen, der ejer bygningerne på Valby Langgade lige over for, at det i sin nuværende form vil være ødelæggede for det charmerende handels- og cafemiljø der er på Valby Langgade.

Han mener endda, at Københavns Kommune undsiger deres egen bestemmelse i Lokalplan nr. 218 for området, som bl.a. har til formål at opretholde Valby Langgade som handelsgade.

Annonce

Det betyder, at alle bygninger, der er omfattet af lokalplanen, skal have butikker, caféer, restauranter eller lignende i stueetagen mod Valby Langgade, men det er ikke tilfældet med kommunens eget byggeri, der lige nu er sendt i nabohøring, som løber frem til 20. oktober.

- Det overrasker mig, at kommunen ikke mener, de skal leve op til de krav, de selv har lavet i lokalplanen. Valby Langgade er en attraktiv handelsgade, der fungerer rigtig godt, og derfor skal vi værne om den, når vi bygger nyt. Det mener jeg ikke, kommunen gør her, og det kan risikere at ødelægge Valby Langgade på sigt, hvis byggeriet i sin nuværende form realiseres, siger Kaare Jørgensen.

Det ømme punkt

Det hele kommer ned til, at Københavns Kommune og Kaare Jørgensen tolker definitionen af anvendelsesparagraffen i lokalplanen forskelligt. Der står, at stueetagen mod Valby Langgade skal anvendes til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butikker, restauranter og lignende.

- Det står sort på hvidt, at man skal have publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagen ud mod Valby Langgade, og det kan Københavns Kommune ikke dispensere fra. Deres løsning er så at rykke deres byggeri nogle meter længere tilbage fra vejen, så det ikke grænser ud til Valby Langgade, men det ændrer ikke på, at de laver et stort hul i handelsgaden stik imod deres egen lov, siger Kaare Jørgensen og fortsætter:

Her ses byggeriet, der hvor det grænser op til Valby Langgade. Foto: Jens Mouvielle

- Hvis det her går igennem vil det danne præcedens for andre sager. Det bliver svært at forklare den næste bygherre på Valby Langgade, at han ikke kan omgå lokalplanen ved at rykke sit byggeri væk fra vejen, ligesom kommunen har gjort det. På den måde kan det her ødelægge Valby Langgade, som vi kender det.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune forklarer, at de ikke kan svare på, om et forhold, der ikke er truffet afgørelse om, vil danne præcedens, men at de ikke vurderer, at byggeriet er i strid med lokalplanen.

- Vi gør opmærksom på, at der endnu ikke er truffet afgørelse i sagen. Det er forvaltningens umiddelbare vurdering, at kravet om publikumsorienteret serviceerhverv gælder for bygninger, der ligger op ad Valby Langgade, siger de og slår fast:

- Forvaltningen kan i øvrigt oplyse, at bebyggelsen på denne ejendom altid har ligget trukket tilbage fra Valby Langgade.

Annonce

Kritik fra lokaludvalget

Byggeriet på Smedestræde 2 får ligeledes kritik fra Valby Lokaludvalg, der ellers ser positivt på, at sociale boliger placeres på en attraktiv grund i Valbys historiske bymidte. 

Lokaludvalget skriver i deres nyhedsbrev, at de undrer sig over, at den grønne plads, der oprindelig var en del af byggeriet på Smedestræde, er taget ud. I stedet er der kommet en parkeringsplads


Det overrasker mig, at kommunen ikke mener, de skal leve op til de krav, de selv har lavet i lokalplanen.

Kaare Jørgensen, bygningsejer


- Den lovede offentligt tilgængelige forplads ud til Valby Langgade er forsvundet fra byggeprojektet på Smedestræde – et klart brud på aftalen om at bevare adgang til et offentligt rum med mulighed for at tage ophold, skriver de.

Den omtalte forplads har stor betydning for byggeriet. Det er nemlig den, som Teknik-og Miljøforvaltningen henviser til, når de siger, at byggeriet ikke er i strid med lokalplanen.

- Det er forvaltningens foreløbige vurdering – og igen, foreløbig fordi der endnu ikke er truffet afgørelse – at etablering af en offentligt tilgængelig plads mod Valby Langgade ikke er i strid med formålet om at opretholde Valby Langgade som handelsgade. Et pladsdannelse er en almindelig del af en handelsgade og bylivet på handelsgaden.

Lokaludvalget har givet deres undren til kende i svaret på nabohøringen, der løber frem til 20. oktober. Hvis du også har en kommentar til kommunens projekt kan det ske til bygninger@kk.dk.

Anvendelsesparagraffen i Lokalplan 218 om Valby Langgade

Stueetagen mod mod Valby Langgade skal anvendes til til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butikker, restauranter og lignende. Den må ikke anvendes til liberale erhverv, såsom pengeinstitutter, advokat- og ejendomsmæglervirksomhed, forsikringskontorer, klinikker eller lignende. Uanset denne bestemmelse kan Magistraten (Plandirektoratet, red.) i særlige tilfælde - hvor den pågældende virksomhed udøves efter principper, som i særlig grad er publikumsorienterede - tillade indretning af en sådan virksomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

Annonce