Annonce
Valby

Kulturelt sammenhold: Sydhavnen er den nye stjerne i kulturnatten

Præst i kirketårnet, lyd, lys, musik og feministisk komik. Der er masser at glæde sig til, når Sydhavnen for første gang er en del af det officielle program for Kulturnatten. - Foto: Peter Kjærgaard

Når Kulturnatten atter ruller ind over København på fredag er Sydhavnen for første gang med i det officielle program. Bag de kulturelle aktiviteter står fem lokale aktører, der har stablet et spændende kulturelt program på benene.

Annonce

Tusindvis af mennesker vælter traditionen tro til Københavns gader og stræder, når Kulturnatten ruller ind over Hovedstaden i midten af oktober, og på fredag 11. oktober er det igen tid til, at kulturinstitutioner og andre åbner dørene til en aften, der viser byen fra nye sider.

I år har Kulturnatten desuden fået en ny stjerne i sit funklende program. Sydhavnen har nemlig ikke tidligere været en bydel, man kunne opleve, men det har fem lokale arrangører nu lavet om på.

»Når Kulturnatten ikke tidligere har været særlig stor i Sydhavnen, så er det fordi, vi geografisk ligger lidt langt væk fra det hele, og hvis man står som enearrangør, så er det godt nok svært at få folk herud. Derfor var vi også enige om, at vi skulle stå sammen og skabe noget stort,« forklarer Stine Ovgaard, der er aktivitetskonsulent i Frederiksholm Kirke. Hun fortsætter:

»Vi vil gerne lave et tilbud, der både er interessant for dem, der bor i Sydhavnen, men også for folk udefra. Vi har nu skabt en kulturnat i Sydhavnen, der spreder sig ud over tre matrikler, hvor vi i Frederiksholm Kirke går sammen med Karens Minde Kulturhus, mens Sydhavn Teater kører deres, Sydhavnscompagniet har deres og så kommer Jan Lippert fra SV Festival og lavet noget med nogle børn fra Ellebjerg Skole.«

Annonce

Præsten på kirketårnet

De fem lokale arrangører har valgt, at årets kulturnat i Sydhavnen kommer til at arbejde ud fra temaet ’Kvinder og køn’. En tema, der blandt andet er udsprunget af det arrangement, Jan Lippert skal lave med eleverne fra 5.a på Ellebjerg Skole:

»Børnene skal forholde sig til Tove Ditlevsen, som boede i Offenbachgade i Sydhavnen, hvor hun skrev Barndommens Gade. Tanken er derfor, at ungerne skal forholde sig til deres barndomsgade. Og så vil de synge Anne Linnets sang Barndommens Gade. Børnene skal også forholde sig til Offenbachsgade, så det håber jeg alt i alt giver sådan en god sydhavnsness, som jeg kalder det,« fortæller Jan Lippert, der lokalt er mest kendt som manden bag SV-Festival.

Og dykker man ned i de andre sydhavnsarrangementer bliver temaet snart endnu mere tydeligt. Hos Sydhavn Teater kan man opleve forestillingen #Thelmatoo, der har to kvinder i hovedrollen. Hos Sydhavnscompagniet har de inviteret komiker Ane Høgsberg, der selv kalder sig feminist. Og i Frederiksholm Kirke er de gået sammen med Karens Minde Kulturhus om at skabe et spændende show på kulturnatten, fortæller Stine Ovgaard:

»Her i kirken kommer vi til at køre fra 19.00-22.00, hvor kører i loop. Det betyder, at vores kvindelige præst Helene Ferslev rappeller ned fra kirketårnet hver time, hvorefter musiker Randi Pontoppidan tager over og leder folk med ind i kirkerummet. Her vil der være fortællinger fra præsterne med fokus på køn,« siger hun og sognepræst Christian Rydahl supplerer:

»Vi har meget fokus på forholdet mellem kønnene, og så kan man vel godt sige, at vi serverer en form for totalteater. Her er både en lyskunstner, ligesom vi har Randi Pontoppidan, der kan beskrives som en lydkunstner. Vi præster kommer så med en slags dialoger, som blander sig med lyset og lyden. Det bliver ret interessant,« forklarer han.

Annonce

Kultur i gåafstand

Den kvikke læser har måske allerede opdaget det, men ellers har de fem arrangører tænkt i, at de lokale arrangementer finder sted i et afgrænset område:

»Vi har lagt arrangementerne i sådan en geografisk trekant, så det hele er indenfor gåafstand. Det kommer til at foregå i Frederiksholm Kirke, Sydhavn Teater på Borgbjergvej 44 og i Det Gamle Posthus ved Anker Jørgensens Plads,« fortæller Martin Zaharkin Pedersen fra Karens Minde Kulturhus.

Sidder du nu og tænker, at der da også var arrangementer i Sydhavnen sidste år, så er det rigtig nok. Det var bare ikke en del af det officielle kulturnatprogram. Det bliver det først nu:

»Ønsket om at være med i Kulturnatten er ikke særlig nyt herude. Nu kan jeg kun tale på vegne af Karens Minde Kulturhus, men hvert år har vi haft Kulturnatten oppe at vende, når vi har siddet og kigget på året. I stedet for at gøre et eller andet, er vi dog altid endt med slet ikke at lave noget som helst. Det har vi gjort i erkendelse af, at der er noget andet, der trækker i folk, og det ville være svært for os alene at trække folk herud. Derfor var vi også rigtig glade, da kirken ringede og spurgte, om vi ville være med,« siger Martin Zaharkin Pedersen og fortsætter:

»Jeg synes, Kulturnatten er en brik i den tendens, der er med, at Sydhavnen er begyndt at åbne sig mere over for resten af byen, hvor vi ligesom får vist vores særegenhed herude. I Sydhavnen står vi sammen, og det får vi vist resten af København. Herude er vi bare stærkere sammen, og vi er ikke bange for prøve ting af.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce